Третоодделенците ќе учат програмирање

Третоодделенците ќе учат програмирање

Почнувајќи од 1-ви септември, наместо досегашниот изборен предмет работа со компјутери,третоодделенците ќе го изучуваат предметот основи на програмирање и работа со компјутери како задолжителен.Со два часа неделно учениците ќе следат настава и ќе работат со компјутери. За успешна реализација на новата наставна програма и програмирањето се спореведуваат обуки на оддленски наставници. Околу шеесетина наставници од Општина Куманово и Старо Нагоричане го посетија првиот теоретски дел од обуката и добија сертификати.
– Обуката беше одржана во вторник…

Read More

Нема решение за проблемот со водоснабдување

Нема решение за проблемот со водоснабдување

Раководителите на двете водоснабдителни претпријатија во Куманово да седнат на маса и да се договорат за конкретно решение на проблемот со водоснабдувањето ставајќи ги во прв план интересите на граѓаните, а не политиката. Ова беше констатирано на денешната седница на Советот од повеќето присутни расправајќи по првата точка на дневниот ред.  Советникот Јовица Станковски  смета дека цената на водата не е пресудна  за лошото работење на јавното претпријатие „Водовод“.   Неплатените сметки за потрошена електрична енергија…

Read More

Усвоен извештајот за извршување на буџетот за вториот квартал

Усвоен извештајот за извршување на буџетот за вториот квартал

Советниците од Советот на Општина Куманово денеска го усвоија извештајот за извршување на буџетот на Општина Куманово за вториот квартал за 2015 година. Ирена Илиевска, раководител на општинското финансиско одделение истакна дека за овој период реализација на буџетот од 1.600.000.000 денари,  изнесува 40 проценти, или 280 милиони денари. Вклучувајќи ги тука приходи на основен буџет, донации и дотации на самофинансирачки активности, додека реализација на расходната страна е 36 проценти или околу 240 милиони денари.
-Се реализирани…

Read More

Лиценци за вработените во автошколите и испитните центри

Лиценци за вработените во автошколите и испитните центри

Воведување на лиценци за вработените во автошколите и испитните центри се предвидува со новиот предлог закон за безбедност на сообраќајот на патиштата.  Со лиценца треба да се стекнат предавачите по наставна програма и возачите-инструктори во автошколите, како и контролорите, испитувачите по наставна програма и управување со возило во испитените центри. Истовремено се превидени и основи за одземање на лиценци за наведените категории на работници, како и одземање на лиценцата на автошколата и испитниот центар.
– Оваа…

Read More

Фото клуб „Куманово“ организира бесплатен курс по фотографија

Фото клуб „Куманово“ организира бесплатен курс по фотографија

Фото клуб „Куманово“, трета година по ред, организира бесплатен курс за уметничка фотографија. Можат да се пријават сите граѓани коишто се заинтересирани за уметничка фотографија, без разлика на годините. Не постои ограничен број на кандидати, а целта, како што велат од клубот, е да се прошири фотографската дејност во Куманово и сите граѓани да добијат можност да ги развијат нивните фотографски вештини.
– Отворена е поканата за сите граѓани. Првин ќе има учење за историјата на…

Read More

ГРОМ: Општината да го осветли градот

ГРОМ: Општината да го осветли градот

До локалната власт ништо не допира, ниту критики ниту пофалби и предлози, а најмалку замолници, но ние ќе продолжиме да укажуваме, истакнаа од општинската организација на ГРОМ. Тие го поздравија поправањето на ударните дупки низ градот, нагласувајќи дека тоа ќе го направи побезбедно движењето на граѓаните. Но посочија дека мора да се води сметка за квалитетот, за да не се случи како минатата година исти дупки да се крпат неколкупати.
-Првата замолница се однесува на шеталиштето…

Read More

Преполни контејнерите на „Никшиќка“ и „Титова Митровачка“

Преполни контејнерите на „Никшиќка“ и „Титова Митровачка“

Неподнослива реа се шири од преполните метални контејнери кои што се наоѓаат на улиците „Никшиќка“ и „Титова Митровачка“, во населбата „Гоце Делчев“. Поради преполнетост ѓубрето е расфлано насекаде, а станарите кои што не сакаа да зборуваат пред камерата, се жалат дека непријатната миризба особено се чувствува во вечерните часови. Тие стравуваат дека поради ненавремено отстранување на отпадот, на овие високи температури може да се појават различни бактерии. Додаваат дека покрај контејнерите често се формираат вакви…

Read More

Кризата за вода продолжува

Кризата за вода продолжува

Продолжува проблемот со водоснабдувањето во градот. Повторно се без вода високите зони, дел од булеварите Октомвриска Раволуција и 3 МУБ, Пчински пат, населбите „Перо Чичо“ и „Карпош“ и селата Биљановце и Черкезе. Од ЈП „Водовод“ објаснуваат дека по главниот цевковод се доставува 160 литри вода во секунда, додека по алтернативниот вод 40 литри во секунда. Граѓаните се жалат дека имаат слаб притисок или воопшто немаат вода во одреден период од денот што значително им ги…

Read More

Стечајците собираат потписи во селските средини

Стечајците собираат потписи  во селските средини

Повеќе од 3.000 граѓани со потпис ги подржаа стечајните работници во нивните барања. Потписите заедно со предлог-законот ќе бидат доставени во Собранието на РМ. Деновиве се собираат потписи и во руралните подрачја. Новина е што стечајците добиле подршка од своите колеги да предложат измени и дополнувања на  досегашниот предлог закон.
– Ние немаме веќе 50 годишници и ќе се зголеми стапката на старост, останува 15 годишен работен стаж , а 52 години за жена,  54 години…

Read More

Започна вториот уписен рок во средните училишта

Започна вториот уписен рок во средните училишта

Утринава започна вториот уписен рок во средните училишта за запишување на ученици во прва година. Во сите средни училишта во градот има слободни места за заинтересираните кандидати, а бројот на поените за упис е намален. Во техничкото училиште „Наце Буѓони“ најмногу апликации има за здравствената струка, додека најмал е интересот за машинската струка.
– Во електротехничката струка има 13 кандидати од утрово, а останаа уште 39 слободни места, во машинската имаме нови 20 кандидати, останаа уште…

Read More
1 307 308 309 310 311 331