„Перо Наков“ со Еразмус проект

„Перо Наков“  со Еразмус проект

„Интегрирање на деца со посебни потреби во образовниот
процес“ е насловен проектот што го реализираат професори од средното општинско
училиште Перо Наков во партнерство со невладина организација од Италија,  поддржан од Националната агенција за европски образовни
програми. Според координаторот на проектот, Фросина Николовска, во нашата
држава постои законска рамка со која што се врши интегрирање на децата со
посебни потреби во образовниот процес, меѓутоа недостасуваат одредени системски
решенија за успешно имплементирање на законските прописи.

-Она што го дознавме во Италија а…

Read More

Заврши ликовниот камп АСНОМ 2019

Заврши ликовниот камп АСНОМ 2019

Стотина уметнички творби, слики и
графики изработија учесниците на детскиот ликовен камп АСНОМ 2019 што се одржа
во Меморијалниот центар во Пелинце. Основците од шесто до деветто одделение од
сите училишта и дел од корисниците на услугите на дневните центри за лица со
интелектуална попреченост четири дена твореа, ја искажуваа својата креативност, желба и фантазија на платно, а денеска на свеченото затворање на ликовниот
камп беа наградени со благодарници за нивното учество. Детскиот камп АСНОМ веќе
деветта година по ред е…

Read More

Во тек е повикот за Практиканство

Во тек е повикот за Практиканство

Агенцијата за вработување на Македонија вчера објави
јавен повик за активна мерка Практиканство. Според огласот, невработените лица до 34 години евидентирани во агенцијата со
минимум завршено основно образование кои немаат работно искуство согласно образованието и
се заинтересирани да се вклучат во мерката Практикантство за
период до 3 (три) месеци кај работодавачите заради стекнување на одредени
практични знаења и вештини, треба
да се пријават во работните клубови на центрите за
вработување, секој
работен ден од 09, 00 до 14,00 часот.

За секој кандидат кој ќе биде избран и вклучен…

Read More

Од 127 барања за азил, ниту едно не е позитивно

Од 127 барања за азил, ниту едно не е позитивно

Претставници на УНХЦР, заедно со Министерството за надворешни работи, денеска во Куманово, по повод 20-ти јуни Светскиот ден на бегалците, делеа промотивен материјал со кој на граѓаините им порачаа дека бегалците како и сите жители на светот ги имаат истите права.  

Под мотото „Направи чекор со бегалците“, претставниците од УНХЦР споделија податоци на светско ниво за бегалците, укажувајќи дека минатата година бројот на раселени лица во светот достигнал 70 милиони, што е највисоко регистрирано ниво. 

-Денеска…

Read More

Се намалува бројот на првоодделенците

Се намалува бројот на првоодделенците

Намален е бројот на запишани првоодделенчиња во основните училишта во однос на минатата година, за
184 деца, информираат надлежните од општина Куманово.
Според првичните податоци, од први мај досега запишани се 1.020 ученици, иако на списокот на новороденчиња од
2013 и јануари 2014 има 1.506 деца, посочуваат од секторот за образование
потенцирајќи дека недостасуваат 497 деца.

-Постојано го констатираме тоа дека не се ажурираат
податоците од годината на раѓањето до уписот во прво
одделение. Ова е веќе индикативно, околу 500 деца
недостасуваат ,…

Read More

Најголем интерес за техничкото училиште

Најголем интерес за техничкото училиште

Годинава рекорден број на пријавени кандидати за
запишување во прва година во средното техничко училиште „Наце Буѓони“
споредбено со претходните години. Вкупниот број на пријавените ученици денеска
до 13 часот  е 268 , а најголем интерес има
за здравствената струка, информираат надлежните.

-Од тие 268 ученици , за медицинска сестра има пријавено
94 кандидати, а ние запишуваме две паралелки по 34 ученици, односно 68,  електротехничар за компјутерска техника и
автоматика има пријавено  77 кандидати, а
 и тука примаме две паралелки, односно 68
ученици,…

Read More

Крводарителска акција во СВР Куманово

Крводарителска акција во СВР Куманово

Отсекот за превенција при СВР Куманово денеска
организираше крводарителска акција во соработка со општинската организација на
Црвениот крст од Куманово и Институтот за трансфузиона медицина Скопје.
Согласно годишната програма на Отсекот за превенција годишно се реализираат по
три крводарителски акции во просториите на СВР Куманово, информираат
надлежните. За еден час утрово беа собрани 20 крвни единици.

-Ова е втора акција годинава.  Денеска до 10 часот има околу 20 крводарители,
сметаме дека нашата просечна бројка е од 40 до 
60 крвни единици, меѓутоа…

Read More

Во Љубодраг промовирани игрите на среќа на Лотарија

Во Љубодраг промовирани игрите на среќа на Лотарија

Жителите на Љубодраг денеска имаа можност да се запознаат со игрите на среќа кои што ги нуди Државната лотарија на Македонија. Беа промовирани инстант лозовите Биди вип, вози Џип, Сеф, Златна треска, Златна Рипка, Дијамант, Аладинова лабма, Сеф и многу други.  

-Добив замена на лозот, па да го сменам. Ако добијам
автомобил ќе го возам, па ќе го продадам. Ако добијам еден милион денари ќе ги
потрошам во Македонија- истакна еден Црногорец, кој уживаше во игрите на…

Read More

Започна уписот во средните училишта

Започна уписот во средните училишта

Полуматурантите денес и утре ќе одлучат каде сакаат да го
продолжат своето образование.

Во последните неколку
години најголем интерес од страна на завршените основци има за гимназиските
паралелки, за економија и медицина.

Според објавениот Конкурс за упис во следната учебна година , во
гимназијата „Гоце Делчев “ во прва година
можат да се запишат  340 ученици во 10 паралелки со настава на
македонски јазик и 34 ученици во 1 паралелка со настава на српски јазик. Минимумот поени
потребни за запишување во гимназијата изнесува…

Read More

Графички дизајнер во „Перо Наков“

Графички дизајнер во „Перо Наков“

Уште еден нов профил во средното стручно училиште „Перо Наков“  одобри
министерството за образование и наука, информираат надлежните од
училиштето. Покрај веќе постоечките профили, деветоодделенците денеска и утре можат да одберат и да се
запишат на „графички дизајнер“,за кој се потребни 45
поени. Интересот за новиот профил е задоволителен, посочуваат
надлежните.

– Сакам да потенцирам дека
имаме како дополнение на Конкурсот при упис и нов профил, графички дизајнер за
кој имаме доста голем интерес кај учениците за овој профил, веќе имаме околу
15-16 пријавени,…

Read More
1 2 3 4 253