Женски футсал на Државен натпревар

Женски футсал на Државен натпревар

Женската екипа во футсал од основното училиште „Магдалена Антова“ деновиве се подготвува за државниот натпревар во Скопје, откако претходно освоија  прво место и на општинскиот и на регионалниот натпревар.
 -Државниот натпревар ќе се одигра во Скопје од 14 до 16 мај, ќе учествуваат  од 6 до 8 екипи девојчиња, истовремено тоа ќе биде и Олимпијада  на која ќе земат учество учесници од сите спортови, ќе бидат застапени футсал, машки и женски, потоа ракомет, одбојка, кошарка и…

Read More

Првомајски пикник на Студена вода

Првомајски пикник на Студена вода

Со организирање Првомајски пикник на Студена вода кај Доброшане, здружението на резервните армиски и полициски ветерани планира да го одбележи Меѓународниот ден на трудот.  Организационо се подготвени, но потребна им е финансиска помош, велат од Организациониот одбор.
-Имаме веќе готови повици до граѓаните, разговарано за автобуски превоз, сцената, културно уметничките друштва кои ќе настапат да ги развеселат присутните, но финанасиски не сме подготвени. Бидејќи ние сме дел од една организација која се самофинансира од нашата скромна…

Read More

Обука за земјоделските производители

Обука за земјоделските производители

Сиво кафеавата дамка на пченицата,  рѓите и дамка во устите кај јачменот се најчестите болести кои последниве години ги напаѓаат житните култури и го намалуваат приносот за 30 до 40 проценти.  Вакви информации добија земјоделските производители  кои денеска ја следеа обуката „Болести и штетници кај пченица и јачменот“ која се организира во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, односно Фитосанитарната управа, Државниот  земјоделски инспекторат и Фитосанитарната лабораторија. Насоките како земјоделците да се справат…

Read More

Ќе никнат ли згради во стариот градски парк?!

Ќе никнат ли згради во стариот градски парк?!

Откако поголемиот дел од дрвјата во стариот парк беа исечени, во градот се почесто се зборува дека на местото на зелената површина ќе се гради комплекс од станбени згради. Ваквите неофицијални информации наидоа на осуда кај граѓаните особено ако се знае дека на Куманово како град со повеќе од  100.000 жители му недостасуваат паркови. Најзасегнати се рекреативците кои и покрај тоа што не се задоволни од моменталната состојба во која се наоѓа паркот, сепак  порачуваат…

Read More

Отворен Саем на книгата

Отворен Саем на книгата

На Светскиот ден на книгата и авторското право пред библиотеката „Тане Георгиевски“ денеска се отвори мини саем на книгата. Манифестацијата е во рамки на кампањата „ Да“ за КНИГА, која ја организира книгоиздателството Матица Македонска.
-Кога ве гледам во ваков број  јас воопшто не се грижам за книгата. Велат дека книгата има голема конкуренција тука се електонските медиуми, телевизиите, разни игри и друг вид забави, меѓутоа книгата е незаменли и овој настан тоа го потврдува изјави…

Read More

Средношколци од Куманово заминаа на протест во Скопје

Средношколци од Куманово заминаа на протест во Скопје

Околу 350 средношколци од Куманово утрово со седум автобуси заминаа во Скопје, да го подржат протестот поради новите реформи во образовниот систем. Тие ќе протестираат пред Владата и Министерството за образование и наука, се додека надлежните не ги слушнат нивните барања.
-Веќе имаме протестирано во Скопје, упатуваме апел до учениците од другите градови да доаѓаат и собирите да бидат помасовни. Има најава дека голем број наставници од Скопје ќе учествуваат на маршот, од Куманово ќе одат…

Read More

Се одржа работилница на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот

Се одржа работилница на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот

Во кружната сала во Комитет денеска се одржа 3-тата работилница за стратешко планирање, која што е дел од проектот за воведување и имплементација на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во Куманово, Старо Нагоричане и Липково. Работилницата е од стратешко значење за креирање на идната стратегија на локалните акциони групи, од проектот кој што го финансира УСАИД за експанзија на мали и средни бизниси.
Проектниот координатор на Североисточен плански регион информираше дека целта на оваа работилница е да ги завршат…

Read More

Работилница за носии во Старо Нагоричане

Работилница за носии во Старо Нагоричане

Во просториите на тренинг центарот Млади за млади во Општина Старо Нагоричане синоќа беше пуштена во употреба работилница за шиење на носии и изработка на сувенири. Работилницата е дел од проектот Унапредување на човекови права и заштита на малцинства во Југоисточна Европа.
Целта на проектот е да се пренесе српската култура, односно фолклорот, музиката, јазикот, традицијата. Како што е предвидено во проектот, работилницата ќе се користи за производство на носии за потребите на членовите на Културно…

Read More

Повеќе од 500 лица се без социјална помош

Повеќе од 500 лица се без социјална помош

Повеќе од 500 лица од Куманово останаа без социјална помош, откако со измените на Законот за банки, Министерството за труд и социјална политика има пристап во банкарските сметки на граѓаните. Од Националниот ромски центар сметаат дека постојат низа пропусти и дека поради тоа на граѓаните веќе три месеци им е ускратено правото на социјална помош. Тие велат дека бројот не е занемарувачки и дека под итно треба да се најде решение, бидејќи на повеќето лица…

Read More

Да се сочува мирот и соживотот во градот

Да се сочува мирот и соживотот во градот

Институциите, раководните структури, невладините  организации и граѓаните по вчерашниот инцидент во Гошинце да се фокусираат на мирот , толеранцијата и соживотот во Куманово, порачуваат луѓето кои ја познаваат безбедносната состојба во државата.
-Секоја ситуација дали е безбедносна или општествена има своја дефиница. Од овој аспект јас би сакал перцепцијата да ја ставам на превентивната безбедност и на безбедносната култура кај нашите граѓани. Почнувајќи од граѓанството, од сите авторитети во градот, значи авторитети, авторитети во наводници, екстерти,…

Read More
1 361 362 363 364 365 371