Усвоена Програмата за работа на „Пазаришта“

Усвоена Програмата за работа на „Пазаришта“

Обезбедување подобри услови на пазарите за закупците на
тезги, но и за купувачите, односно обезбедување дополнителни тезги  преку аплицирање со проекти е примарната цел
на јавното претпријатие „Пазаришта“  во
Програмата за работа за  2019-та година.
Со Програмата се предвидува и замена на бетонските тезги, санација на долниот
дел од зелениот пазар, обезбедување на картичен паркинг, обезбедување средства
од европските фондови. Она што советниците од опозицијата денеска најмногу ги
интересираше се финансиите, односно планираните 100.000 денари за хигиена на
пазарите наспроти предвидените 200.000 денари…

Read More

75-годишнина од борбата во Пелинце

75-годишнина од борбата во Пелинце

Сојузот на борци од Куманово в петок неделава ќе ја одбележи 75-годишнината
од борбата во Пелинце во која животот го загубиле двајца борци од Кумановскиот
одред, Ангел Лазаревски – Шајче и Трифун Ангеловски – Летеќи. Секретарот на општинскиот одбор на Сојузот
на борци од НОБ во Куманово, Цоки Ристовски денеска ги повика заинтересираните
граѓани да се пријават. Превозот е бесплатен, обезбеден од боречката
организација.  

-Во таа чест ги повикувам сите граѓани на општина Куманово кои сакаат да
присуствуваат на оваа манифестација…

Read More

Основци со флаери за возачите

Основци со флаери за возачите

Основци, членови на училишните сообраќајни единици денеска
во близина на своите училишта им поделија флаери на прописно и непрописно
паркираните возачи и ги оценија со единица, односно петка , зависно од тоа дали
ги почитуваат сообраќајните правила и прописи. Освен што делеа флаери,
учениците и ги анкетираа граѓаните како предвидена активност во реализација на
кампањата насловена „Недела на безбедност на сообраќајот во Куманово“, која ја
спроведуваат Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата,
Отсекот за превенција при СВР Куманово, Општинскиот совет…

Read More

„Дедо Мраз на мотор“ по 11-ти пат во Куманово

„Дедо Мраз на мотор“  по 11-ти пат во Куманово

Мото клуб „Мечки“
годинава по единаесетти пат ја организираше
хуманитарната манифестација „Дедо Мраз на мотор“. Стотина моторџии од Куманово и други градови  маскирани во Дедо Мраз денеска ја внесоа
новогодишната магија во дневниот центар за лицата со посебни потреби. Точно
напладне членовите на мото клуб Мечки организирано се упатија кон дневниот
центар да им подарат новогодишни пакетчиња на корисниците на услугите на
дневниот центар кој е под надлежност на МТСП, лоциран кај градинката Буба Мара во близина на поранешната
фабрика „Чик“.

Претходно, моторџиите
 подарија…

Read More

Новогодишна приредба во „Крсте Мисирков“

Новогодишна приредба во „Крсте Мисирков“

– Денеска
нашите ученици организираат приредба по повод новогодишните и божиќните
празници. Учесници
се ученици од трето одделение, учествуваат околу 120 ученици , сите со
подготвени рецитали, песнички, игра, смеа, дружба ,забава.  Секоја година во чест на Нова година и Божиќ
се организираат новогодишни приредби , се изработуваат многу украси, имаме
многу работилници по нивоа, по одделенија итн.

Сакам на сите да им посакам среќни новогодишни и божиќни
празници со многу здравје, среќа и успех во сите полиња на животот, изјави
Драгица Денковска, професор…

Read More

ДРОМ и гимназијата со подароци за најмалите

ДРОМ и гимназијата со подароци за најмалите

Дечињата кои што го посетуваат детско катче што
функционира во рамките на невладината организација ДРОМ денеска на завршната
манифестација за оваа година добија новогодишни пакетчиња од Центарот за ромска
заедница, но и подароци изработени од гимназијалците. Децата на возраст од
четири и пет години им покажаа на присутните што научиле во текот на годинава
преку рецитали, игра и песна.

– Мислам дека направме една убава презентација, ги
израдувавме дечињата, ни прикажаа што научиле во текот на годината и мислам
дека многу сме…

Read More

Се запали смет во камион на „Чистота и зеленило“

Се запали смет во камион на „Чистота и зеленило“

Утрово се запалил смет во камион на „Чистота и зеленило“,
но брзата реакција и присебноста на возачот не дозволиле да настане поголема
материјална штета или евентуално да дојде до повреда на вработените, информира
директорот на јавното претпријатие Даниел Стојчевски. Причината најверојатно е фрлен
пепел во сад за смет од страна на несовесен граѓанин.  Случајот е пријавен во полицијата.

-Од центарот на градот е подигнат контејнерот, сметот, и по
увид на вработените дека може да дојде до запалување на сметот кој…

Read More

Пакетчиња од општината за децата без родители

Пакетчиња од општината за децата без родители

Општина Куманово денеска израдува триесетина деца без родители и родителска грижа, сместени во згрижувачки
семејства, како и деца под старателство на своите блиски роднини. Градоначалникот Максим Димитриевски во
придружба на Дедо Мраз им подари новогодишни пакетчиња, а потоа децата имаа
можност и да се фотографираат. Димитриевски посакувајќи им  успешна 2019-та година рече дека општината е
отворена за соработка со згрижувачките семејства.

-Ние
како Општина стоиме на располагање не само за Нова година, туку сакам
и посакувам да дојдете да не посетите…

Read More

Промовирани училишни сообраќајни единици

Промовирани училишни сообраќајни единици

„Недела на безбедност во сообраќајот во Куманово“ е
насловена сообраќајно -едукативната кампања која што Републичкиот совет за
безбедност во сообраќајот на патиштата започна да ја реализира во Куманово, но и на ниво на државата. Поголем
број сообраќајно- превентивни активности и акции на засилени контроли ќе се
спроведат наредните неколку денови во рамки на кампањата, во соработка со локалната самоуправа,
основните училишта и Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот на
патиштата, информираат надлежните.

Денеска во просториите на основното училиште „Крсте
Мисирков“  беше промовирано…

Read More

Претставата „ Две елки “ во Пчелка

Претставата „ Две елки “ во Пчелка

Дечињата од градинката Пчелка денеска го пречекаа Дедо Мраз заедно со новогодишните пакетчиња. Но, пред да ги добијат подароците од најсаканиот дедо и да се фотографираат со него, децата имаа можност да бидат дел од едукативната и воедно интерактивна театарска претстава насловена Две новогодишни елки во која што актерките всушност беа вработени во детската градинка Ангел Шајче. Во претставата стануваше збор за две елки, едната стара, другата нова новогодишна елка, кои што во еден момент…

Read More
1 2 3 4 94