Утревечер премиера на претставата „Аудиенција“

Утревечер премиера на претставата „Аудиенција“

Новата сезона на претстави во кумановскиот театар започнува со „Аудиенција“ која премиерно ќе се одигра утревечер на малата сцена. Станува збор за апсурдна драма, дело на Вацлав Хавел напишано на крајот од дваесетиот век. Претставата ја играт актерите Чедомир Митевски и Горан Илиќ. Режисер е Мирослав Петковиќ, актер и магистар по театарска режија, а ова е неговиот прв официјален проект. Темата на претставата е проблемот со кој се соочуваат интелектуалците во општеството, а според режисерот…

Read More

Пуштен во употреба новиот салон на Македонски Телеком

Пуштен во употреба новиот салон на Македонски Телеком

Реновираната продавница на Македонски Телеком на градскиот плоштад во Куманово, денеска, беше пуштена во употреба. По тој повод имаше најразлични подароци, изненадувања и поволности за корисниците на нивните услуги. Со обновувањето, во самата продавница е внесен модерен и атрактивен изглед, којшто овозможува интерактивен пристап при што производите се приближваат до самите корисници и ја олеснуваат услугата за вработените.
– Исто така што сакам да го напоменам и што особено сум горд е што во самата продавница…

Read More

Прво автомобилско шоу во Куманово

Прво автомобилско шоу во Куманово

Околу 190 автомобили беа презентирани на вчерашното автомобилско шоу, кое за прв пат го организира „Кар клуб Куманово“, пред спортската сала. Оттаму велат дека автомобилските презентации на кои присуствувале низ Македонија им служеле како поттик да организираат таков собир и во Куманово, а би сакале и да стане традиција, со тоа што ќе се промовираат љубителите на андреналинот и автомобилите. Освен презентирање на нивните возила, учесниците се натпреваруваа и во неколку категории.
– Ќе има натпреварување…

Read More

Во Куманово повеќе бракови отколку разводи

Во Куманово повеќе бракови отколку разводи

Според податоците од Државниот завод за статистика, бројката на склучени бракови на ниво на Општина Куманово во второто тримесечие од годината е зголемена, додека бројката на разводи бележи значителен пад. Во првото тримесечие на 2015 година биле склучени 126 бракови, а евидентирани се 18 разводи. Додека во месеците април, мај и јуни склучени се 222 нови бракови, а регистрирани се 13 разводи.
Само за споредба, во Општина Липково, бројката на нови бракови е зголемена скоро за три пати,…

Read More

Спомен – куќата на Карпош доделена на Музеј Куманово

Спомен – куќата на Карпош доделена на Музеј Куманово

Спомен – куќата на народниот херој, Христијан Тодоровски – Карпош, во Куманово е доделена на користење на Н.У. Музеј Куманово. Оваа одлука беше изгласана на 40-та сединца на Советот на Општина Куманово. Директорката на Музејот, Анита Цветановска, истакна дека веќе е подготвен проект со елаборат, преку кој се надева дека ќе се привлече поголем број на посетители. Проектот е влезен во програмата за 2016-та година на Министерството за култура на Република Македонија.
– Ќе биде презентирана…

Read More

„Куманово -паркинг “ работи со загуба

„Куманово -паркинг “ работи со загуба

Јавното претпријатие  „Куманово -паркинг “ првиот квартал годинава го заврши со добивка. Ова го покажува извештајот за финансиското работење на претпријатието од први јануари до крајот на март 2015 –та година, кој беше усвоен на последната седница на Советот на општина Куманово. Ако вкупните приходи за  посочениот временски период биле 8 милиони 205 илјади денари, а расходите  повеќе од 7 милиони 738 илјади денари, Куманово паркинг остварило добивка од околу 467 илјади денари. Истиот период…

Read More

ВМРО-ДПМНЕ: Општината ја заборави населбата „Перо Чичо“

ВМРО-ДПМНЕ: Општината ја заборави населбата „Перо Чичо“

Од општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ денеска ја обвинија локалната власт дека целосно ја заборавила населбата Перо Чичо, која е една од најголемите во градот. Тие го потсетија градоначалникот, Зоран Дамјановски дека на локалните избори ветил асфалтирање на улиците 6-ти април, Анѓа Ранковиќ, 30-ти јули, Руѓер Бошковиќ и Трајко Прокопиев, но истото не го исполнил.
-Зарем граѓаните на оваа населба не заслужуваат  да чекорат по асфалтирани улици наместо да избегнуваат дупки и да се глават во кал….

Read More

Третоодделенците ќе учат програмирање

Третоодделенците ќе учат програмирање

Почнувајќи од 1-ви септември, наместо досегашниот изборен предмет работа со компјутери,третоодделенците ќе го изучуваат предметот основи на програмирање и работа со компјутери како задолжителен.Со два часа неделно учениците ќе следат настава и ќе работат со компјутери. За успешна реализација на новата наставна програма и програмирањето се спореведуваат обуки на оддленски наставници. Околу шеесетина наставници од Општина Куманово и Старо Нагоричане го посетија првиот теоретски дел од обуката и добија сертификати.
– Обуката беше одржана во вторник…

Read More

Нема решение за проблемот со водоснабдување

Нема решение за проблемот со водоснабдување

Раководителите на двете водоснабдителни претпријатија во Куманово да седнат на маса и да се договорат за конкретно решение на проблемот со водоснабдувањето ставајќи ги во прв план интересите на граѓаните, а не политиката. Ова беше констатирано на денешната седница на Советот од повеќето присутни расправајќи по првата точка на дневниот ред.  Советникот Јовица Станковски  смета дека цената на водата не е пресудна  за лошото работење на јавното претпријатие „Водовод“.   Неплатените сметки за потрошена електрична енергија…

Read More

Усвоен извештајот за извршување на буџетот за вториот квартал

Усвоен извештајот за извршување на буџетот за вториот квартал

Советниците од Советот на Општина Куманово денеска го усвоија извештајот за извршување на буџетот на Општина Куманово за вториот квартал за 2015 година. Ирена Илиевска, раководител на општинското финансиско одделение истакна дека за овој период реализација на буџетот од 1.600.000.000 денари,  изнесува 40 проценти, или 280 милиони денари. Вклучувајќи ги тука приходи на основен буџет, донации и дотации на самофинансирачки активности, додека реализација на расходната страна е 36 проценти или околу 240 милиони денари.
-Се реализирани…

Read More
1 191 192 193 194 195 228