Од дебаклот на „Неокон“ до мирот во Украина

Украинските жртви се бројат во стотици илјади, а Украина ги потроши својата артилерија, противвоздушна одбрана, тенковите и другото тешко оружје. Веројатно е дека Русија ќе следи со масовна офанзива.
Автор: Џефри Д. Сакс
Од дебаклот на „Неокон“ до мирот во Украина

 
 

Read More

ВИДЕО: Поетска вечер во чест на 11 Октомври

ВИДЕО: Поетска вечер во чест на 11 Октомври

По повод претстојниот празник 11 Октомври, здружението на жени „Нада Михајлова“ и поетскиот клуб „Обденица“ викендов организираа традиционална поетска вечер. Освен членовите на клубот, со свои поеми пред присутните во малата сала на центарот за култура се претставија и средношколци, љубители на пишаниот збор.

Read More

ВИДЕО: Компаратив – Сезона 07 Емисија 02

ВИДЕО: Компаратив – Сезона 07 Емисија 02

1. Ревијом народних ношњи Куд Српски вез обележио је своје десетогодишње постојање. Приредба фолклора коју организује Српски вез део је пројектних дана српске културе у Куманову, радионице за учење српског језика коју подржава Влада Републике Србије, односно кабинет министра без портфеља задуженог за координацију. активности и мере у области односа Србије са дијаспором и општином Куманово. Китановић је у свом обраћању захвалио свима који их подржавају у раду, министру без портфеља за дијаспору Ђорђу Миличевићу,…

Read More

Дали Ковидот ја одреди иднината на човештвото?

Откако пред три години Светската здравствена организација прогласи глобална пандемија, во оваа прва постковид есен, во релативно поподносливи околности за научно-академско истражување на прашањето што му се случи на светот и дали успешно ѝ се спротивстави на пандемијата, различни авторитети се обидуваат да дадат свои одговори и перспективи.
Автор: Ненад Живановски – Столиќ
Дали Ковидот ја одреди иднината на човештвото?

Read More

ВИДЕО: „Ла плаза“ мол ја збогати понудата

ВИДЕО: „Ла плаза“ мол ја збогати понудата

Ла плаза мол ја збогати понудата. Викендов беа отворени три угостителски објекти во првиот трговски центар во Куманово. Молот Ла плаза започна со работа на 15-ти јуни годинава. Инвеститор е компанијата Лико проект. За новите содржини во Ла плаза мол повеќе детали од изјавите на сопственикот Нуждет Рамадани и градоначалникот Максим Димитриевски.

Read More

ВИДЕО: Завршија саемите „Органска трпеза“ и „Агро Мак“

ВИДЕО: Завршија саемите „Органска трпеза“ и „Агро Мак“

Завршија тридневните саеми  „Органска трпеза“ и „Агро Мак“  кои ги организираше здружението „Живот“ од  Куманово. Учествуваа излагачи од Македонија, соседните држави, но и Унгарија, Словачка, Црна Гора, Турција. Организаторите задоволни од посетеноста на саемите.

Read More

ВИДЕО: Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Хабитат Македонија и општината

ВИДЕО: Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Хабитат Македонија и општината

Во  просториите на локалната самоуправа денеска беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу Хабитат Македонија и општина Куманово во рамките на глобалната кампања „Домот е еднаквост“ и стартот на кампањата „Урбан октомври“. Беше основана и Локалната лидерска група во општина Куманово составена од 15 членови. Општа цел на проектот „ Домот е еднаквост“ е да придонесе кон инклузивен, ефикасен и одржлив урбан развој на ромските заедници заснован на почитување и остварување на човековите права и во…

Read More

Македонските граѓани во сендвич меѓу сиромаштијата и владината пропаганда

Изјавата на вицепремиерот Битиќи го потврди она што сите го знаеме а тоа е дека ако цените во ЕУ и другите земји галопираат, во Македонија дивеат.
Автор: Соња Крамарска
Македонските граѓани во сендвич меѓу сиромаштијата и владината пропаганда

Read More

ВИДЕО: Компаратив – Сезона 07 Емисија 01

ВИДЕО: Компаратив – Сезона 07 Емисија 01

Погрешили сте ако сте само и помислили да је за све крив ријалити програм. Криви смо ми, односно незаинтересованост људи за квалитетне особе из сфере уметности, науке, психологије. Многи заиста нису заинтересовани, неки немају времена, док другима смета да гледају боље од себе.
Људи највише гледају јутјубере који се подсмевају полусвету и тако су опет они ‘полусвет ‘у центру пажње, већина зна имена њихова , ту је затим прелиставање таблоидних новина и неизбежно исмевање политичара. Много…

Read More
1 2 3 4 5 6 121