Санкционирани 135 возачи за брзо возење

Санкционирани 135 возачи за брзо возење

Во текот на вчерашниот ден, Министерството за внатрешни работи спроведе зајакната акциска контрола на територијата на Македонија за санкционирање на возила кои се движат со брзина поголема од дозволената, при што санкционирани се 135 возачи.
Од нив,  осум возилa се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното, а едно возило се движело со дури над 70 километри на час повеќе од дозволената брзина. Притоа, 62 возачи ја пречекориле брзината во населено место,…

Read More

Зголемување на цените кое ги засега сиромашните

Зголемување на цените кое ги засега сиромашните

Џајати Гош (Jayati Ghosh)

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии. Сепак, владите на богатите држави недоволно разговараат за истите а тоа доведува до страдање кај оние кои живеат во посиромашните делови од светот.
Прашањето за тоа кој е најдобриот начин да се контролира инфлацијата е прашање кое повторно се поставува на агендата на економската политика, при…

Read More

Санкционирани 112 возачи во Македонија

Санкционирани 112 возачи во Македонија

Во текот на вчерашниот ден Министерството за внатрешни работи спроведе зајакната акциска контрола на територијата на Македонија за санкционирање на возила кои се движат со брзина поголема од дозволената, при што санкционирани се 112 возачи.
Од нив, две возилa се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното. Притоа, 54 возачи ја пречекориле брзината во населено место, а 58 надвор од населено место.

Read More

Царовска: За учениците најдобра е наставата со физичко присуство

Царовска: За учениците најдобра е наставата со физичко присуство

Наставата со физичко присуство е во најдобар интерес за учениците и училиштата треба последни да се затворат, смета министерката за образование Мила Царовска која како одговор на новинарско прашање дали распустот ќе биде продолжен по 20 јануари, додаде дека Министерството се координира со Комисијата за заразни болести. Според неа, првото полугодие било успешно спроведено со многу мал број на заразени ученици.
Царовска рече дека постојат три сценарија за реализација на учебната година, (физичко присуство, делумно физичко…

Read More

Санкционирани 193 возачи во земјава

Санкционирани 193 возачи во земјава

Во текот на вчерашниот ден Министерството за внатрешни работи санкционираше 193 возачи кои се движеле со брзина поголема од дозволената.
Од нив, пет возилa се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното, а две возила се движеле со дури над 70 километри на час повеќе од дозволената брзина. Притоа, 68 возачи ја пречекориле брзината во населено место, а 125 надвор од населено место.

Read More

Што (не) знаеме за омикрон варијантата

Што (не) знаеме за омикрон варијантата

Харис Бабачиќ

Засега нема причина за паника, но треба внимателно да му пристапиме на наративот дека омикрон предизвикува лесна форма на КОВИД-19 која побрзо ќе доведе до крај на пандемијата.
Секое прекопирање на SARS-CoV-2 геномот при неговото намножување во човекот дава можност да настане грешка во процесот. Овие грешки водат до промени во генската секвенца, т.е. мутации. Кога мутациите опстојуваат во некои вирусни линии, линиите ги нарекуваме варијанти. Некогаш мутациите водат до промени во крајниот продукт на…

Read More

Објавен огласот за финансиска помош за електрична енергија

Објавен огласот за финансиска помош за електрична енергија

Министерството за економија денеска го објави јавниот оглас за финансиска поддршка за потрошена електрична енергија за лица со ниски примања за 2022 година.
Согласно јавниот повик од 600 до 800 денари пониски сметки за струја ќе добијат над 7.500 домаќинства со ниски приходи во период од 12 меесеци. За оваа мерка се обезбедени 60 милиони денари.
Финансиска поддршка ќе добијат домаќинствата чии редовни месечни примања не го надминуваат нето приходот од 30.000 денари и тоа за: самец до 15.194…

Read More

Да учиме од грешките во 2021, за да имаме поуспешна 2022 година

Да учиме од грешките во 2021, за да имаме поуспешна 2022 година

Иван Дургутов

Крајно време е целосно да го стабилизираме нашиот пат како држава. Ако преминот од декември кон јануари треба секогаш да симболизира нешто ново, освен нова Влада, нека овој пат тоа биде обединетоста на сите прогресивни сили и заедничката работа, а не само желбите, за многу подобро утре.
Поминаа два пати по 365 дена откако светот пулсира во неизвесност, во тага поради изгубените безмалку 6 милиони животи и со периодични радости на кои повремено сведочиме. Новото нормално –…

Read More

Големите прашања за 2022 година

Големите прашања за 2022 година

Џим О’Нил (Jim O’Neill)

Никој не знае во каква насока ќе се движи актуелната пандемија или дали неодамнешните зголемувања на цените ќе бидат минливи, што значи дека економските прогнози ќе станат уште „поопасни“ од вообичаеното. Сепак, некои од трендовите треба да се следат со поголемо внимание во споредба со други, а некои политики треба да се менуваат без оглед на тоа што ќе се случи.
 
На самиот крај од оваа година, започна „салонската“ игра на преправање дека,…

Read More

Детектиран првиот случај на флурон во земјава

Детектиран првиот случај на флурон во земјава

Првиот случај на флурон во земјава, што е комбинирана инфекција со вирусот на грип и коронавирусот, е откриен кај 26-годишен пациент од Општина Зајас, соопшти министерството за здравство.
„Според епидемиолошката анкета, пациентот со коинфекција ковид-19/инфлуенца А, непосредно пред 31.12.2021 се вратил од САД и според неговите кажувања таму примил вакцина за ковид-19, односно се ревакцинирал неколку дена пред да пристигне во Македoнија. Пациентот е упатен на домашно лекување, бидејќи засега нема тешка клиничка слика“, соопшти министерството.
Флуронот…

Read More
1 2 3 42