„ Ангел Шајче“ го одбележува месецот на книгата

„ Ангел Шајче“  го одбележува месецот на книгата

Детската установа  „Ангел Шајче“  традиционално со повеќе активности се вклучува во одбележување на месецот на книгата, од 15 октомври до 15 ноември. Големата група дечиња од објектот „Развигорче“ денеска беше  дел од интерактивна работилница во организација на издавачката куќа „ЕДУКА МАК“ .
– Ова денеска по повод месец на книгата е трета активност , посета на издавачката куќа ЕДУКА МАК во просториите на нашата установа. Тука заедно со издавачката куќа имаме и писател , автор професор…

Read More

Завршна Фемтерпрајс работилница

Завршна Фемтерпрајс работилница

Од шести до осми ноември годинава ќе се одржи завршна Фемтерпрајс работилница каде ќе бидат презентирани бизнис концептите за социјални претпријатија на млади претприемачки од РМ и Бугарија. Работилницата е во рамките на проектот  „ Фемтерпрајс – Поттикнување на создавање на социјални претпријатија  преку зајакнување на претпиемачкиот потенцијал на младите жени“, информира дипломираниот социолог Светлана Алексовска, лице за односи со јавност во проектот.
Алексовска објаснува дека секое социјално  претпријатие е обврзано целиот или дел од профитот…

Read More

Целовечерен концерт на КУД „Ѓоко Симоновски“

Целовечерен концерт на КУД „Ѓоко Симоновски“

Културно уметничкото друштво „Ѓоко Симоновски“ при Здружението на пензионери синоќа одржа целовечерен концерт насловен Пензионерите за својот град, кој е по повод претстојниот празник 11-ти ноември, Денот на ослободување на градот.
-Ние како домаќини нашето културно- уметничко друштво го претстави достигнувањето на хорската секција со неколку хорски композиции, понатаму нашите солисти, дуети прикажаа дел од својот репертар на народни и забавни песни. Исто така нашите литерати, пензионери во оваа прилика се претставија со една интересна лична…

Read More

Дечиња од „Ангел Шајче“ ја посетија Шпаркасе банка

Дечиња од „Ангел Шајче“ ја посетија Шпаркасе банка

Триесетина деца од објектот Славејче при градинката Ангел Шајче денеска по повод Месецот на штедење ја посетија експозитурата на Шпаркасе банка во Куманово. Најмалите имаа можност да влезат во банката, да се запознаат со начинот на штедење, но и да добијат скромни подароци. Вработените истакнаа дека најмалите се добредојдени кај нив, бидејќи какошто велат Шпаркасе е банка на целото семејство.
-Ние за најмалите мислиме подееднакво како и за постарите клиенти така што Шпаркасе банка го има…

Read More

ДРОМ одбележа 20-годишен јубилеј

ДРОМ одбележа 20-годишен јубилеј

Две децении успешно постоење денеска одбележа Центарот за ромска заедница ДРОМ од Куманово, кои во изминатите години имаат реализирано над сто проекти кои се од голема важност не само за ромската заедница, туку и за другите етникуми во градот.
Како што вели извршниот директор на ДРОМ, Ахмет Јашаревски има многу работи кои се започнат, а не завршени, но во целина се задоволни од она што успеале да го постигнат во 20-годишното функционирање.
Се надевам во иднина онаа…

Read More

Ревизија на купопродажниот договор бараат работниците од Искра

Ревизија на купопродажниот договор бараат работниците од Искра

Поранешни вработени од кумановската фабрика „Искра Инженеринг“ од надлежните бараат да се стави во мирување стачајот кој е на сила од 2003 година, за да потоа спороведат ревизија на купопродажниот договор, за кој се сомневаат дека е направен на криминален начин, бидејќи фабриката која вредела околу 20 милиони евра, е продадена за 570.000 евра. Тие досега се обештетни 15 проценти од побарувањата меѓутоа тврдат дека и за тоа е направена конфузна распределба, а останатите проценти…

Read More

Српска литература за КУД „Српски вез“

Српска литература за КУД „Српски вез“

Културно уметничкото друштво „Српски вез“  е збогатено со 1000 книги на српски јазик , подарок од „Клуб пословних људи“  од Белград,  а за членовите од малата и средната група се донирани и седумдесетина училишни прибори, како и лап топ компјутер наменет за канцеларијата која се опремува во просториите на центарот за култура. Донаторите од Србија велат дека ова е само почеток на нивната соработка со „Српски вез“ .
-Со оглед на тоа што Српски вез трае…

Read More

СДСМ и коалицијата со мнозинство во Советот

СДСМ и коалицијата со мнозинство во Советот

Мнозинството во новиот Совет на општина Куманово и оваа година, според резултатите објавени на Државната изборна комисија, ќе го има СДСМ и коалицијата со 16 советници, што за нив значи 4 советници повеќе од претходните избори. ВМРО-ДПМНЕ освои 11 советници, што е за едно место помалку. ДУИ ќе има еден советник помалку, односно три места, а новите партии во Советот се БЕСА со два мандати и Алијансата на Албанците со еден. Левица, ДПА и Алијансата…

Read More

Успешна крводарителска акција во СВР Куманово

Успешна крводарителска акција во СВР Куманово

Во просториите на СВР Куманово денеска се одржа крводарителска акција. Истата е дел од редовните акции коишто ги организира полицијата, три пати во годината.  Поддршка на акцијата даде Институтот за трансфузиона медицина и општинската организација на Црвениот крст.
-Секоја година по три крводарителски акции организираме за вработени во СВР Куманово и организиациони единици од РЦ Север кои што гравитираат на нашето подрачје. Инаку вообичаено некаде околу 70 единици се очекуваат сега веќе до 11 часот имаме…

Read More

Обуки за КПУ за сметководители

Обуки за КПУ за сметководители

Професионален акаунт отпочнува со реализација на програмата Континуирано професионално  усовршување (КПУ) за сметководители и овластени сметководители  низ целата земја. КПУ претставува постојано стручно усовршување со цел надградување на теоретските и практичните знаења и вештини заради професионално и ефикасно вршење на сметководствените работи во согласност со Законот за вршење на сметководствени работи.
Денеска во Куманово се одржа обука во рамките на првиот циклус од обуките за КПУ предвидени за 2017-та година.
-Нашата програма ги опфаќа модулите пропишани од…

Read More
1 2 3 4 5 172