СРМА на меѓународен фестивал во Шведска

Дваесетина членови на детско младинскиот ансамбл СРМА под раководство на кореографот Марјан Бошковски ноќеска заминаа во Шведска каде што ќе учествуваат на меѓународен фолклорен фестивал за деца. Групата од СРМА е единствената во државата која што настапува на фестивалот и ќе ја презентира македонската култура под мотото „Македонска култура во Шведска“ , информира Бошковски.

-Ќе ја презентираме македонската култура под мотото  „Македонска култура во Шведска “ благодарение на ансамблот „Гоце Делчев“ од Гетеборг и македонското  здружение што не покани на овој фестивал. Главната манифестација ќе се одржи во Трелебори.  Во текот на престојот ќе посетиме три града, Малме, Гетеборг и Трелебори.  Нашите млади амбасадори ќе земат учество и мислам дека македонскиот фолколор, македонската култура ќе ја презентираме во најдобро светло, изјави Марјан Бошковски, ДМА „СРМА“

Учесниците се надеваат дека на најдобар можен начин преку оро, песна и игра ќе ја презентираат македонската култура во оваа скандинавска држава.

Членовите на СРМА неодамна македонскиот фолклор го презентираа и во Република Турција ,во збратимената општина со Куманово, Чорлу, а посетата беше поддржана од локалната самоуправа.

Инаку, детско младинскиот ансамбл СРМА постои повеќе од 35 години, основан е во поранешниот Дом на пионери „29 Ноември“, а сега матична форма на центарот за култура „Трајко Прокопиев“.

Коментари

коментар(и)