Обука за проекти за промоција на хумани вредности

Обука за проекти за промоција на хумани вредности

Триесетина основци и средношколци денеска присуствуваа на предавањето за проекти за промоција на хумани вредности, кое се одржа во просториите на Црвен крст. Целта на предавањето е да се обучат младите да направат проекти за добробит на заедницата.
-Сето тоа е нивна идеа што сакаат да работат, на кого сакаат да помогнат се е за доброто на граѓаните. Се спроведуваат по три обуки. Проекти минатата година имавме изработка и поставување на мини парк во село Студена…

Read More

Фирмите се запознаа со најновите европски програми

Фирмите се запознаа со најновите европски програми

Претставници на малите и средни претпријатија денеска имаа можност да се запознаат со најновите европски програми, фондови и проекти, на информативниот настан кој го организираше Бизнис центарот, кој работи во состав на Североисточниот плански регион. Настанот е со цел да ги претстави критериумите, условите и бенефитите кои што ги нуди Европската унија, за проекти кои што можат да се имплементираат во период од 2014 до 2020 година.
-На некој начин ќе ги поттикнеме малите и средни…

Read More

Средношколскиот пленум продолжува со активностите

Средношколскиот пленум продолжува со активностите

По неколкумесечна пауза кумановските средношколци во втората половина на февруари, ќе одржат мирен протест. Ова беше договорено на денешниот генерален состанок, кој се одржа во гимназијата „Гоце Делчев“, а на кој ги презицираа следните активности на средношколскиот пленум.
-Собирот ќе се одржи пред се за да се мотивираат учениците да продолжи нашата борба за подобро образование. Настанот ќе биде проследен со повеќе активности во кои ќе учествуваат средношколците ќе има повеќе говорници а за понатамошните активности…

Read More

Субвенции за вградување сончеви колектори

Субвенции за вградување сончеви колектори

Министерството за економија по пат на јавно извлекување ќе надомести дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинствата за 2016 година. Враќање на дел од средствата можат да добијат граѓаните кои набавиле колектори во период од 21 јануари до 31-мај годинава. 
Повратот на парите изнесува до 30 отсто од вредноста, но не повеќе од 300 евра во денарска противвредност, под услов да не е искористено правото на претходно објавените јавни огласи.
Барателот…

Read More

Субвенции за нова механизација за земјоделците

Субвенции за нова механизација за земјоделците

Кумановските земјоделци имаат можност да аплицираат за субвенции за набавка на механизација за житни и индустриски култури. Со програмата за рурален развој, поддршката е од 50 до 75 отсто од вредноста на тракторите и останатите машини. 
Како што информираа од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството годинава аплицирањето ќе биде по електронски пат, документите се сведени на минимум, а земјоделците треба да се евидентираат кај нив.
Посебни услови имаат младите земјоделци до 40 години, жените сопственици…

Read More

Започна издавањето на електронски здравствени картички

Започна издавањето на електронски здравствени картички

Стотина граѓани веќе ги подигнаа своите електронски здравствени картички  од подрачната служба на Фондот за здравствено осигурување во Куманово. Според надлежните, 5.778 кумановци кои имале поднесено барање, а досега немале добиено електронска картичка тоа можат да го сторат на шалтерите во подрачната служба секој работен ден од 8 часот и и 30 минути до 16 часот и 30 минути. Само во текот на вчерашниот ден кога и започна издавањето на картичките, биле подигнати  110  електронски…

Read More

Започна издавањето на електронски здравствени картички

Започна издавањето на електронски здравствени картички

Стотина граѓани веќе ги подигнаа своите електронски здравствени картички  од подрачната служба на Фондот за здравствено осигурување во Куманово. Според надлежните, 5.778 кумановци кои имале поднесено барање, а досега немале добиено електронска картичка тоа можат да го сторат на шалтерите во подрачната служба секој работен ден од 8 часот и и 30 минути до 16 часот и 30 минути. Само во текот на вчерашниот ден кога и започна издавањето на картичките, биле подигнати  110  електронски…

Read More

И млади кумановки заболуваат од рак на грлото на матка

И млади кумановки заболуваат од рак на грлото на матка

Рапидно расне бројот на младите кумановки кај кои e дијагностициран рак на грлото на матка. 55 случаи се регистрирани минатата година, меѓу кои има и 18 годишни девојки. Гинекологот Предраг Божичковиќ посочува дека ова вирусно заболување е резултат на зголемени сексуални активности на младата популација. Ако во минатото од рак на грлото на матка заболувале жени над 30-годишна возраст, последниве години постојано се спушта возрасната граница, рече Божичковиќ по повод Европската недела за превенција од…

Read More

Започна екстерното тестирање на матурантите

Започна екстерното тестирање на матурантите

Во средните училишта во градот од денеска започна екстерното тестирање на учениците во завршните години, кое ќе трае до петок. Речиси во сите училишта тестирањето почна со еден час задоцнување бидејќи имаше технички проблеми во системот. Матурантите кои полагаа во првиот термин од 9 часот и 30 минути, чекаа еден час за да се надмине проблемот. Директорката на економското училиште „Перо Наков“, Лидија Тасевска информираше дека кај нив се тестираат 144 ученици на македонски јазик…

Read More

Не е откриено лицето кое пријави бомба во „Револушн“

Не е откриено лицето кое пријави бомба во „Револушн“

Се уште не е откриено лицето кое лажно пријави дека во ноќниот клуб „Револушн“ има експлозивна направа. Од СВР Куманово велат дека работат на расчистување на случајот, но во интерес на истрагата не смеат да откриваат никакви детали. Тие се надеваат дека наскоро овој случај ќе биде решен и на тој начин ќе се упати порака до сите граѓани дека ваквите дела нема да поминат неказнето. Експертите посочуваат дека сторителите треба што поскоро да се…

Read More
1 195 196 197 198 199 258