И кумановски фирми зеле државна помош, а не исплатиле плати

16 фирми од Куманово и една од Липково се меѓу работодавачите кои што примиле државна помош за минимална плата за своите работници, а не им ја исплатиле. Владата ја објави ажурираната анализа на неисплатената државна помош за ноември месец.

Во саботата, директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска објави дека платата за ноември 2020 година не ја примиле 782 вработени од 245 работодавачи кои користат финансиска помош од државата како една од владините мерка за справување со пандемијата од Ковид-19.

За ноември минатата година поднесени се 13.851 барања и на 13. 178 работодавачи е исплатено 1.028.448.344 денари за вкупно 65 .950 вработени.

За  245-те работодавачи се изготвени опомени за неисплатена плата, а ако не ја исплатат во рок од една седмица ќе следи присилна наплата на плата со блокада на нивната сметка и пренос на трансакциските сметки невработените лица. Во ноември 351 работодавец исплатиле плата по опомената на УЈП, информираше Лукаревска.

Од компаниите кои не исплатиле плати во ноември, 43 се од дејноста трговија на мало кои не им исплатиле на 84 вработени, 37 фирми за подготвување оброци и служење храна и не им исплатиле на 108 вработени, а 22 фирми се од транспортот кои не исплатиле плати на 127 работници. Најмногу од фирмите се од Скопје – 73, потоа Тетово – 22, Куманово – 16, Гостивар – 10 и други, кои не исплатиле плати на своите работници.

Злоупотреби на државната помош за исплата на плати имаше и во месеците од вториот квартал, по што кај  компаниите кои не ја исплатиле платата за април, мај и јуни 2020 година, е спроведена присилна наплата за исплата на плата. Со состојба 3 декември 2020 година априлската плата сè уште не ја исплатиле 50 компании за 108 вработени, платата за мај не ја исплатиле 38 компании за 66 вработени, а за јуни 64 компании за 160 вработени. Вкупниот број компании кои не исплатиле за еден два или три месеци е 125  и за нив се доставени податоци во ЈО за поведување кривична постапка.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Коментари

коментар(и)