Започна вториот уписен рок во средните училишта

Започна вториот уписен рок во средните училишта

Утринава започна вториот уписен рок во средните училишта за запишување на ученици во прва година. Во сите средни училишта во градот има слободни места за заинтересираните кандидати, а бројот на поените за упис е намален. Во техничкото училиште „Наце Буѓони“ најмногу апликации има за здравствената струка, додека најмал е интересот за машинската струка.
– Во електротехничката струка има 13 кандидати од утрово, а останаа уште 39 слободни места, во машинската имаме нови 20 кандидати, останаа уште…

Read More

Самоубиствата во пораст

Самоубиствата во пораст

27 годишно момче вчера си го одзело животот.  Oд засега се уште непознати причини кумановецот посегнал  по својот живот ставајќи јаже околу вратот. Се обесил на надворешната страна од петтиот кат на зградата во трговскиот центар Гарнизон, во централното градско подрачје. Случајот го пријавиле случајни минувачи на улицата „Борис Кидрич“ откако виделе дека безживотното тело на младото момче виси на зградата. Полицијата потврди дека вчера изутрина во 05, 45 часот е пријавен немилиот настан. Веднаш…

Read More

Ќе се чистат кумановските речни корита

Ќе се чистат кумановските речни корита

Деновиве ќе започне акција за чистење на речните корита на Кумановка, Липковка, Којнарка и дел од Крива Река, соопшти денеска градоначалникот Зоран Дамјановски. Акцијата следи по одлука на општинскиот кризен штаб, навремено да се спречи опасност од можни поплави, а за оваа намена ќе се одвојат осум милиони и осумсто илјади денари.
-Скоро три километри ќе биде регулирано чистење, сечење на грмушки, и отклонување на можни опасности од изливање на реките сливни и Кумановка во речното…

Read More

Дезинфекција во образовните институции

Дезинфекција во образовните институции

Службите од Центарот за јавно здравје при Општа болница Куманово пред стартот на учебната година ќе вршат дезинфекција, дезинсекција и дератизација. Ќе бидат опфатени училиштата и градинките од сите општини од североисточниот регион. Надлежните посочуваат дека секоја година во овој период и за време на зимскиот распуст вршат дезинфекција на училишните простории, а дејствувааат и вонредно доколу има  потреба.
– Таа активност започнува оваа недела пред почетокот на учебната година со тоа што откако училиштата ќе…

Read More

Се чисти дивата депонија во „Перо Чичо“

Се чисти дивата депонија во „Перо Чичо“

Екипа на јавното претпријатие „Чистота и Зеленило“, во соработка со локалната самоуправа, интензивно ја чисти дивата депонија која што се наоѓа во близина на населбата „Перо Чичо“. Акцијата ќе трае пет дена, а надлежните се надеваат дека граѓаните ќе се освестат и повеќе нема да ја загадуваат животната средина.
-Ова се акции кои наназад 10 години во пет-шест наврати се спроведуваат но резултатите ги гледате самите. Поради негрижа и однесување на граѓанството во некој сегмент гледате…

Read More

Дождот не го спречи Тамбурашкиот фестивал

Дождот не го спречи Тамбурашкиот фестивал

Временските неприлики беа причината поради која единаесеттиот меѓународен Тамбурашки фестивал во Куманово започна еден час подоцна. Дождот се појави околу 8 часот и 30 минути, токму кога беше предвидено свеченото отворање на фестивалот, но тоа не беше доволно голема причина за кумановци да си заминат дома. Тие со чадори в рака, скриени под стреи, со нетрпение чекаа дождот да престане за да можат да уживаат во звукот на тамбурите. Градоначалникот на Општина Куманово, Зоран Дамјановски,…

Read More

„Кумановски акцијаши“ ќе изградат парк во Бедиње

„Кумановски акцијаши“ ќе изградат парк во Бедиње

Здружението за волонтерска работа, „Кумановски акцијаши“, ќе го уредува дворното место пред нивното седиште во населба Бедиње. Имено, зелената површина, којашто се наоѓа пред нивните простории, зафаќа простор од 350 метри квадратни. Од здружението планираат на овој простор да изградат парк, којшто ќе им служи за одмор и рекреација на сите граѓани кои тука поминуваат. Инаку здружението брои вкупно 100 членови кои во групи ќе работат при уредување на просторот.
-Со оглед дека сите сме во…

Read More

Нови подови во Здравствениот дом

Нови подови во Здравствениот дом

Во Здравствениот дом Куманово во тек е реновирање на подовите на третиот кат, каде што се сместени канцелариите на административната служба. Директорот Миомир Панковски истакна дека средствата за реновирањето се обезбедени од буџетот на здравствениот дом. Вкупната вредност изнесува 463.000 денари, а изведувач на работите е приватна фирма од Скопје.
-Се изведуваат градежни работи, всушност се работи за менување на подот, кој што е стар преку 40 години, од паркет кој што е дотраен и наместо…

Read More

Наскоро едношалтерски систем во ЈП „Водовод“

Наскоро едношалтерски систем во ЈП „Водовод“

Во административната зграда на јавното претпријатие „Водовод“ ќе се отвори канцеларија за едношалтерски систем. Директорот Горан Стојковски информираше дека условите за новиот систем, кој што гарантира подигнување на квалитетот на услугите, се обезбедени со помош на швајцарската влада.  Тој вели дека граѓаните повеќе нема да мораат да шетаат низ целата зграда, тука од едно место ќе можат да ги добијат сите потребни документи или информирации, кои што се во нивна надлежност.
-Обезбедивме средства во износ од…

Read More

Празни нивите во Табановце- мигрантите ги нема

Празни нивите во Табановце- мигрантите ги нема

Нивите во кумановско Табановце што летово беа запоседнати од илегалните мигранти  денеска се празни.  Последниот бран бегалци со воз пристигнал вчера изутрина, но за кратко време го продолжиле патот кон соседна Србија. Само отпадоци од храна, ѓубре и стара облека останаа по нивното заминување, велат мештаните. Дел од нив тврдат  дека мигрантите во потрага по храна, а очајни бидејќи останале без пари, почнале и да крадат во локалните продавници.
– Оставија зад нив вистинска депонија, од…

Read More
1 184 185 186 187 188 218