Куманово и Гњилане со нови два проекта

Куманово и Гњилане со нови два проекта

Градоначалниците на општините Куманово и Гњилане, Максим
Димитриевски и Љутви Азири денеска остварија работна средба во врска со
потпишаните договори во рамките на Програмата за прекугранична соработка помеѓу
Косово и нашата држава. Договорите се однесуваат на два проекта „ Зајакнување
на вредностите на културното и природното наследство “  и „Одржливи еколошки и здравствени придобивки
во прекуграничната област“. Проектите се со вкупен износ од над милион евра,
информираат надлежните. 

-Едниот се однесува на „Зајакнување на вредности на
културно и природно наследство“  во
општините, со…

Read More

39.000 швајцарски франци за иновативен проект

39.000 швајцарски франци за иновативен проект

Швајцарската агенција за развој и Министерството за локална самоуправа обезбедуваат скоро 39.000 швајцарски франци за реализација на иновативен проект во Североисточниот регион.

Граѓани од различни сектори денеска предлагаа идеи за каков проект да се потрошат овие средства, кои се обезбедени преку проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, кој го имплементира Центарот за развој на Североисточниот плански регион.

-Во овој проект моментално на овој настан ќе бидат идентификувани
проектните идеи, ќе се разработи концепт. Треба да бидат…

Read More

ВМРО-ДПМНЕ: Каде се петте катни гаражи?

ВМРО-ДПМНЕ: Каде се петте катни гаражи?

„За да се наплаќаат пари за паркирање од граѓаните, не е
доволно само да се купи еден литар бела боја и да се нацртаат паркинг места на
улици или пак во случајов да се уништи спортски комплес“, ова го истакнаа од
општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција, реагирајќи на
одлуката на општината и јавното претпријатие „Куманово паркинг“, просторот пред
градските базени да се трансформира во паркинг со наплата.

-Имено, пред неколку дена ЈП „Куманово паркинг“ донело одлука со која…

Read More

Исчезнато е 10-годишно дете од Средорек

Исчезнато е 10-годишно дете од Средорек

Четири дена нема трага од  10 годишниот Џенгис Асани од Средорек, кој што
според изјавата на таткото, Африм, во саботата околу 15 часот излегол од дома и
веќе не се вратил. Африм го пријавил случајот во СВР Куманово и очекува
повратни информации од полицијата во врска со исчезнувањето на детето. Асани
информира дека син му кога излегол од дома носел црвена јакна и ги замолува граѓаните
да помогнат во потрагата.  

Исчезнатото момче Џенгис Асани е роден на 24.10.2009-та година.

Телефон…

Read More

Србите го одбележаа празникот Свети Сава

Србите го одбележаа празникот Свети Сава

„Празнувањето на Свети Сава е верба во иднината, чување
на минатото. Нашата поврзаност со Свети Сава, не е само религиозна, не е само државотворна,
туку е она што ги одржало нашите предци во најтешките мигови, рече, меѓу
останатото, претседателката на Српската заедница во Македонија, Гордана Јовиќ –
Стојковска на Светосавската академија во кумановскиот Театар. Свечената
манифестација по повод националниот празник на Србите во Македонија  Свети Сава веќе 13 години ја организираат Српската
заедница во Македонија, регионален одбор Куманово и ДПСМ .

-Нашата…

Read More

Граѓаните со предлози за решавање на проблем од социјална инклузија

Граѓаните со предлози за решавање на проблем од социјална инклузија

„Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој”, е насловот на проектот кој годинава го имплементира Центарот за развој на Североисточниот плански регион во соработка со Швајцарската Агенција за развој и Министерството за Локална Самоуправа. Во рамки на истиот е предвидено околу 200.000 швајцарски франци да се вложат за решавање на еден проблем, поврзан со социјалната инклузија за ранливите категории граѓани, со кој се соочува регионот. За таа цел денеска во ресторан Грација, се одржа првата од трите форумски расправии на која учествуваат…

Read More

Успешна година за Друштвото на писатели Куманово

Успешна година за Друштвото на писатели Куманово

Триесетина активности реализираше Друштвото на писатели
од Куманово изминатата година, заради што 2019-тата надлежните ја оценуваат
како успешна година. Согласно програмата за работа, членовите на друштвото на
писатели ги чествуваат сите празници, соработуваат со основните и средните
училишта преку распишување на конкурс секоја година во септември, а се
организира и заедничка литератирна средба со наградените уечници, вели
претседателката на друштвото, Божана Трајковска.

– Соработуваме со Сојузот на писателски асоцијации од
десет до единаесет градови
на тој начин што тие ни гостуваат нам на…

Read More

166 лица аплицирале за субвенционирање на комунални услуги

166 лица аплицирале за субвенционирање на комунални услуги

Општина
Куманово и годинава продолжува со субвенционирање на
трошоците за комунални услуги. Рокот за поднесување на барањата за остварување
на ова право заврши на 15-ти јануари, а вкупно аплицирале 166 –мина граѓани од
категоријата стечајни работници и самохрани родители, инфомира раководителот на
Секторот за Сектор за култура, спорт, социјална заштита, заштита на децата и здравствена заштита, Цоки
Ристовски.

-Во категоријата стечајни работници беше
предвидено да се субвенционираат 130 стечајни работници и во соработка со
здружението  УНИТ да достават список кои
се тие стечајни работници….

Read More

Донесена програмата за локален економски развој

Донесена програмата за локален економски развој

Советот на Општина Куманово на вчерашната седница ја усвои програмата за локален економски развој за 2020 година. Таа опфаќа различни области, подобрување на бизнис амбиентот, рурален развој, туризам, но посебен акцент има и на младите.

Членовите на Советот на општина Куманово на вчерашната седница ја донесоа програмата за локален економски развој за 2020 година. Во програмата како што информира Ахмет Јашаревски од Одделнието за локален економски развој, се предвидени 13 проекти. Годишниот буџет изнесува 23…

Read More

ДРОМ со еколошки акции и еко патроли во ромските населби

ДРОМ со еколошки акции и еко патроли во ромските населби

„Чиста околина-здрава животна средина“ е насловот на проектот кој го спроведува Центарот за ромска заедница ДРОМ, во рамки на Регионалната програма за локална демократија на Западен Балкан, ReLoad, која е финансиран од Европската унија, а ја спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). Главна цел на проектот е да се покрене свеста на населението за зачувување на животната средина и намалување на отпадот. Целна група е ромското население кое живее во трите населби Средорек,…

Read More
1 2 3 286