Матурантите полагаат втор дел од државната матура

Матурантите денеска полагаа втор дел од државната матура со тестот од екстерниот испит што го избираат. Од вкупно 15 899  кандидати, 14 320 се пријавиле за англиски јазик.

Математика полагаа 1231, германски јазик 118, триесет кандидати – за тестот по француски јазик, 10 за руски јазик, 15 полагаа филозофија и 100 кандидати беа пријавени за естетика.

Првиот испит – Мајчин јазик и литература (македонски, албански или турски), кој е задолжителен, го полагаа на 4 јуни.

Резултатите од двата екстерни испита треба да бидат објавени најдоцна за 30 дена. Тие што нема да ја положат државната матура или не во целост, ќе имаат втора можност во августовската сесија кога двата екстерни испита ќе се полагаат на 10 и 12 август.

Според податоците на Државниот испитен центар (ДИЦ), од вкупниот број 15 899 матуранти пријавени за државната матура,  7135 се од гимназии,  8504 од стручни и 260 од уметнички училишта.

Коментари

коментар(и)