Спасовски во посета на реконструираниот објект на полицијата во Радовиш

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска беше во работна посета и увид на 73-от реконструиран објект на Одделението за внатрешни работи Радовиш, односно беше пуштен во употреба четвртиот реновиран објект на МВР во рамки на првите 100 дена од работењето на оваа Влада, а воедно беа започнати свечените активности по повод чествувањето на 7 Мај – Денот на македонската полиција.

Министерот Спасовски, заедно со дел од раководството на МВР, во присуство на Градоначалникот на Општина Радовиш, Ацо Ристов, изврши разгледување на реновираниот објект на ОВР Радовиш и притоа оствари средба со раководството на оваа организациона единица и СВР Струмица, на којашто беше констатирано дека безбедносната состојба на подрачјето на ОВР Радовиш за  2021 година  е исклучително  поволна, како во делот на криминалитетот  така и во делот на јавниот ред и мир и сообраќајот.

„Овде би кажал дека значително е намалувањето на бројот на кривични дела кои се гонат по службена должност,  за разлика од 2020 година кога биле пријавени 371 кривично дело, во 2021 година тој број е 243, односно бележиме намалување за 22%. Ефикасноста во реализирањето на делата е 52 %. И во делот на сообраќајот во 2021 година бележиме намалување  на бројот на случени сообраќајни незгоди за 9.8 %, за разлика од 2020 година кога биле случени 106 сообракајни незгоди, во 2021 година се случиле 87,” изјави министерот Спасовски, при што нагласи дека на подрачјето на ОВР Радовиш во 2021 година не е случена ниту една сообракајна незгода во која имало смртни последици.

За време на посетата на ОВР Радовиш, министерот Спасовски изврши увид во завршените градежни и градежно-занаетчиски работи на објектот коишто беа започнати кон  средината на септември минатата година.

 

Коментари

коментар(и)