Богата програма за празникот на градот

Богата програма за празникот на градот

Во пресрет на Денот на ослободувањето на Куманово, 11-ти Ноември , под покровителство на Општина Куманово, а во соработка со Фондацијата за култура и спорт и Секторот за култура, ќе се одржат повеќе културни и спортски манифестации.
Одбележувањето веќе започна со одржување на Поткозјачките литературни средби и концертот на пензионерите За својот град. Новина е што годинава за прв пат на градскиот плоштад, ќе има две вечери концерти, на кои ќе настапи легендата на тамбурашка музика…

Read More

„Толи Зордумис“ со меѓународни проекти

„Толи Зордумис“  со меѓународни проекти

Наставници и ученици од основното училиште „Толи Зордумис “ работат на пет проекти добиени преку програмата Еразмус +. Последната активност,  посетата на Португалија беше во рамките на реализацијата на проектот „Нашата приказна , вистинска приказна “ поддржан од Европската Комисија и Македонската  Национална Агенција. Целта на проектот е размена на искуства, методи и техники за работа со децата со посебни образовни потреби, а воедно и презентација и промовирање на инклузивни паралелки.
-Деновите беа исполнети со подготовка…

Read More

ЦИД со проект за првачињата од Вук Караџиќ и Наим Фрашери

ЦИД со проект за првачињата од Вук Караџиќ и Наим Фрашери

Центарот за интеркултурен дијалог од Куманово денеска организираше завршна манифестација за првачињата од основните училишта Вук Караџиќ и Наим Фрашери. Активноста е во рамки на проектот Инклузивни методи за деца со различна позадина, кој е од Еразмус плус К3 програмата. Координаторот на проектот, Нами Исаки истакна дека проектот почнале да го реализираат минатата година, а досега имале четири заеднички работилници.
-Мислиме дека е добро да работиме со првачињата, за да од рана возраст им се објасни…

Read More

Ликовна работилница за намалување на стереотипите

Ликовна работилница за намалување на стереотипите

Стотина ученици од основните и средни училишта од Куманово денеска учествуваа на ликовната работница, која ја организираше Националниот ромски центар во рамки на кампањата „Доста! Надмини ги предрасудите, Запознај ги Ромите“ и одбележување на денот „Ромска Гордост“, поддржан од програмата на Советот на Европа. Учениците имаа можност да испишат пораки, цитати, слогани или насликаат креативни дела со кои ќе се влијае на намалување на стереотипите, предрасудите и дискриминацијата.
-Им овозможиме на учениците да ја искажат својата…

Read More

Мотиви од Куманово низ детски цртежи

Мотиви од Куманово низ детски цртежи

Статуата на шегобиецот Батко Ѓорѓија, градскиот затворен базен, плоштадите во Куманово се само дел од идеите кои што децата ги пренесоа на цртежите на денешната едукативна ликовна работилница организирана од центарот за култура „Трајко Прокопиев“. Околу седумдесет ученици од основните  училишта  во фоајето на центарот на култура цртаа на темата  „ Насликај го својот град“ . Ликовната работилница се одржува првпат на иницијатива на националната установа по повод денот на ослободувањето на Куманово – 11-ти…

Read More

Предлози на граѓаните во проектот „Развој на општествена одговорност“

Предлози на граѓаните во проектот „Развој на општествена одговорност“

Подготвен  извештај  базиран врз анализа, мапирање и решавање на локални проблеми предложени од страна на граѓаните.  Овој официјален документ изработен во рамки на проектот „Развој на општествена одговорност“ ќе за поголемо учество на граѓаните во креирање на локални политики со свои идеи и предлози.
Учествo на граѓаните во процесот на донесување одлуки и креирање јавни политики во општина Куманово

Read More

Ликовна колонија во „Христијан Т.Карпош“

Ликовна колонија во „Христијан Т.Карпош“

Ученици од 15 основни централни и подрачни училишта денеска беа дел од ликовна колонија организирана од здружението за грижи и воспитување на децата. Домаќин на годинашнава детска ликовна изложба под мотото „ Народен вез“ е основното училиште „Христијан Тодоровски Карпош“  во село Драгоманце.
-Техниката е асамблаж  или составување на мали зрнца од органски материјали на едно место со силикон. Интересен податок е тоа што секое училиште во Куманово заедно со подрачните моментално се учесници на колонијата….

Read More

Концерт „Пензионерите за својот град“

Концерт „Пензионерите за својот град“

„Пензионерите за својот град“ е насловен концертот по повод Денот на ослободување на Куманово, 11-ти  ноември, кој се одржи синоќа во МКЦ, а го организираше Здружението на пензионери.  На 18-тата манифестација по ред настапија пензионерите од Културно уметничкото друштво Ѓоко Симоновски, Здружението на пензионери од Кочани, но и од Заечар, Република Србија.
-Оваа вечер нашиот хор ќе учествува со три нумери, имаме солисти и дуети кои ќе ја збогатат програмата, нашите фолклористи, но овој пат ќе…

Read More

Жбогар – предлог за почесен граѓанин на Куманово

Жбогар – предлог за почесен граѓанин на Куманово

Евроамбасадорот во Македонија, Самуел Жбогар ќе биде предложен за почесен граѓанин на Општина Куманово информираат надлежните од Комисијата за одбележување на празници и манифестации и доделување на награди и признанија.
За почесни граѓани на нашиот град досега беа прогласувани Луиза Винтон, постојаниот претставник на УНДП во Р.Македонија и Лоренс Батлер, поранешен амбасадор на САД во Македонија.
Инаку, што се однесува до Ноемвриската награда, вчера заврши рокот за поднесување предлози за наградата што се доделува на свечена седница…

Read More

Првачиња од „Крсте Мисирков“ ја посетија Шпаркасе банка

Првачиња од „Крсте Мисирков“ ја посетија Шпаркасе банка

Триесетина првачиња од основното училиште Крсте Мисирков денеска по повод 31-ви октомври, Светскиот ден на штедење, ја посетија експозитурата на Шпаркасе банка во Куманово. Најмалите имаа можност да влезат во банката, да се запознаат со начинот на штедење, но и да добијат скромни подароци. Вработените истакнаа дека најмалите се добредојдени кај нив, бидејќи какошто велат Шпаркасе е банка на целото семејство.
-Шпаркасе банка води грижа и за најмалите, штедењето се учи од најмала возраст бидејќи потоа…

Read More
1 2 3 4 5 6 192