По светиот крст се скокаше на неколку места

По светиот крст се скокаше на неколку места

20 годишниот Симе Пешевски утрово го фати светиот крст во базенот на соборниот храм Свети Никола. Пешевски првпат учествува на манифестација по повод Водици и имаше најголема среќа од дваесетемина  кумановци , да падне крстот во неговите раце. Очекува оваа година да биде поуспешна од претходната .
Во овој базен претходните две години крстот отиде во рацете на Виктор Петковски, кој денеска беше на затворениот градски базен да им даде поддршка на другарите и пријателите.
Инаку, пред…

Read More

Иселеник во Норвешка го фати крстот на затворениот базен

Иселеник во Норвешка го фати крстот на затворениот базен

34 годишниот кумановец Игор Антевски, иселеник во Норвешка, прв пристигна до светиот крст од осумдесетемина пријавени за учество на најмасовната манифестација  организирана на затворениот  градски базен по повод Водици. Во рацете на Антевски крстот падна и минатата година, но тогаш скокањето беше поништено бидејќи верниците се фрлија во базенот пред да биде даден знак од свештениците. Потоа крстот го фати друг  кумановец. Игор пристигнал ноќеска од Норвешка , специјално за Водици.
-Овој крст не е само…

Read More

На пет места ќе се скока по светиот крст

На пет места ќе се скока по светиот крст

На пет различни локации  кумановци годинава ќе имаат можност да скокааат по светиот крст  по повод големиот христијански празник Водици -Богојавление . Освен во базените на црквите Свети Никола, Света Троица и Света Мина , по крст ќе се плива  и во реката Липковка во Бедиње во организација на црквата Света Петка, а напладне втора година по ред се организира скокање по крст и на затворениот градски базен. Оваа најмасовна манифестација ја организираат кумановско осоговската…

Read More

Завршува проектот “FEMTERPRISE – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени” ко-финансиран од Европската унија преку Програмата Интерег-ИПА за прекугранична соработка Бугарија- Македонија

Завршува проектот “FEMTERPRISE – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени” ко-финансиран од Европската унија преку Програмата Интерег-ИПА за прекугранична соработка Бугарија- Македонија

 На 17.01.2018 година  завршува  проектот„ФЕМТЕРПРАЈС“ – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени”.
FEMTERPRISE даде придонес за подобрување на условите за развој на бизнисот во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија со примена на иновативен неформален пристап кон зајакнување на претприемачкиот капацитет на 30 млади жени-претприемачи и стимулирање на создавањето на социјални претпријатија. Вкупниот буџет на проектот беше 110 217.35 евра, од кои 93 684.73 евра придонес на ЕУ…

Read More

Ресторанот за здрава храна ги решава проблемите со дебелината на децата и адолесцентите во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

Ресторанот за здрава храна ги решава проблемите со дебелината на децата и адолесцентите во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

На почетокот на ноември 2017 година учесничките во проектот “FEMTERPRISE – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени”, поддржани од нивните ментори, ги претставија своите концепти за социјални претпријатија пред засегнатите страни и потенцијалните инвеститори од прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија. Прекуграничното жири имаше  тешка задача да го изгласа победничкиот  концепт. Експертите  едногласно го избраа ресторанот “Робин ФУД“.
Од ноември до јануари екипата на “Робин ФУД“, со помош…

Read More

Прво социјално претпријатие на ФЕМТЕРПРАЈС

Прво социјално претпријатие на ФЕМТЕРПРАЈС

„Робин Фуд“  е првото социјално претпријатие кое е резултат на проектот ФЕМТЕРПРАЈС  – „Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени”, регистрирано на втори јануари годинава. Проектот ФЕМТЕРПАЈС е ко-финансиран од ИНТЕРРЕГ -Програмата на меѓугранична соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија, 2014-2020.
-Изминатите пет месеци триесетина млади жени се натпреваруваа односно најпрвин се обучуваа заедно со своите ментори на тема социјално претпријатие  т.е. ги оформија своите бизнис концепти, бизнис…

Read More

Општината ги расчитува дивите депонии

Општината ги расчитува дивите депонии

На пет локации во Куманово и околината  деновиве се спроведува акција за расчистување на дивите депонии. Општина Куманово во соработка со јавното претпријатие „Чистота и зеленило“ во последниве два месеца ја реализира третата акција, апелирајќи до граѓаните да го почитуваат комуналниот ред и дисциплина и да не фрлаат отпад каде што ќе стигнат.
-Овие денови се чисти на пет локации , Стари лозја, сточен пазар, Менкова колиба, река Којнарка , од Димитар Божинов до влив во…

Read More

Промовирана стихозбирката „Александровна “

Промовирана стихозбирката „Александровна “

Во песните на Лидија Лучко –Јеремиќ има метафоричност и поетски асоцијации кои ги красат нејзините поетски гранки исполнети со топлина и нежност. Во „Александровна“ доминираат песни со љубовна тематика, рече во својот осврт кон поетската стихозбирка Горан Анчевски, промотор и рецезент. Според него, пресудно значење во создавање на песната имаат чувствата , емоциите и способноста да се изразат на најубав можен начин.
Стихозбирката „Александровна“  е промовирана вчеравечер во малата сала на центарот за култура „Трајко Прокопиев“….

Read More

Болницата ќе набавува нова опрема

Болницата ќе набавува нова опрема

Набавка на дополнителна медицинска опрема за поквалитетна здравствена услуга и заштита на пациентите во кумановската Општа болница најавуваат надлежните и за наредната година.
Дел од апаратите ќе бидат обезбедени со сопствени средства на болницата,  а за покрупните инвестиции ќе се бараат донации, информира директорката Снежана Захариева.
-Наредната година планирано е да се изведуваат лапараскопски операции на одделението за гинекологија и едукација на кадарот, за што ќе се набави соодветна опрема. Планирано да се отвори центар за дојка…

Read More

Младите дами нудат иновативни решенија за решавање на социјални проблеми во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

Младите дами нудат иновативни решенија за  решавање на социјални проблеми во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

Во текот на  изминативе три месеци учесничките во проектот “FEMTERPRISE – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени”, поддржани од нивните ментори, ги оформија своите идеи за социјални претпријатија. Шест екипи се натпреваруваа за големата награда – реализацијата на нивното претпријатие.
Во почетокот на ноември тимовите  ги претставија своите концепти пред засегнатите страни и потенцијални инвеститори од регионот, а покрај прекуграничното  жири имаше тешка задача да го прогласи  најдобриот …

Read More
1 2 3 72