Од расколник до сојузник

Од расколник до сојузник

Остана горчливото чувство дека во Македонија се спроведуваше прогон поради декларирање на поинакво верско определување од црковниот меинстрим во државата, сето тоа во една чудна симбиоза меѓу државата и црквата.
Автор: Соња Крамарска
 
Јован Вранишкоски: Од расколник до сојузник

Read More

ВИДЕО: Трибина за матурска вечер без автомобил, алкохол и психотропни супстанци

ВИДЕО: Трибина за матурска вечер без автомобил, алкохол и психотропни супстанци

Матурантите од Куманово денеска присуствуваа на трибина на која се говореше за прославување на матурската вечер без автомобили, алкохол и психотропни супстанци. Превентивната и едукативна активност во пресрет на матурските прослави беше во организација на Отсекот за превенција при Секторот за внатрешни работи и Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата.

Read More

ВИДЕО: ЈП „Пазаришта“ во добивка првпат по една деценија

ВИДЕО: ЈП „Пазаришта“ во добивка првпат по една деценија

Јавното претпријатие „Пазаришта“ првпат по десет години не бележи загуба, туку добивка од 830 илјади денари.
Ова на вчерашната седница на Советот го истакна директорот на претпријатието, Газим Кадриу презентирајќи го тримесечниот извештај за период јануари – март 2023 година. Зголеми се и приходите од пазарот на стари стоки, каде како што истакна директорот Кадриу, во 2022 година бил остварен приход од 2,1 милиони денари.
 

 

Read More

Како се борат Русите

Со оглед на фактот дека целокупниот апарат на државна безбедност им дише во врат, обичните Руси не можат масовно да протестираат против војната во Украина. Но, од друга, страна, докази за постоење на прикриен отпор кон наративот на Кремљ во врска со војната можат да се најдат насекаде.
Автор: Нина Л. Хрушчева
 
Како се борат Русите

Read More

Културата како стожер на позитивните општествени промени

Проектите и програмите за културен развој генерираат нови работни места, ги подобруваат условите за живот, и ги јакнат заедниците.
Автор: Лидија Топузовска
 
Културата како стожер на позитивните општествени промени

Read More

ПАТОТ НА ЦРНА ГОРА ДО ЕУ Е ПОПЛОЧЕН СО ДЕЗИНФОРМАЦИИ

ПАТОТ НА ЦРНА ГОРА ДО ЕУ Е ПОПЛОЧЕН СО ДЕЗИНФОРМАЦИИ

Црна Гора официјално ги започна преговорите со Европската Унија (ЕУ) на 29 јуни 2012 година и на тој пат, како и остатокот од Европа и светот, не беше и сè уште не е отпорна на моќта на пропагандата, дезинформациите и лажните вести.
Патот на Црна Гора до ЕУ е поплочен со дезинформации

Read More

Кој се плаши од ChatGPT и Dall-e лош?

Наскоро ќе живееме (или веќе живееме) во свет во кој нема да можеме да препознаеме содржина генерирана од ВИ. Ова претставува сериозна закана за многу професии, меѓу кои и новинарството, а лажните вести ќе се множат како виртуелни печурки на бинарен дожд. Се поставува прашањето како да опстанеме и да се прилагодиме во еден таков свет кој пребрзо се менува.
Автор: Бранко Прља
Кој се плаши од ChatGPT и Dall-e лош?

 

Read More

Македонија и ЕУ: Преговарачката рамка претесна за (дез)информациите

Македонија и ЕУ: Преговарачката рамка претесна за (дез)информациите

Ова беше бездруго старт кој вети конфузија, неизвесност, политичка драма и безброј
прашања дали Македонија се качи на европскиот воз или повторно и’ избега
Автор:  Соња Крамарска
Македонија и ЕУ: Преговарачката рамка претесна за (дез)информациите

 
 

Read More

ВИДЕО: „За наше Куманово“ утре со еколошка акција на Менкова колиба

ВИДЕО: „За наше Куманово“ утре со еколошка акција на Менкова колиба

Здружението За наше Куманово утре организира еколошка акција на локалитетот Менкова колиба. Секој волонтер е добредојден, а акцијата започнува во 09 часот, информираат од граѓанското здружение.

Read More

ВИДЕО: Агенцијата за храна со обука за безбедна храна за децата

ВИДЕО: Агенцијата за храна со обука за безбедна храна за децата

Агенцијата за храна и ветеринарство реализираше обука за обновување и стекнување на нови знаења од областа на безбедноста на храната во градинките за превенирање на можни инциденти поврзани со храната, со единствена цел, заштита и унапредување на здравјето на децата во предучилишните установи. На Работилницата учествуваа претставници од градинките од Куманово и останатите пет општини од ссевероисточниот регион, старечкиот дом, општината и други институции и установи.

Read More
1 2 3 4 116