Започнаа уписите на „Евро колеџ“

Започнаа уписите на „Евро колеџ“

Од вчера започнаа уписите во високообразовната установа „Евро колеџ“.  Оваа студентска година на смерот бизнис и аминистрација имаат можност да се запишат 100 студенти, од кои 30 веќе се пријавени. Деканот, Љубиша Петрушевски истакна дека кај нив уписот започнува по завршување на вториот уписен рок на државните фактултети, бидејќи сметаат дека тогаш се остава простор за приватните. Тој додава дека „Евро колеџ“ се разликува од другите универзитети по плодната соработка со странски студенти.
-Дипломата од „Евро…

Read More

Училиштето „Христијан Карпош“ без основни услови

Училиштето „Христијан Карпош“ без основни услови

И оваа учебна година околу 180 ученици од подрачното основно училиште „Христијан Карпош“ во населбата Иго Тричковиќ, попозната меѓу кумановци како Пуковско, ќе ја започнат во старата руинирана зграда. Наместо радост поради училишното ѕвонче, учениците но и родителите беа згрозени од уништените ѕидови, искрешни врати, прозорци, смет и израсната трева. Велат дека веќе изгубиле надеж дека надлежните ќе обрнат внимание на оваа воспитно-образовна институција, која се наоѓа во катастрофална состојба без основни елементарни услови за…

Read More

Кумановци во паника бидејќи ќе останат без дрва

Кумановци во паника бидејќи ќе останат без дрва

Кумановци кои што користат дрва за грејната сезона, се во паника дека претстојната зима ќе останат без огрев.  Велат дека дрва нема во приватните складишта во градот, а оние што ги има се прескапи за нивните стандарди. Додаваат дека се принудени да чекаат до последен момент за да поефтинат, по тогаш да ги набават или пак да се одлучат за друга алтернатива за греење.
-Секоја година се греам на дрва, но оваа нема. Собрав пари, да…

Read More

ВМРО-ДПМНЕ: Општината ја заборави населбата „Перо Чичо“

ВМРО-ДПМНЕ: Општината ја заборави населбата „Перо Чичо“

Од општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ денеска ја обвинија локалната власт дека целосно ја заборавила населбата Перо Чичо, која е една од најголемите во градот. Тие го потсетија градоначалникот, Зоран Дамјановски дека на локалните избори ветил асфалтирање на улиците 6-ти април, Анѓа Ранковиќ, 30-ти јули, Руѓер Бошковиќ и Трајко Прокопиев, но истото не го исполнил.
-Зарем граѓаните на оваа населба не заслужуваат  да чекорат по асфалтирани улици наместо да избегнуваат дупки и да се глават во кал….

Read More

Усвоен извештајот за извршување на буџетот за вториот квартал

Усвоен извештајот за извршување на буџетот за вториот квартал

Советниците од Советот на Општина Куманово денеска го усвоија извештајот за извршување на буџетот на Општина Куманово за вториот квартал за 2015 година. Ирена Илиевска, раководител на општинското финансиско одделение истакна дека за овој период реализација на буџетот од 1.600.000.000 денари,  изнесува 40 проценти, или 280 милиони денари. Вклучувајќи ги тука приходи на основен буџет, донации и дотации на самофинансирачки активности, додека реализација на расходната страна е 36 проценти или околу 240 милиони денари.
-Се реализирани…

Read More

ГРОМ: Општината да го осветли градот

ГРОМ: Општината да го осветли градот

До локалната власт ништо не допира, ниту критики ниту пофалби и предлози, а најмалку замолници, но ние ќе продолжиме да укажуваме, истакнаа од општинската организација на ГРОМ. Тие го поздравија поправањето на ударните дупки низ градот, нагласувајќи дека тоа ќе го направи побезбедно движењето на граѓаните. Но посочија дека мора да се води сметка за квалитетот, за да не се случи како минатата година исти дупки да се крпат неколкупати.
-Првата замолница се однесува на шеталиштето…

Read More

Преполни контејнерите на „Никшиќка“ и „Титова Митровачка“

Преполни контејнерите на „Никшиќка“ и „Титова Митровачка“

Неподнослива реа се шири од преполните метални контејнери кои што се наоѓаат на улиците „Никшиќка“ и „Титова Митровачка“, во населбата „Гоце Делчев“. Поради преполнетост ѓубрето е расфлано насекаде, а станарите кои што не сакаа да зборуваат пред камерата, се жалат дека непријатната миризба особено се чувствува во вечерните часови. Тие стравуваат дека поради ненавремено отстранување на отпадот, на овие високи температури може да се појават различни бактерии. Додаваат дека покрај контејнерите често се формираат вакви…

Read More

Ќе се чистат кумановските речни корита

Ќе се чистат кумановските речни корита

Деновиве ќе започне акција за чистење на речните корита на Кумановка, Липковка, Којнарка и дел од Крива Река, соопшти денеска градоначалникот Зоран Дамјановски. Акцијата следи по одлука на општинскиот кризен штаб, навремено да се спречи опасност од можни поплави, а за оваа намена ќе се одвојат осум милиони и осумсто илјади денари.
-Скоро три километри ќе биде регулирано чистење, сечење на грмушки, и отклонување на можни опасности од изливање на реките сливни и Кумановка во речното…

Read More

Се чисти дивата депонија во „Перо Чичо“

Се чисти дивата депонија во „Перо Чичо“

Екипа на јавното претпријатие „Чистота и Зеленило“, во соработка со локалната самоуправа, интензивно ја чисти дивата депонија која што се наоѓа во близина на населбата „Перо Чичо“. Акцијата ќе трае пет дена, а надлежните се надеваат дека граѓаните ќе се освестат и повеќе нема да ја загадуваат животната средина.
-Ова се акции кои наназад 10 години во пет-шест наврати се спроведуваат но резултатите ги гледате самите. Поради негрижа и однесување на граѓанството во некој сегмент гледате…

Read More

Нови подови во Здравствениот дом

Нови подови во Здравствениот дом

Во Здравствениот дом Куманово во тек е реновирање на подовите на третиот кат, каде што се сместени канцелариите на административната служба. Директорот Миомир Панковски истакна дека средствата за реновирањето се обезбедени од буџетот на здравствениот дом. Вкупната вредност изнесува 463.000 денари, а изведувач на работите е приватна фирма од Скопје.
-Се изведуваат градежни работи, всушност се работи за менување на подот, кој што е стар преку 40 години, од паркет кој што е дотраен и наместо…

Read More
1 81 82 83 84 85 94