Црвен крст со ревијална трка

Црвен крст со ревијална трка

Стотина основци и
средношколци, волонтери во општинската организација на Црвениот крст и лица со
посебни потреби , организирани во три возрасни групи денеска беа дел ревијална
трка на атлетската патека во рамките на средното техничко училиште „Наце
Буѓони“. Организатор на забавно-хуманитарната активност  насловена „ Run for
fun“  е Црвениот крст од Куманово
поддржан од  основните и средните
училишта во градот и од дневниот центар за лица со интелектуална попреченост „Порака
наша“ .

-Денеска се
организира настан под името „Ran for fun “ каде што…

Read More

Успешно заврши проектот „Волонтирај-Резултирај“

Успешно заврши проектот „Волонтирај-Резултирај“

„Да бидеш волонтер значи да бидеш хуман, активен младинец кој сака да се вклучи во активности кои придонесуваат за развој на својата локална средина, заедница. Преку волонтерството градиш мрежа на пријатели, се запознаваш со нови лица и работиш на разни теми кои ве обединуваат. Обезбедуваш активно младинско учество“, беше речено на денешната завршна активност од реализацијата на проектот „Волонтирај-Резултирај“. Апликант и координатор на проектот е младинската организација Креатор од Куманово која што денеска во центарот…

Read More

„Art Attack“ фестивал првпат во Куманово

„Art Attack“ фестивал првпат во Куманово

„Art Attack“ е фестивал кој првпат започнува утревечер на градскиот плоштад  „Нова Југославија“. Музички настапи, уметнички
перформанси,  изложба на фотографии е она
што ќе се случува наредните две вечери на плоштадот кај споменикот Жена борец,
велат од Фондацијата за култура и спорт.

Фестивалот првенствено ќе биде наменет за помладата
публика во Куманово, вели Нино Величковски, директор на Фондацијата, која е организатор
на музичко-културниот  настан.

– Сигурно дека заслужува нашата
помлада популација да има ваква програма која може да биде и респектабилна…

Read More

Болницата го реновираше стариот ургентен центар

Болницата го реновираше стариот ургентен центар

Санација на стариот ургентен центар и воведување нов наплатен паркинг се двете инвестиции кои со сопствени средства ги реализираше Општата болница Куманово.

Општата болница во Куманово со сопствени средства го реновираше стариот ургентен центар. Директорката на оваа јавна здравствена установа, Снежана Захариева информираше дека во одделот ќе бидат згрижени сите итни случаи, од сите старосни граници, а подоцна по потреба ќе се упатуваат и на другите одделенија.

-Замислата кога го реновираме овој стар ургентен центар,…

Read More

Се возобновува „Тумба фест “

Се возобновува  „Тумба фест “

На 23 септември годинава ќе се возобнови фестивалот на македонска
народна шегобијна песна „Тумба фест 2019“, најави на денешната прес -конференција
претседателот на здружението Етно ризница, воедно и организатор, Драган
Митевски. На фестивалот кој не се одржува веќе 19 години ќе бидат изведени 12 нови,
но и толкав број ретро песни кои благодарејќи на „Тумба фест“  од 1995 –та до 2000-та година станаа хитови и
се уште се слушаат, но и пеат на свадби и други семејни веселби во кумановско,
скопско…

Read More

Се гради кружен тек во градот

Се гради кружен тек во градот

Изградбата на кружниот тек на влезот
во градот е еден од капиталните проекти на Општина Куманово за кој што се
одвоени над 19,7 милиони денари буџетски средства. Изградбата на
кружниот тек влегува во рамки на развојната програма на локалната самоуправа заедно
со изградба и реконструкција на улици. Претходно, кон крајот на јуни заврши
тендерот за избор на компанија за изградба на кружен тек во Куманово. Градежните работи на терен ги изведува кумановската фирма „Кооп инжинеринг“. Избраната
компанија има рок од три…

Read More

Се одржа состанок на Локален совет за превенција

Се одржа состанок на Локален совет  за превенција

Општина Куманово во соработка со Отсекот за превенција при СВР Куманово, денеска  одржаа состанок на Локален совет  за превенција на тема: Справување со диви депонии, загадување и уништување на јавен имот. По оддржаниот состанок беа донесени  заклучоци, меѓу кои е  формирана тематска работна група за заштита на животна средина која е составена од седум члена, која во период од една недела ќе прибира предлози и идеи за конкретни активности кои ќе бидат ставени во Акциски…

Read More

Проект „Мапирање на разликите во домувањето за Ромите“

Проект „Мапирање на разликите во домувањето за Ромите“

Во Занаетчискиот дом денеска се одржа промоција на документарниот филм и анализата, изработени во рамки на проектот Мапирање на разликите во домувањето за Ромите, кој го спроведува Ромски деловен информативен центар, заедно со Националниот ромски центар, Симбиозис 12 и Бела Кула. Проектот кој е финансиран од Европската унија, ги опфати општините Куманвоо,  Штип, Кочани, Велес, Прилеп, Кичево и Чаир. Анализата покажува дека состојбата со  домување на Ромите во Куманово се карактеризира со слаба инфраструктура, канализација,…

Read More

Зголемен бројот на пожарите

Зголемен бројот на пожарите

131 интервенција бележи територијалната протипожарна
единица Куманово во август месец годинава, повеќе од двојно споредбено со
истиот период минатата година, кога бројот на пожарите изнесувал 60, информира
командирот Деан Илиевски. Од вкупниот број пожари, 85 проценти биле на отворен
простор.

 Во септември месец
пак, се интервенирало на петнаесетина пожари, исто како и минатата година.  

-Целата 2018-та година ТППЕ Куманово ја заврши со вкупен број од 519 интервенции. Досега, до денешен ден бележиме 479 интервенции што е значително поголем број во однос…

Read More

Ќе поскапе линискиот превоз

Ќе поскапе линискиот превоз

Ученичкиот превоз е вметнат во општинскиот линиски превоз
во Куманово, одлучија советниците на последната седница на советот. Воедно, по барање на превозниците линискиот превоз во сите
зони ќе биде зголемен линеарно за пет (5) денари. 

-Согласно законските измени, општинскиот линиски превоз ќе
функционира, ќе се инкорпорира и ученичкиот, ќе ги превезува учениците со
извесни промени и дополни на постојните линии. Секој ученик ќе биде превезен од
местото на живеење до училиштето, рече Лидија Ланг Спасовска, раководителка на секторот за комунални работи.

Во Куманово…

Read More
1 2 3 257