Награди за учениците во „Наце Буѓони„

Награди за учениците во „Наце Буѓони„

Учениците од техничкото училиште „Наце Буѓони“ покажаа извонредни резултати на повеќе меѓународни, државни, регионални и општински  натпреварувања. Тие се вратија со награди за освоени четири први места на натпревари на електромашински и сообраќајни училишта,  како и по македонски јазик и фотографија.
Покрај првите места на регионално ниво, учениците од „Наце Буѓони“ освоиле прво место и на општинскиот натпревар по англиски јазик и едно трето место по математика.
Директорката на средното училиште „Наце Буѓони“, Лидија Михајловска истакна дека…

Read More

Средношколци се вратија од пракса во Шпанија

Средношколци се вратија од  пракса  во Шпанија

Во рамките на проектот „Имплементација на практичната настава во образовниот процес“ преку соработка со бизнис секторот  и маркетинг агенциите, професори и  ученици  од средното економско училиште престојуваа во Шпанија, во градот Гранада. Оваа активност е дел од фаза на проектот Мобилност, информираат надлежните.  Основна цел на  проектот е учење на нови начини како да се реализра практичната настава надвор од училиштето, односно во компани, во фирми или маркетинг агенции.
-Проектот  е поддржан од Националната агенција  за…

Read More

Земјоделците аплицираат за субвенции

Земјоделците аплицираат за субвенции

Во тек е поднесувањето на барања за субвенции во подрачното министерство за земојделство. За да се добие финансиска поддршка за житни култури земјоделците треба да знаат дека минималните површини кои треба да бидат засадени со една култура  се 3 декари, информираат од Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството.
-Ако во таа парцела има насадено друга култура на пр. некој зеленчук, кромид или било што тој дел од таа површина да го одземат и да го…

Read More

Се одржа Форум на работодавачи

Се одржа Форум на работодавачи

Дваесетина работодавачи денеска имаа можност да се запознаат со мерките за вработување, кои што ги нуди државата. Форумот го организираше Центарот за вработување, Министерството за труд и социјална политика, Националниот совет за претприемништво и УНДП, а има за цел да го подобри социјалниот дијалог меѓу работодавачите и невработените. Благе Јакимовски од Центарот за вработување, смета дека ваквата соработка носи бенифит за двете страни.
-На денешниот Форум на работодавачи ние истапивме и ги објаснивме сите мерки она…

Read More

Наставничкиот пленум го поддржа денешниот протест

Наставничкиот пленум го поддржа денешниот протест

Учениците и наставниците денеска протестираа пред подрачното Министерстворо за образование и наука барајќи укинување на новите реформи во образовниот систем. До самиот почеток на протестот, неизвесно беше дали наставничкиот пленум ќе им даде  јавна поддршка на средношколците. Иако скоро месец дена присуствуваат на состаноците на средношколскиот пленум, велат дека пресудно за нивната одлука да се придружат биле истите проблеми со кои се соочуваат и учениците и наставниците.
– Кои се тие проблеми? Образование коешто не е…

Read More

Започна пролетно крпење на ударни дупки

Започна пролетно крпење на ударни дупки

Започна пролетното крпење на ударни дупки на улиците во градот. Од Општина Куманово велат дека во  првата фаза е предвидено да се асфалтираат оштетените улици во централното градско подрачје, а потоа ќе се интервенира на улиците и патиштата во приградските населби.
-Претходните денови се правеше подготовка на ударни дупки, знаеме дека во текот на зимата и по обилните дождови се појавија поголем број на ударни дупки. Денеска правиме подготовка во централното градско подрачје кај Комитет, Народна Револуција,…

Read More

Пропаѓа некогашниот дом на АРМ

Пропаѓа некогашниот дом на АРМ

Скршени врата и прозорци, откорнати радијатори  и кабли од ѕидовите, уништен инвентар и мебел во поранешните работни простории , расфрлан книжен  фонд од интерната библиотека е сликата што ќе ве пресретне доколку одлучите да влезете во некогашниот репрезент на градот, Домот на АРМ.  Само голи ѕидови и цигла останаа од овој огромен објект кој веќе  подолго време е руина и собирно место на бездомници, корисници на дрога, пиромани, собирачи на старо железо и пластика. Распаѓањето…

Read More

Средношколците можат да ја изгубат учебната година?

Средношколците можат да ја изгубат учебната година?

Поради недоволен број на реализирани часови, Државниот просветен инспекторат им предочил на средношколците дека постои можност да ја изгубат учебната година. Поради ова, Средношколскиот пленум одлучи да започне со поблага форма на бојкот на настава, која предвидува учениците да присуствуваат на настава со скратени часови, но одбиваат да слушаат предавања. Како што велат од пленумот, ваквата форма на бојкотот е со цел да се евидентира доволен број на часови за да матурантите не изгубат право…

Read More

Се одржа „Детски семафор“

Се одржа „Детски семафор“

Ученици од 12 основни училишта од Куманово, Старо Нагоричане и Липково учествуваа на општинскиот сообраќаен натпревар „Детски семафор“, кој што се одржа во училиштето „Толи Зордумис“. Виолета Богдановска од отсекот за превенција при СВР Куманово, истакна дека бројот на учесници на натпреварот последните години се повеќе се зголемува, бидејќи покрај натпреварувачкиот карактер има и многу дружење меѓу учениците.
-Манифестацијата инаку се организира повеќе од 50 пати на нашето подрачје и од година во  година имаме се…

Read More

ЛДП од Куманово спроведе крводарителска акција

ЛДП од Куманово спроведе крводарителска акција

Општинската организација на ЛДП од Куманово, денеска спроведе крводарителска акција. Ова е една од низата активности организирани по повод 18-иот роденден на партијата.
– Мора да кажеме дека ЛДП е партија која прва отпочна со овие активности од 2000 година, во низа од 15 години даруваат нашите членови и симпатизери. Имаме доста членови од ЛДМ, изјави Зоран Павловски, член на Извршен Одбор на ЛДП.
Членовите и симпатизерите на партијата велат дека секоја година даруваат крв,а тоа што…

Read More
1 237 238 239 240 241 246