Александар Спирковски на меѓународна обука за спорт

Александар Спирковски на меѓународна обука за спорт

Александар Спирковски од Куманово е еден од 12 -темина спортски работници  кои што како претствници на нашата држава ќе заминат на десетдневна обука во еден од престижните универзитети во Вирџинија, САД, како дел од проектот „Спортски лидери“ . Обуката е во реализација на невладината организација Такт , а под покровителство на американската амбасада во РМ. Џорџ Мејсон Јуниверзити првпат ја спроведува оваа обука насловена „Спорт дипломаси“ , на која Спирковски ќе има можност да го…

Read More

Куманово ноќва со најзагаден воздух во Македонија

Куманово ноќва со најзагаден воздух во Македонија

Воздухот во Куманово вечерва повторно беше најзагаден во Република Македонија, барем така покажува апликацијата „Мој воздух“ која податоците ги зема од мерните станици за квалитетот на воздухот поставени од Министерството за животна средина и просторно планирање.
Податоците измерени некаде пред полноќ покажуваа 191 ПМ10 честички на метар кубен воздух, што е далеку пред сите останати населени места во кои има поставено мерни станици.
Ако се споредат мерењата од почетокот на месецов се доаѓа до заклучок дека висока…

Read More

Продолжува реконструкцијата на улиците

Продолжува реконструкцијата на улиците

Продолжуваат проектите за реконструкција и изградба на нови патни мрежи во градот, а паралелно со тоа и промена на постоечката фекална канализација во одредени делови од централното и приградско подрачје на Куманово.
Како што посочи градоначалникот Максим Димитриевски, новата локална самоуправа планира да продолжи да работи за подобрување на животните стандарди и решавање на основните комунални проблеми на граѓаните.
Во тек е реконструкција на улици, изградба на нови улици, менување на постоечка фекална канализација согласно проектот кој…

Read More

Промовиран филмот „Да зборуваме, моето здравје е мое право“

Промовиран филмот „Да зборуваме, моето здравје е мое право“

„Да зборуваме, моето здравје е мое право“, е насловот на филмот којшто синоќа пред присутните млади  и претставници од здравствени установи и образовни институтции, го презентираше Националниот ромски центар во рамки на проектот Унапредување на достапноста до здравствената заштита на жените Ромки“. Преку филмот се упатува порака до младите да зборуваат отворено за сексуалното и репродуктивното здравје, за ризиците, за нивните здравствени права.
-Ова кратко креативно видео е наменето да ги едуцира најмаргинализираните, вунреабилните и оние…

Read More

До „11 Ноември“ се очекува конституирање на новиот Совет

До „11 Ноември“ се очекува конституирање на новиот Совет

Политичките преговори и разговори за составување на новиот Совет на Општина Куманово ќе започнат деновиве, а првата конститутивна седница се очекува да се одржи до празникот на градот, „11 Ноември“.
Вкупно 33 имиња ќе бидат дел од новиот совет, но очигледно коалицирањето се уште не е целосно договорено. Како што изјави градоначалникот Максим Димитриевски се зависи од волјата на политичките субјекти кои ќе влезат во новиот советнички состав.
– Ние сме два паралелни органи, јас како градоначалник…

Read More

Гимназијалци на размена во Швајцарија и Франција

Гимназијалци на размена во Швајцарија и Франција

Делегација од ученици и наставници од гимназијата Гоце Делчев замина на интеркултурна размена во детското село Песталоци во Швајцарија. Учениците ќе имаат можност да се стекнат со нови способности, да ги прошират своите видици, да добијат различни знаења за принципите на меѓукултурниот дијалог и комуникација, толеранција и различни вредности и култури. Меѓу останатото тие ќе имаат можност и да се оспособат да преземат одговорност за самите себе но и за другите, што ќе влијае врз…

Read More

Ученици од „Гоце Делчев“ освоија прво место

Ученици од „Гоце Делчев“ освоија прво место

Јована Станковска, Горјан Јовановски, Бисера Мишевска  и Дамјан Симоновски се учениците од гимназијата Гоце Делчев кои освоија победа во конкуренција на повеќе од 40 бизнис идеи, на натпреварот за најдобар бизнис план. Овие средношколци создадоа алка која ја претвора енергијата од движење во електрична за полнење мобилен телефон. Проектот за производство на електрична енергија во движење го оценуваше жири комисија составена од 12 членови, претставници на бизнис заедница.

-Најпрвин би сакала да се заблагодарам на организаторите…

Read More

Жаклина Јовановска прва жена- градоначалник во СИПР

Жаклина Јовановска прва жена- градоначалник во СИПР

Изнаоѓање решение за главните инфраструктурни проблеми во општината Старо Нагоричане и обезбедување соодветна здравставена заштита на сите граѓани се приоритетите на новоизбраната градоначалничка Жаклина Јовановска. Како поранешен советник во општината со два мандата, Јовановска ги согледала проблемите во општината од разбиен тип и во наредниот четиригодишен мандат како градоначалничка на Старо Нагоричане ќе вложи труд да ја оправда довербата на граѓаните. Јовановска е прва жена -градоначалник во Североисточниот регион.
-После четири години од завршувањето на…

Read More

Продолжува регулацијата на речното корито на Липковка

Продолжува регулацијата на речното корито на Липковка

Увид на работата во доизградбата и уредувањето на речното корито на Липковка денеска изврши постојаниот претставник на УДНП во Македонија, Луиза Винтон заедно со градоначалникот на Општина Куманово, Максим Димитриевски.
Проектот е финансиран токму од УНДП, а се реализира со помош на локалната самоуправа. Воедно Винтон како почесен граѓанин на Куманово првата официјална посета на УНДП ја реализира токму за средба со новиот градоначалник Димитриевски.
Како што истакна Димитриевски на средбата освен за тековниот проект и долгогодишното…

Read More

Започна кампањата „Доста е “

Започна кампањата „Доста е “

Националниот ромски центар отпочна кампања за намалување на дискриминацијата кон ромската етничка заедница под мотото „ Доста е. Надмини ги предрасудите , запознај ги Ромите“! Педесетина ученици од кумановските основни и средни училишта денеска беа дел од интерактивната работилница на која заменик народниот правобранител Васка Бајрамовска -Мустафа потенцираше дека иако граѓаните постепено се повеќе ја препознаваат дискриминацијата и механизмите за заштита , сепак предрасуди постојат.
-За жал морам да кажам дека дискриминацијата од година во година…

Read More
1 2 3 4 152