Реакција од Општина Куманово на одлуката на МТСП

Реакција од Општина Куманово на одлуката на МТСП

Законот
за локална самоуправа е јасен и дециден, 
ингеренции за детските градинки ги има локалната самоуправа. Во случајов
министерката Царовска со овој едностран акт прави класична централизација со
цел да направи упад во надлежностите на општината и да изврши нелегитимен
реизбор на директор кој што веќе петнаесет години е на оваа функција додека
најгорливиот проблем на младите родители во Куманово е упис на дете во детска градинка
и  условите и начинот на нивното
згрижување. Општината бара отчетно и одговорно
однесување, етичност и морал во…

Read More

Утре ќе се одржи 22-та седница на Советот

Утре ќе се одржи 22-та седница на Советот

Советот на Општина Куманово утре со почеток во 10 часот во кружната сала на поранешен Комитет, ќе ја одржи 22-та седница на чиј дневен ред ќе се најдат вкупно 33 точки.

Првата точка е извештај за реализација на Програмата за работа на Советот на Општина Куманово за 2018 година. Потоа следуваат предлог – Програма за работа на Советот, предлог – Одлука за измена и дополнување на Одлуката за извршување на Буџетот, како и предлог одлуки…

Read More

Обештетени околу 900 кумановски стечајци

Обештетени околу 900 кумановски стечајци

896 стечајни работници од Куманово досега се опфатени со
измените и дополнувањата на Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради
приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата. На ниво
на државата обештетени се 10.000 стечајци односно толку луѓе веќе земаат
паричен надоместок од државата  во висина од 7.800 денари. Претседателката
на здружението УНИТ, Лилјана Георгиевска е задоволна од досега постигнатото, но
најавува уште една дополна на Законот за стечајци со која што, според нејзините
проценки,  ќе бидат опфатени од 400…

Read More

Нема интерес за преработка на рибни производи

Нема интерес за преработка на рибни производи

Рокот за доставување
апликации на јавниот повик за Мерка 3 од ИПАРД Програмата која се однесува за
инвестиции во материјални средства во преработка и маркетинг на земјоделски и
рибни производи истече денеска. Како што информираат надлежните од подрачната канцеларија
на Агенцијата за поттикнување на развој на земјоделството на јавниот повик за
мерка 3 од ИПАРД Програмата нема пријавени земјоделци од кумановскиот регион.  

-Имаше и ИПАРД од месец ноември објавен повик
и продолжен рок за инвестиции во преработка на рибни производи, меѓутоа…

Read More

Традиционална Светосавска академија

Традиционална Светосавска академија

Светосавска академија по повод националниот празник на
Србите во Македонија , Свети Сава викендов се одржа во кумановскиот театар. На
традиционалната манифестација во организација на Српската заедница во Македонија,  регионален одбор Куманово и Демократската
партија на Србите во Македонија пред присутните се обрати Далибор
Китановиќ повикувајќи на заедништво.

-Вечерва сме заедно со оваа скромна и достоинствена
свеченост уште еднаш посветло да го оживиме и ојакнеме тој светосавски дух, да
повикаме на заедништво, на соединување , да посакаме мир и благосостојба, рече…

Read More

Димитриевски: Царовска да го укине решението!

Димитриевски: Царовска да го укине решението!

„Како градоначалник на Општина Куманово сметам дека ова
решение е неиздржано, селективно, пристрасно, тенденциозно и истото има за цел
директно да го инволвира министерството како ресорно министерство во
кадровскиот избор на директорот во оваа јавна општинска установа“, рече на
денешната прес-конференција градоначалникот Максим Димитриевски, во врска со
решението на министерството за труд и социјална политика да се одземат
ингеренциите на Општина Куманово во делот на избор на директор во ЈОУ детска
градинка „Ангел Шајче“  Куманово.
Димитриевски денеска јавно ја повика министерката Мила Царовска…

Read More

Со културно-уметничка програма одбележан празникот Св. Сава

Со културно-уметничка програма одбележан празникот Св. Сава

Со богата културно уметничка програма во Занаетчискиот дом, викендов беше одбележан празникот Свети Сава. Настанот го организираше секторот за култура при Општина Куманово. На одбележувањето присуствуваше пратеникот Мирослав Јовановиќ, градоначалникот Максим Димитриевски, претставници на Советот, јавните претпријатија. Манифестацијата ја збогатија настапите на учениците од неколкуте училишта од градот.  Пред присутните се обрати градоначалникот Димитриевски кој истакна дека Куманово како мултиетнички град традиционално ги одбележува сите датуми кои имаат важно значење за заедниците.

-Српскиот народ е…

Read More

„Младинска медиумска писменост“ –проект на Дром и ТВ Плус

„Младинска медиумска писменост“ –проект на Дром и ТВ Плус

Ученици од кумановските средни
училишта денеска беа дел од работилница насловена „Медиумска писменост “ која е
во рамки на истоимениот проект кој го спроведува Центарот за ромска заедница
„Дром“ од Куманово во партнерство со телевизија Плус. Да се зголеми нивото на
медиумска писменост кај младите , но и да можат да препознаат лажни вести односно
вести кои што нудат дезинформации се дел од целите на проектот, посочува
главниот уредник на телевизија Плус, Драган Ивановски.

-Денеска имаме работилница преку која ќе се…

Read More

Општината со нова опрема за пожарникарите

Општината со нова опрема за пожарникарите

Пожарникарите  добија триесет нови униформи . Новонабавената опрема денеска беше промовирана
во Територијалната противпожарна единица во Куманово.  Високо професионалната опрема ја набави општината со средства од буџетот во износ од три милиони денари.

– Ова е прва набавка по долги години. Не само нашата
противпожарна единица, туку и останатите во државата се соочуваат со сериозни технички проблеми. Успеавме да издвоиме дел од средства за набавка
на униформите. Се надеваме дека ќе ја користат совесно и очекуваме да имаат…

Read More

Одземени ингеренциите на општината за градинката

Одземени ингеренциите на општината за градинката

Одземени се ингеренциите на Општина Куманово за управување со детската
градинка „Ангел Шајче “ на период од една година, информираат надлежните од
министерството за труд и социјална политика.

„ Детската грижа
и заштита се приоритет во работењето на Министерството за труд и социјална
политика. Министерството,  поради непочитување на
одредбите од Законот за заштита на децата од страна на Општина Куманово 
ги одзеде ингеренциите за управување со градинките“, велат од надлежното министерство.

Освен на Куманово ингеренциите по истата основа пред
околу еден месец се одземени и…

Read More
1 577 578 579 580 581 769