Се чисти дивата депонија во „Перо Чичо“

Се чисти дивата депонија во „Перо Чичо“

Екипа на јавното претпријатие „Чистота и Зеленило“, во соработка со локалната самоуправа, интензивно ја чисти дивата депонија која што се наоѓа во близина на населбата „Перо Чичо“. Акцијата ќе трае пет дена, а надлежните се надеваат дека граѓаните ќе се освестат и повеќе нема да ја загадуваат животната средина.
-Ова се акции кои наназад 10 години во пет-шест наврати се спроведуваат но резултатите ги гледате самите. Поради негрижа и однесување на граѓанството во некој сегмент гледате…

Read More

Дождот не го спречи Тамбурашкиот фестивал

Дождот не го спречи Тамбурашкиот фестивал

Временските неприлики беа причината поради која единаесеттиот меѓународен Тамбурашки фестивал во Куманово започна еден час подоцна. Дождот се појави околу 8 часот и 30 минути, токму кога беше предвидено свеченото отворање на фестивалот, но тоа не беше доволно голема причина за кумановци да си заминат дома. Тие со чадори в рака, скриени под стреи, со нетрпение чекаа дождот да престане за да можат да уживаат во звукот на тамбурите. Градоначалникот на Општина Куманово, Зоран Дамјановски,…

Read More

„Кумановски акцијаши“ ќе изградат парк во Бедиње

„Кумановски акцијаши“ ќе изградат парк во Бедиње

Здружението за волонтерска работа, „Кумановски акцијаши“, ќе го уредува дворното место пред нивното седиште во населба Бедиње. Имено, зелената површина, којашто се наоѓа пред нивните простории, зафаќа простор од 350 метри квадратни. Од здружението планираат на овој простор да изградат парк, којшто ќе им служи за одмор и рекреација на сите граѓани кои тука поминуваат. Инаку здружението брои вкупно 100 членови кои во групи ќе работат при уредување на просторот.
-Со оглед дека сите сме во…

Read More

Нови подови во Здравствениот дом

Нови подови во Здравствениот дом

Во Здравствениот дом Куманово во тек е реновирање на подовите на третиот кат, каде што се сместени канцелариите на административната служба. Директорот Миомир Панковски истакна дека средствата за реновирањето се обезбедени од буџетот на здравствениот дом. Вкупната вредност изнесува 463.000 денари, а изведувач на работите е приватна фирма од Скопје.
-Се изведуваат градежни работи, всушност се работи за менување на подот, кој што е стар преку 40 години, од паркет кој што е дотраен и наместо…

Read More

Наскоро едношалтерски систем во ЈП „Водовод“

Наскоро едношалтерски систем во ЈП „Водовод“

Во административната зграда на јавното претпријатие „Водовод“ ќе се отвори канцеларија за едношалтерски систем. Директорот Горан Стојковски информираше дека условите за новиот систем, кој што гарантира подигнување на квалитетот на услугите, се обезбедени со помош на швајцарската влада.  Тој вели дека граѓаните повеќе нема да мораат да шетаат низ целата зграда, тука од едно место ќе можат да ги добијат сите потребни документи или информирации, кои што се во нивна надлежност.
-Обезбедивме средства во износ од…

Read More

Празни нивите во Табановце- мигрантите ги нема

Празни нивите во Табановце- мигрантите ги нема

Нивите во кумановско Табановце што летово беа запоседнати од илегалните мигранти  денеска се празни.  Последниот бран бегалци со воз пристигнал вчера изутрина, но за кратко време го продолжиле патот кон соседна Србија. Само отпадоци од храна, ѓубре и стара облека останаа по нивното заминување, велат мештаните. Дел од нив тврдат  дека мигрантите во потрага по храна, а очајни бидејќи останале без пари, почнале и да крадат во локалните продавници.
– Оставија зад нив вистинска депонија, од…

Read More

Училиштата подготвени да ги пречекаат учениците

Училиштата подготвени да ги пречекаат учениците

Основните училишта во градот интензивно се подготвуваат за почетокот на новата учебна година. Во дел од училиштата е извршена дезинфекција и дезинсекција, а наставниците заедно со училишните одбори го изготвуваат распоредот на часови.  Директорката на основното училиште „Кочо Рацин“, Лидија Пешевска вели дека кај нив веќе се распоредени паралелките и училниците.
-Веќе сме длабоко навлезени во подготовките, спремни да ја дочекаме оваа учебна година, со приемот на првачињата, уредување на учииштето, варосување, средување, околу хигиенските услови…

Read More

Сообраќајна поука за возачи со полесни прекршоци

Сообраќајна поука за возачи со полесни прекршоци

Триесетина пешаци и мотоциклисти, кои направиле полесни прекршоци во сообраќајот, денеска учествуваа на седумнаесеттата поука за 2015 година. Тие нема да заработат парична казна за разлика од оние коишто не се отповикале на поканата. Против нив ќе бидат поднесени пријави за поведување прекршочна постапка.
-За возачите ќе се достават покани и ќе се запишат негативни поени, доколку не го сторат, ќе се поднесе соодветно барање. Инаку во текот на 2015 на вакви сообраќајни поуки учествуваа 325…

Read More

Васко Ѓурчиновски назначен за командант на ЗОК

Васко Ѓурчиновски назначен за командант на ЗОК

Новиот командант на Здружено оперативната команда, бригадниот генерал, Васко Ѓурчиновски, денеска ја прими должноста од неговиот претходник, Методија Величковски, кој е избран за нов начелник на Генералштабот на АРМ. На денешната свечена церемонија во касарната „Боро Менков“ во Куманово, на примопредавањето на должноста присуствуваше и министерот за одбрана Зоран Јолевски. Тој истакна дека позицијата командант на Здружената оперативна команда е предизвик за припадниците на АРМ, но и поттик за покажување на стекнатите воени вештини.
-Убеден сум дека…

Read More

Самовработување на лицата со инвалидитет

Самовработување на лицата со инвалидитет

Три инвалидизирани лица од Куманово со одржлив бизнис план веќе аплицирале за владината мерка за самовработување на оваа категорија на граѓани. Во Агенцијата за вработување денеска се одржа трибина на која беше појаснет проектот наменет исклучиво за лицата со инвалидитет, кој се реализира првпат оваа година.
-Грантот е 5.000 евра неповратни средства, рефундирани средства за придонеси со можност на вработување уште на две лица по 92.000 денари. Ги повикувам сите лица со инвалидитет кои имаат одржлива…

Read More
1 193 194 195 196 197 228