Ресторанот за здрава храна ги решава проблемите со дебелината на децата и адолесцентите во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

Ресторанот за здрава храна ги решава проблемите со дебелината на децата и адолесцентите во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

На почетокот на ноември 2017 година учесничките во проектот “FEMTERPRISE – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени”, поддржани од нивните ментори, ги претставија своите концепти за социјални претпријатија пред засегнатите страни и потенцијалните инвеститори од прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија. Прекуграничното жири имаше  тешка задача да го изгласа победничкиот  концепт. Експертите  едногласно го избраа ресторанот “Робин ФУД“.
Од ноември до јануари екипата на “Робин ФУД“, со помош…

Read More

Прво социјално претпријатие на ФЕМТЕРПРАЈС

Прво социјално претпријатие на ФЕМТЕРПРАЈС

„Робин Фуд“  е првото социјално претпријатие кое е резултат на проектот ФЕМТЕРПРАЈС  – „Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени”, регистрирано на втори јануари годинава. Проектот ФЕМТЕРПАЈС е ко-финансиран од ИНТЕРРЕГ -Програмата на меѓугранична соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија, 2014-2020.
-Изминатите пет месеци триесетина млади жени се натпреваруваа односно најпрвин се обучуваа заедно со своите ментори на тема социјално претпријатие  т.е. ги оформија своите бизнис концепти, бизнис…

Read More

Општината ги расчитува дивите депонии

Општината ги расчитува дивите депонии

На пет локации во Куманово и околината  деновиве се спроведува акција за расчистување на дивите депонии. Општина Куманово во соработка со јавното претпријатие „Чистота и зеленило“ во последниве два месеца ја реализира третата акција, апелирајќи до граѓаните да го почитуваат комуналниот ред и дисциплина и да не фрлаат отпад каде што ќе стигнат.
-Овие денови се чисти на пет локации , Стари лозја, сточен пазар, Менкова колиба, река Којнарка , од Димитар Божинов до влив во…

Read More

Промовирана стихозбирката „Александровна “

Промовирана стихозбирката „Александровна “

Во песните на Лидија Лучко –Јеремиќ има метафоричност и поетски асоцијации кои ги красат нејзините поетски гранки исполнети со топлина и нежност. Во „Александровна“ доминираат песни со љубовна тематика, рече во својот осврт кон поетската стихозбирка Горан Анчевски, промотор и рецезент. Според него, пресудно значење во создавање на песната имаат чувствата , емоциите и способноста да се изразат на најубав можен начин.
Стихозбирката „Александровна“  е промовирана вчеравечер во малата сала на центарот за култура „Трајко Прокопиев“….

Read More

Болницата ќе набавува нова опрема

Болницата ќе набавува нова опрема

Набавка на дополнителна медицинска опрема за поквалитетна здравствена услуга и заштита на пациентите во кумановската Општа болница најавуваат надлежните и за наредната година.
Дел од апаратите ќе бидат обезбедени со сопствени средства на болницата,  а за покрупните инвестиции ќе се бараат донации, информира директорката Снежана Захариева.
-Наредната година планирано е да се изведуваат лапараскопски операции на одделението за гинекологија и едукација на кадарот, за што ќе се набави соодветна опрема. Планирано да се отвори центар за дојка…

Read More

Младите дами нудат иновативни решенија за решавање на социјални проблеми во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

Младите дами нудат иновативни решенија за  решавање на социјални проблеми во прекуграничниот регион на Бугарија и Македонија

Во текот на  изминативе три месеци учесничките во проектот “FEMTERPRISE – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија преку зајакнување на претприемачкиот потенцијал на младите жени”, поддржани од нивните ментори, ги оформија своите идеи за социјални претпријатија. Шест екипи се натпреваруваа за големата награда – реализацијата на нивното претпријатие.
Во почетокот на ноември тимовите  ги претставија своите концепти пред засегнатите страни и потенцијални инвеститори од регионот, а покрај прекуграничното  жири имаше тешка задача да го прогласи  најдобриот …

Read More

Одложено судењето против Бобан Илиќ

Одложено судењето против Бобан Илиќ

Одложено е денешното судење против обвинетиот  Бобан Илиќ, по барање на една од странките вклучени во случајот Aлмир, информираа од канцеларијата за односи со јавност од Основен Суд Куманово. Наредното рочиште на кое ќе бидат изнесени завршните зборови е закажано за 19. декември, годинава.
Обвинителството го товари  обвинетиот Илиќ дека на 25 јуни минатата година го убил четиригодишниот Алмир Алиу, по претходна банална  вербална расправија со таткото на момчето во кумановскиот Здравствен дом. Осомничениот, се товари дека го прегазил четиригодишниот Алмир на улицата…

Read More

Ученици од „Толи Зордумис“ во ТВ Плус

Ученици од „Толи Зордумис“ во ТВ Плус

Ученици- членови на мултимедијалната секција на општинското основно училиште „Толи Зордумис“  ја посетија телевизија Плус во рамките на проектот  за „Јакнење на мултиетничката соработка во општините“, поддржан од Македонски центар за граѓанско општество. Активностите , како што информира професорката по македонски јазик , Наташа Пешевска, ќе траат целата учебна година. Истражувања во областа на филмската и театарската уметност, како и електронските медиуми со цел да се зголеми општата култура на учениците е активностите што ќе…

Read More

Лицата со попреченост немаат пристап до јавни информации

Лицата со попреченост немаат пристап до јавни информации

Информациите од јавен карактер не се достапни за лицата со попреченост од североисточниот регион , покажува двомесечното истражување на општинските веб страници што го направи здружението Инклузива од Куманово. Проектот „ Јавни информации достапни за лицата со попреченост“ е со цел да им се помогне на општините да обезбедат соодветен пристап до информациите, но и да спречат дискриминација врз основа на попреченост.
-Нашите препораки произлегоа од тоа што ниедна веб страница не е целосно достапна и…

Read More

Осуденици добија уверенија за завршена обука

Осуденици добија уверенија за завршена обука

23 осудени лица во Затвор Куманово денеска добија уверенија за завршена обука за занимањата аргон заварувач  и пекар. Стручното оспособување на учесниците во обуките  ќе овозможи нивно  полесно вклучување на пазарот на трудот и конкурентност на пазарот откако ќе ја напуштат  казнено -поправната установа, а со тоа и нивна поуспешна ресоцијализација, сметаат надлежните. Обуките опфаќаа повеќе од 200 реализирани часови обука од страна на средните стручни училишта – „Наце Буѓони“ и „Киро Бурназ“ од Куманово.
-Доживотното…

Read More
1 2 3 4 5 73