„Инклузива“ со завршна онлајн конференција на проект

„Инклузива“ со завршна онлајн конференција на проект

Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ деновиве организираше завршна онлајн конференција на проектот „Учество на лица со попреченост во изборниот процес за време на пандемијата-КОВИД 19“.
Резултатите од едукацијата и информирањето на сите гласачи, вклучувајќи ги гласачите со попреченост, за правата и одговорностите при учество во изборниот процес за време на глобалната пандемија, претседателката на „Инклузива“, Благица Димитровска  ги презентираше пред претставници на ДИК, релевантни меѓународни и домашни организации, институции и останати учесници….

Read More

Уништено штотуку направено спортско игралиште

Уништено штотуку направено спортско игралиште

Несовесни граѓани ја уништеле подлогата на се уште недоправеното спортско игралиште во техничкото училиште „Наце Буѓони“, кое е едно од трите кои што ги прави општината. Вандали ја уништиле тартан гумената подлога на надворешното игралиште.
Првиот човек на Куманово, на социјалните мрежи го осуди вандалскиот чин, повикувајќи ги одговорните да го најдат сторителот.
-Го осудувам овој вандализам, мораме сите заедно и одговорно да го сочуваме заедничкиот имот, апелирам до надлежните да ги пронајдат и санкционираат сторителите-напиша тој.

 
Димитриевски…

Read More

Стипендии за децата со попреченост во почетните одделенија

Стипендии за децата со попреченост во почетните одделенија

Двесте осумдесет и седум стипендии се доделени на деца со попреченост кои што се запишани оваа учебна година во прво и второ одделение во рамките на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, кој го реализира Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ од Куманово и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хендимак“ од Тетово, поддржани од министерството за…

Read More

„Куманово гас “ со намалени приходи поради ковид кризата

„Куманово гас “ со намалени приходи поради ковид кризата

„Куманово гас“  е едно од најпогодените од ковид кризата со оглед на фактот што од март месец годинава јавното претпријатие нема нормална  дистрибуција на природен гас. Директорот Никола Денковски, зборувајќи за тримесечниот извештај за финансиското работење на претпријатието на последната седница на Советот, потенцираше дека речиси сите поголеми потрошувачи на природен гас во градот од март наваму работат со ограничен капацитет, а градскиот базен неколку месеци воопшто не функционираше.
– Сите поголеми потрошувачи од типот на…

Read More

СДСМ:Преку инклузивно образование до еднаквост на сите ученици

СДСМ:Преку инклузивно образование до еднаквост на сите ученици

„Инклузивното образование треба да биде наш врвен приоритет бидејќи само така ќе покажеме вистинска грижа за различните потреби на учениците при што ќе им обезбедиме пристапност, соодветна поддршка и со самото тоа ќе се зголеми нивното учество во училиштето и заедницата“, рече на денешната прес-конференција Драган Јаневски од општинската организација на СДСМ Куманово говорејќи за 287-те стипендии за децата со попреченост кои што се запишани оваа учебна година во прво и второ одделение, а ги…

Read More

Училиштето „Крсте Мисирков“ го прослави патронатот

Училиштето „Крсте Мисирков“ го прослави патронатот

Со скромна манифестација на отворено, согласно протоколот за заштита од ковид-19, основното училиште „Крсте Мисирков“ го одбележа патрониот празник. Во рамки на одбележувањето се одржаа неколку активности, меѓу кои ликовен и литературен конкурс. Натпреварите се реализираа од дома, а најдобрите учениците денеска добија пофалници. Учениците од прво, второ и трето одделение кои следат настава со физичко присуство пак учествуваа во еко акција, при што засадија неколку садници во дворот на училиштето.

-Денеска нашето училиште чествува два…

Read More

СДСМ: Од непочитување на мерките до енормно зголемување на ковид случаи

СДСМ: Од непочитување на мерките до енормно зголемување на ковид случаи

„Колективната свест и одговорност се пред сериозен тест, време е да престанеме со критикување, време е сите заеднички да дадеме свој придонес во борбата која ја водат здравствените работници, министерството за здравство, Владата“ , рече на денешната прес-конференција Томица Илиќ од општинската организација на СДСМ Куманово, организирана по повод една година од првиот регистриран случај на вирусот Covid 19. Toj посочи дека до денес во светот се заразени над 50 милиони луѓе во 190 држави…

Read More

Димитриевски: Непрописно паркираните возила да се пријават на 192

Димитриевски: Непрописно паркираните возила да се пријават на 192

Во дел од градот постојано се забележуваат непрописно паркирани возила, особено кај станбените комплекси, на што најмногу реагираат станарите. Велат дека најголем дел од паркинг просторите  кои што своевремено биле изградени да бидат во функција на станбените згради се узурпирани од страна на поедници кои што ги користат како локации за препродажба на половни возила или пак од граѓани кои што ги паркираат возилата наутро кога ќе тргнат на работа, а ги ослободуваат местата дури…

Read More

Општина Куманово со јавен оглас за доброволно пријавување во партиципативно тело

Општина Куманово со јавен оглас за доброволно пријавување во партиципативно тело

Општина Куманово распиша јавен оглас за доброволно пријавување  во партиципативното тело, соопштија надлежните. Учесниците ќе можат да даваат сугестии, забелешки, предлози при процесот на донесување на урабнистички решенија.
Во текот на јавниот оглас, заинтересираните физички лица може да се пријават во писмена форма преку писарницата на Општината.
– Јавниот оглас се распишува во согласност со Законот за урбанистичко планирање за обезбедување инклузивност, партиципативност и јавност во процесот на урбанистичкото планирање и нивното учество е на доброволна основа, наведуваат од Општината.
Врз основа…

Read More

СДСМ: 6.000 денари на трансакциска сметка на граѓаните

СДСМ: 6.000 денари на трансакциска сметка на граѓаните

„Со усвоениот ребаланс на Буџетот за 2020-та година, се обезбедуваат средства за реализација на четвртиот пакет економски мерки во износ од 470  милиони евра, за ублажување на последиците и подобрување на ликвидноста на реалниот сектор. Граѓаните, овој пат финансиската поддршка од 6.000 денари ќе ја добијат на трансакциска сметка, наместо на картичка“, рече на денешната прес-конференција Јасмина Георгиевска од општинската организација на СДСМ Куманово.
-70 милиони евра ќе бидат наменети за поддршка на 83.000 работни места…

Read More
1 2 3 309