Училиштата подготвени да ги пречекаат учениците

Училиштата подготвени да ги пречекаат учениците

Основните училишта во градот интензивно се подготвуваат за почетокот на новата учебна година. Во дел од училиштата е извршена дезинфекција и дезинсекција, а наставниците заедно со училишните одбори го изготвуваат распоредот на часови.  Директорката на основното училиште „Кочо Рацин“, Лидија Пешевска вели дека кај нив веќе се распоредени паралелките и училниците.
-Веќе сме длабоко навлезени во подготовките, спремни да ја дочекаме оваа учебна година, со приемот на првачињата, уредување на учииштето, варосување, средување, околу хигиенските услови…

Read More

Сообраќајна поука за возачи со полесни прекршоци

Сообраќајна поука за возачи со полесни прекршоци

Триесетина пешаци и мотоциклисти, кои направиле полесни прекршоци во сообраќајот, денеска учествуваа на седумнаесеттата поука за 2015 година. Тие нема да заработат парична казна за разлика од оние коишто не се отповикале на поканата. Против нив ќе бидат поднесени пријави за поведување прекршочна постапка.
-За возачите ќе се достават покани и ќе се запишат негативни поени, доколку не го сторат, ќе се поднесе соодветно барање. Инаку во текот на 2015 на вакви сообраќајни поуки учествуваа 325…

Read More

Васко Ѓурчиновски назначен за командант на ЗОК

Васко Ѓурчиновски назначен за командант на ЗОК

Новиот командант на Здружено оперативната команда, бригадниот генерал, Васко Ѓурчиновски, денеска ја прими должноста од неговиот претходник, Методија Величковски, кој е избран за нов начелник на Генералштабот на АРМ. На денешната свечена церемонија во касарната „Боро Менков“ во Куманово, на примопредавањето на должноста присуствуваше и министерот за одбрана Зоран Јолевски. Тој истакна дека позицијата командант на Здружената оперативна команда е предизвик за припадниците на АРМ, но и поттик за покажување на стекнатите воени вештини.
-Убеден сум дека…

Read More

Самовработување на лицата со инвалидитет

Самовработување на лицата со инвалидитет

Три инвалидизирани лица од Куманово со одржлив бизнис план веќе аплицирале за владината мерка за самовработување на оваа категорија на граѓани. Во Агенцијата за вработување денеска се одржа трибина на која беше појаснет проектот наменет исклучиво за лицата со инвалидитет, кој се реализира првпат оваа година.
-Грантот е 5.000 евра неповратни средства, рефундирани средства за придонеси со можност на вработување уште на две лица по 92.000 денари. Ги повикувам сите лица со инвалидитет кои имаат одржлива…

Read More

Изгор цени на Зелениот пазар

Изгор цени на Зелениот пазар

Изгор цени на кумановскиот пазар. Особено отскокнуваат цените на пиперките, краставиците, карфиолот, крушите. Иако продавачите имаат полни тезги со овошје и зеленчук, сосема е мал бројот на купувачи. Тие потврдуваат дека годинава за разлика од лани  цената е повисока  на краставици кои се продаваат по 70 денари, како и пиперките, а главна причина за тоа се големите горештини. Додаваат дека нивниот труд се уште стои во нивите, бидејќи нема кој да го купи.
Граѓаните коишто повеќе прашуваа…

Read More

Со акредитација ќе се следат седниците на Советот

Со акредитација ќе се следат седниците на Советот

Во иднина кумановските новинари ќе мора да се акредитираат доколку сакаат да ги следат седниците на Советот на Општина Куманово. Оваа новост на новинарите, денеска им ја соопшти претседателот на Советот, Максим Димитриевски, кој истакна дека ова се прави со цел да се надмине проблемот со недостаток на места за седење и воедно да се подобрат условите за работа. Тие се согласија дека за разлика од минатото има значителен напредок за следење на седниците, но…

Read More

Се превземаат мерки за зголемување на безбедноста во сообраќајот

Се превземаат мерки за зголемување на безбедноста во сообраќајот

Учениците кои следат настава во училишните згради во централното градско подрачје не се безбедни на патот, тврдат родителите. Тие велат дека не се осмелуваат да ги пуштат децата сами да одат на училиште поради тоа што се загрижени за нивната безбедност, а причините за тоа се оштетената патна сигнализација и несовесните возачи. Затоа се обврзани да ги водат и пречекуваат децата.
-Кај сте виделе вие да има полицаец кој го контролира сообраќајот? Никаде. Па како да…

Read More

Во Пелинце започна 41-та Меѓународна ликовна колонија

Во Пелинце започна 41-та Меѓународна ликовна колонија

Во меморијалниот центар АСНОМ во Пелинце од вчера започна традиционалната Меѓународна ликовна колонија „Куманово 2015“. На 41-то издание на колонијата учествуваат 13 автори од Србија, Романија и Македонија. Организаторите и годинава очекуваат плодна продукција на уметниците, што ќе значи потврда за успешноста на оваа колонија.
-Низ овој простор на ликовната колонија поминале врвни ликовни уметници и благодарение на нив ова е една од најбрендираните колонии во Макеоднија. После тоа се формираа низа колонии, меѓутоа оваа останува…

Read More

Живот без струја и пари

Живот без струја и пари

Четиричлено семејство од селото Старо Нагоричане четири месеци е без струја во својот дом.  40 годишната Виолета Додевска е самохрана мајка со три малолетни деца. Свеќата е единствениот извор на светлина кај нив во вечерните часови. Причината за исклучувањето била заостанат долг од околу 3.000 евра кон ЕВН.
-Груевски пола долгот ми го отпиша, уште 1.400 евра имам долг, ми рекоа во ЕВН 1.000 евра да внесам за 3 дена и уште 400 евра, јас ги…

Read More

Матурантите полагаат државна матура

Матурантите полагаат државна матура

Од денеска до петок во средното стручно училиште Перо Наков ќе се полагаат екстерните испити од државната матура во августовскиот испитен  рок. Матурантите од Куманово, Липково и Крива Паланка кои не положиле во јуни или пак биле спречени да се јават на испитот денеска го полагаат мајчиниот јазик, а воедно имаат можност да добијат  диплома за положена државна матура.
-Ќе полагаат училиштата од Куманово Гоце Делчев, Перо Наков, Наце Буѓони и Сами Фрашери, потоа гимназијата Исмет…

Read More
1 214 215 216 217 218 247