Почина Мирољуб Лалевски – Нини, поранешен кошаркар и судија

НА 85 ГОДИШНА ВОЗРАСТ ПОЧИНА МИРОЉУБ ЛАЛЕВСКИ – НИНИ ЕДЕН ОД НАЈМАРКАНТНИТЕ КОШАРКАРСКИ ЛИЧНОСТИ НА КУМАНОВО, МАКЕДОНИЈА И ЈУГОСЛАВИЈА.
НЕГОВИОТ КОШАРКАРСКИ ПАТ ЗАПОЧНАЛ НА 13 Г КОГА НЕГОВИОТ ТОГАШЕН ПРОФЕСОР ПО ФИЗИЧКО ОБРАЗОВАНИЕ ВОИСЛАВ ДАЈЛЕВИЌ ГО ПРИМЕТИЛ НА ЧАСОТ ВО УЧИЛИШТЕТО КРСТЕ МИСИРКОВ.
ОД ТОЈ МОМЕНТ ПА ПОНАТАМУ КОШАРКАТА БЕШЕ ГЛАВНА ВОДИЛКА ВО НЕГОВИОТ ЖИВОТ.
БЕШЕ РЕДОВЕН УЧЕСНИК НА НЕЗАБОРАВНИТЕ ЗИМСКИ КОШАРКАРСКИ ТУРНИРИ ВО СОКОЛАНА КАДЕ СО ГЕНЕРАЦИЈАТА НА ДРУГАРИТЕ МИЦЕ, ЛАСТАВИЦА, ЏОНИ, МИТЕ ШУГА ГИ ПОСТАВУВАА ТЕМЕЛИТЕ НА КОШАРКАТА ВО КУМАНОВО.
НА ИГРАНКИТЕ ВО СОКОЛАНА НИНИ СПОРЕД СВЕДОШТВАТА НА КУМАНОВЦИ БИЛ ИЗВОНРЕДЕН МАЈСТОР ВО ИГРА НА ТАНГО.
КАКО ПОМИНУВАА ГОДИНИТЕ НИНИ СТАНАЛ ЗНАЧАЈНА ЛИЧНОСТ ВО КОШАРКАТА КАКО СУДИЈА, ДЕЛЕГАТ, ТЕХНИКО И ДРУГИ БИТНИ ПОЗИЦИИ ВО КУМАНОВСКАТА КОШАРКА.
СВОЕВРЕМЕНО БИЛ И СОПСТВЕНИК НА ПОЗНАТИОТ КАФЕ БАР ” ТРИ СЕКУНДИ” КАДЕ СЕ СОБИРАЛЕ ПОЗНАТИ ЛИЧНОСТИ ОД ГРАДОТ.
НИНИ ВО ВИСТИНСКА СМИСЛА НА ЗБОРОТ БЕШЕ БОЕМ ВО СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ СО НЕЗАБОРАВНИ ДРУЖБИ СО ДРУГАРИТЕ: ПЕРО ЛАНГ, БОРЧЕ БИРБАШ, ЛАЛЕ И ДР.
НИНИ ЌЕ ОСТАНЕ ЗАПАМЕТЕН КАКО ГОЛЕМА СПОРТСКА ЛИЧНОСТ НА КУМАНОВО.
БЛАГОДАРНОСТ ЗА НЕГОВИОТ ПРИДОНЕС ЗА АФИРМАЦИЈА НА РОДНОТО КУМАНОВО КОЕ НАЈПОВЕЌЕ ГО САКАШЕ НА СВЕТОТ.

Коментари

коментар(и)