Мигрантите прават штета во Табановце

Мигрантите прават штета во Табановце

На ваков однос утринава наиде екипата на Телевизија Плус, откако по реакција на мештаните на Табановце дека секојдневно имаат проблеми со агресивните беглаци, се обиде да поразговара со нив. Телевизија Плус беше сведок дека неколкумина мигранти, кои се наоѓаа во близина на железничката станица освен што се обидоа физички да се пресметаат со снимателот, дури и крадеа од овоштарниците кои што се наоѓаа во близина. Жителите на Табановце, а особено на маалите Чивлак и Сланиште,…

Read More

Јавен повик за проектот за енергетска ефикасност

Јавен повик за проектот за енергетска ефикасност

Преку проектот за енергетска ефикасност, енергетски ќе бидат заштитени зградите во централното градско подрачје чии што станари 100 процентно се одлучиле да ги променат  прозорците и балконските врати за да дојде до израз фасадата и кровната конструкција. Исто така еден од условите е и регулирана сопственост на становите која заинтересираните во изминатиот период  можеа да ја завршат преку постапката за приватизација, вели Горан Митевски од Секторот за евроинтеграции. Станарите кои сакаат да се вклучат во…

Read More

Во смет „до гуша“ живеат со години

Во смет „до гуша“ живеат со години

Дива депонија никна на улицата „Доктор Рибар“, во близина на локалитетот Серава.  Несовесни жители од околните куќи, наместо во контејнери, го фрлаат ѓубрето во дворот на поранешен ЗИК, при што покрај непријатната глетка се шири и неподнослива смрдеа. На дивата депонија реагираат дел од граѓаните,  кои своето ѓубре го оставаат онаму каде што му е местото во садовите за смет. Тие апелираа до совеста на граѓаните и институциите за чистење на ѓубрето кое се наоѓа…

Read More

Завршуваат подготовките за ликовната колонија „Куманово“

Завршуваат подготовките за ликовната колонија „Куманово“

Од 18-ти до 27 август ќе се одржи 41 –та по ред ликовна колонија „Куманово“ во спортско рекретивниот центар Пелинце.  Досега се пријавиле десетина ликовни уметници од  Македонија, Србија и Бугарија, а се чека на потврда за учеството и на ликовен уметник од Република Српска, вели Цоки Ристовски од Секторот за култура.
-Има некои уметници кои учествувале на оваа колонија пред околу десетина години, нема уметници од минатата година, ние сакаме да не ни се повторуваат…

Read More

На пеколни температури, кумановци без вода

На  пеколни температури, кумановци без вода

Населбите во повисоките зони од Куманово на близу 40 степени целзиусови немаат вода и по неколку дена. Граѓаните мака мачат ноќе да ги наполнат  бурињата и пластичните шишиња за да можат колку толку да функционираат. Тие велат дека и кога водата ќе дојде, притисокот е многу слаб поради што машините за перење алишта и бојлерите не можат да ги користат.
-Месец дена нема редовно вода, ноќе дојде, дење ја нема, ако станеш ноѓе да наполниш шишиња…

Read More

Фотограф од Куманово доби две награди на фестивал во Чачак

Фотограф од Куманово доби две награди на фестивал во Чачак

Фотографот од Куманово, Марина Крстиќ, на првиот изложбен салон за уметничка фотографија „Градац 2015“, кој се оддржува во Чачак, доби две награди за две нејзини фотографии. Во конкуренција од триста дела од шеесетина различни земји, нејзините фотографии „Ракија мејкер“ и „Крипс“ се наградени во конкуренцијата монохром, односно црно-бела и колор, односно фотографија во боја.
– Чувството беше прекрасно, најпрвин бев многу изненадена кога ми јавија моите членови од фото клубот дека имам добиено две дипломи. Не…

Read More

Полицијата и граѓаните заедно на терен во „Тоде Мендол“

Полицијата и граѓаните заедно на терен во „Тоде Мендол“

Граѓаните од населбата „Тоде Мендол“ два пати неделно во просториите на месната заедница имаат прилика да се сретнат со полициските службеници и да разговараат за  проблеми со кои се соочуваат во нивното населено место. Среда од 10 до 13 часот и петок од 13 до 16 часот се термините резервирани за функционирање на т.н надворешна канцеларија на полицијата. Жителите од населбата се задоволни од полициската активност и велат, на ваков начин се чуствуваат побезбедно.
Освен функционирање…

Read More

Отворени денови и за кумановските земјоделци

Отворени денови и за кумановските земјоделци

Земјоделците во текот на отворените денови ќе имаат прилика да се информираат за сите актуелни земјоделски програми и начинот на нивно користење. Тие можат да добијат советодавните услуги во Центарот за рурален развој на Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството во Куманово. Оттаму објаснуваат дека земјоделците највеќе се интересираат за субвенции, а имаат проблеми со водоснабдувањето, струјата и патната инфраструктура. Тие посочуваат дека во моментот е актуелна програмата за рурален развој.
-За набавка на механизација…

Read More

Некогашниот ресторан парк, руина и јавен тоалет

Некогашниот ресторан парк, руина и јавен тоалет

 
Некогашниот ресторан „Парк“ во кој се одржуваа свадбени веселби и бројни манифестации веќе е минато. Тој е претворен во руина и јавен тоалет, а наместо угледни гости редовно го посетуваа бездомници и наркозависници. Станарите кои живеат над овој објект немаат мир од несовесните граѓани кои однеле се што можеле од поранешниот ресторан. Пензионерите пак кои секојдневно го посетуваат клубот минуваат од оваа место и се згрозуваат од глетката.

Read More

Младите масовно заминуваат од Куманово

Младите масовно заминуваат од Куманово

Младите кадри масовно заминуваат во странство. Градот останува без активно население кои немајќи можност да се изразат на професионален план заминуваат во потрага по подобра иднина надвор од земјава. Вадење на бугарски пасоши и склучување на бракови со државјани од други држави се најчестите начини да се побегне од родното место за подобра иднина.

Read More
1 188 189 190 191 192 221