Третоодделенците ќе учат програмирање

Почнувајќи од 1-ви септември, наместо досегашниот изборен предмет работа со компјутери,третоодделенците ќе го изучуваат предметот основи на програмирање и работа со компјутери како задолжителен.Со два часа неделно учениците ќе следат настава и ќе работат со компјутери. За успешна реализација на новата наставна програма и програмирањето се спореведуваат обуки на оддленски наставници. Околу шеесетина наставници од Општина Куманово и Старо Нагоричане го посетија првиот теоретски дел од обуката и добија сертификати.
– Обуката беше одржана во вторник…

Read More

Лиценци за вработените во автошколите и испитните центри

Воведување на лиценци за вработените во автошколите и испитните центри се предвидува со новиот предлог закон за безбедност на сообраќајот на патиштата.  Со лиценца треба да се стекнат предавачите по наставна програма и возачите-инструктори во автошколите, како и контролорите, испитувачите по наставна програма и управување со возило во испитените центри. Истовремено се превидени и основи за одземање на лиценци за наведените категории на работници, како и одземање на лиценцата на автошколата и испитниот центар.
– Оваа…

Read More

Кризата за вода продолжува

Продолжува проблемот со водоснабдувањето во градот. Повторно се без вода високите зони, дел од булеварите Октомвриска Раволуција и 3 МУБ, Пчински пат, населбите „Перо Чичо“ и „Карпош“ и селата Биљановце и Черкезе. Од ЈП „Водовод“ објаснуваат дека по главниот цевковод се доставува 160 литри вода во секунда, додека по алтернативниот вод 40 литри во секунда. Граѓаните се жалат дека имаат слаб притисок или воопшто немаат вода во одреден период од денот што значително им ги…

Read More

Започна вториот уписен рок во средните училишта

Утринава започна вториот уписен рок во средните училишта за запишување на ученици во прва година. Во сите средни училишта во градот има слободни места за заинтересираните кандидати, а бројот на поените за упис е намален. Во техничкото училиште „Наце Буѓони“ најмногу апликации има за здравствената струка, додека најмал е интересот за машинската струка.
– Во електротехничката струка има 13 кандидати од утрово, а останаа уште 39 слободни места, во машинската имаме нови 20 кандидати, останаа уште…

Read More

Дезинфекција во образовните институции

Службите од Центарот за јавно здравје при Општа болница Куманово пред стартот на учебната година ќе вршат дезинфекција, дезинсекција и дератизација. Ќе бидат опфатени училиштата и градинките од сите општини од североисточниот регион. Надлежните посочуваат дека секоја година во овој период и за време на зимскиот распуст вршат дезинфекција на училишните простории, а дејствувааат и вонредно доколу има  потреба.
– Таа активност започнува оваа недела пред почетокот на учебната година со тоа што откако училиштата ќе…

Read More

Полицијата и граѓаните заедно на терен во „Тоде Мендол“

Граѓаните од населбата „Тоде Мендол“ два пати неделно во просториите на месната заедница имаат прилика да се сретнат со полициските службеници и да разговараат за  проблеми со кои се соочуваат во нивното населено место. Среда од 10 до 13 часот и петок од 13 до 16 часот се термините резервирани за функционирање на т.н надворешна канцеларија на полицијата. Жителите од населбата се задоволни од полициската активност и велат, на ваков начин се чуствуваат побезбедно.
Освен функционирање…

Read More

Отворени денови и за кумановските земјоделци

Земјоделците во текот на отворените денови ќе имаат прилика да се информираат за сите актуелни земјоделски програми и начинот на нивно користење. Тие можат да добијат советодавните услуги во Центарот за рурален развој на Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството во Куманово. Оттаму објаснуваат дека земјоделците највеќе се интересираат за субвенции, а имаат проблеми со водоснабдувањето, струјата и патната инфраструктура. Тие посочуваат дека во моментот е актуелна програмата за рурален развој.
-За набавка на механизација…

Read More

Некогашниот ресторан парк, руина и јавен тоалет

 
Некогашниот ресторан „Парк“ во кој се одржуваа свадбени веселби и бројни манифестации веќе е минато. Тој е претворен во руина и јавен тоалет, а наместо угледни гости редовно го посетуваа бездомници и наркозависници. Станарите кои живеат над овој објект немаат мир од несовесните граѓани кои однеле се што можеле од поранешниот ресторан. Пензионерите пак кои секојдневно го посетуваат клубот минуваат од оваа место и се згрозуваат од глетката.

Read More

Младите масовно заминуваат од Куманово

Младите кадри масовно заминуваат во странство. Градот останува без активно население кои немајќи можност да се изразат на професионален план заминуваат во потрага по подобра иднина надвор од земјава. Вадење на бугарски пасоши и склучување на бракови со државјани од други држави се најчестите начини да се побегне од родното место за подобра иднина.

Read More

Бесплатна бања и викенд за пензионерите

Седумдесетина пензионери од Куманово бесплатно ќе престојуваат во Катлановска Бања во текот на септември и октомври. Освен бањско – климатската рекреација од оваа година се воведува и бесплатен викенд во Дојран кој ќе го искористат дваесетина пензионери. Веќе пет години по ред Владата на РМ го спроведува  овој проект, а одзивот  на пензионерите е масовен, велат од фондот на Пензиско и инвалидско осигурување на Куманово.
Кандидатите кои аплицираат за користење на оваа мерка се селектираат од…

Read More
1 2 3 4 5 6 7