Училиштето „Крсте Мисирков“ го прослави патронатот

Училиштето „Крсте Мисирков“ го прослави патронатот

Основното училиште „Крсте Мисирков“денеска прослави 69 години од постоењето. За таа цел учениците изведоа богата културно уметничка програма, која ја подготвиле заедно со наставниците. Директорот, Бобан Поповски истакна дека се горди што нивното училиште го носи името на кодификаторот на македонскиот литературен јазик и правопис.
-69 години патронен празник слави Крсте Мисироков, 69 генерации поминати над 75 илјади ученици завршени наша гордост лично и јас тука имам завршено, наредната година ќе славиме уште поголем јубилеј имаше…

Read More

Основци од „Браќа Миладиновци“ ја посетија Франција

Основци од „Браќа Миладиновци“ ја посетија Франција

Ученици од осмо и деветто одделение од основото училиште Браќа Миладоновци изминатиов период беа на интекултурна размена во градот Дулен, Франција. Се работи за проект кој започнал да се реазлира пред три години, благодарение на соработката со гимназијата Гоце Делчев.
-Првин ние професорите бевме да видиме за какво училиште се работи дали одговара според стандардите на нашето училиште, втората година тие дојдоа кај нас се запознаа со државата, оваа година одлучивме бидејќи моја најголема желба беше…

Read More

Промовиран филмот „Да зборуваме, моето здравје е мое право“

Промовиран филмот „Да зборуваме, моето здравје е мое право“

„Да зборуваме, моето здравје е мое право“, е насловот на филмот којшто синоќа пред присутните млади  и претставници од здравствени установи и образовни институтции, го презентираше Националниот ромски центар во рамки на проектот Унапредување на достапноста до здравствената заштита на жените Ромки“. Преку филмот се упатува порака до младите да зборуваат отворено за сексуалното и репродуктивното здравје, за ризиците, за нивните здравствени права.
-Ова кратко креативно видео е наменето да ги едуцира најмаргинализираните, вунреабилните и оние…

Read More

Гимназијалци на размена во Швајцарија и Франција

Гимназијалци на размена во Швајцарија и Франција

Делегација од ученици и наставници од гимназијата Гоце Делчев замина на интеркултурна размена во детското село Песталоци во Швајцарија. Учениците ќе имаат можност да се стекнат со нови способности, да ги прошират своите видици, да добијат различни знаења за принципите на меѓукултурниот дијалог и комуникација, толеранција и различни вредности и култури. Меѓу останатото тие ќе имаат можност и да се оспособат да преземат одговорност за самите себе но и за другите, што ќе влијае врз…

Read More

Ученици од „Гоце Делчев“ освоија прво место

Ученици од „Гоце Делчев“ освоија прво место

Јована Станковска, Горјан Јовановски, Бисера Мишевска  и Дамјан Симоновски се учениците од гимназијата Гоце Делчев кои освоија победа во конкуренција на повеќе од 40 бизнис идеи, на натпреварот за најдобар бизнис план. Овие средношколци создадоа алка која ја претвора енергијата од движење во електрична за полнење мобилен телефон. Проектот за производство на електрична енергија во движење го оценуваше жири комисија составена од 12 членови, претставници на бизнис заедница.

-Најпрвин би сакала да се заблагодарам на организаторите…

Read More

Целовечерен концерт на КУД „Ѓоко Симоновски“

Целовечерен концерт на КУД „Ѓоко Симоновски“

Културно уметничкото друштво „Ѓоко Симоновски“ при Здружението на пензионери синоќа одржа целовечерен концерт насловен Пензионерите за својот град, кој е по повод претстојниот празник 11-ти ноември, Денот на ослободување на градот.
-Ние како домаќини нашето културно- уметничко друштво го претстави достигнувањето на хорската секција со неколку хорски композиции, понатаму нашите солисти, дуети прикажаа дел од својот репертар на народни и забавни песни. Исто така нашите литерати, пензионери во оваа прилика се претставија со една интересна лична…

Read More

Дечиња од „Ангел Шајче“ ја посетија Шпаркасе банка

Дечиња од „Ангел Шајче“ ја посетија Шпаркасе банка

Триесетина деца од објектот Славејче при градинката Ангел Шајче денеска по повод Месецот на штедење ја посетија експозитурата на Шпаркасе банка во Куманово. Најмалите имаа можност да влезат во банката, да се запознаат со начинот на штедење, но и да добијат скромни подароци. Вработените истакнаа дека најмалите се добредојдени кај нив, бидејќи какошто велат Шпаркасе е банка на целото семејство.
-Ние за најмалите мислиме подееднакво како и за постарите клиенти така што Шпаркасе банка го има…

Read More

Ревизија на купопродажниот договор бараат работниците од Искра

Ревизија на купопродажниот договор бараат работниците од Искра

Поранешни вработени од кумановската фабрика „Искра Инженеринг“ од надлежните бараат да се стави во мирување стачајот кој е на сила од 2003 година, за да потоа спороведат ревизија на купопродажниот договор, за кој се сомневаат дека е направен на криминален начин, бидејќи фабриката која вредела околу 20 милиони евра, е продадена за 570.000 евра. Тие досега се обештетни 15 проценти од побарувањата меѓутоа тврдат дека и за тоа е направена конфузна распределба, а останатите проценти…

Read More

СДСМ и коалицијата со мнозинство во Советот

СДСМ и коалицијата со мнозинство во Советот

Мнозинството во новиот Совет на општина Куманово и оваа година, според резултатите објавени на Државната изборна комисија, ќе го има СДСМ и коалицијата со 16 советници, што за нив значи 4 советници повеќе од претходните избори. ВМРО-ДПМНЕ освои 11 советници, што е за едно место помалку. ДУИ ќе има еден советник помалку, односно три места, а новите партии во Советот се БЕСА со два мандати и Алијансата на Албанците со еден. Левица, ДПА и Алијансата…

Read More

Успешна крводарителска акција во СВР Куманово

Успешна крводарителска акција во СВР Куманово

Во просториите на СВР Куманово денеска се одржа крводарителска акција. Истата е дел од редовните акции коишто ги организира полицијата, три пати во годината.  Поддршка на акцијата даде Институтот за трансфузиона медицина и општинската организација на Црвениот крст.
-Секоја година по три крводарителски акции организираме за вработени во СВР Куманово и организиациони единици од РЦ Север кои што гравитираат на нашето подрачје. Инаку вообичаено некаде околу 70 единици се очекуваат сега веќе до 11 часот имаме…

Read More
1 2 3 4 5 72