Изложба на фотографии „Златниот антички наод од неготинско“

Утре со почеток во 13 часот во Изложбениот салон на Центарот за култур ќе се отвори изложбата на фотографии, со кои ќе се промовира златниот антички наод од неготинско. Изложбата е во рамките на повеќегодишната  соработка помеѓу Музејот на Град Неготино и Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ – Куманово

Археолошкиот локалитет „Орманков гроб“ се наоѓа во непосредна близина на Неготино, поточно на 6 километри јужно од градот на самиот автопат Скопје-Гевгелија.

Во август 2008 година при археолошко истражување од страна на стручна екипа од Музеј на град Неготино, под раководство на кустос-советник археолог Кире Ангеловски, на длабочина од 0,35 до 0,50 cm., се пронајдени повеќе предмети од златен накит и монети кои што датираат од IV-III век пред наша ера.

Коментари

коментар(и)