Има ли крај на македонската приказна за патот кон ЕУ?

Има ли крај на македонската приказна за патот кон ЕУ?

Силвана Мојсовска                    

Повторното одлагање на започнувањето на преговорите со ЕУ претставува реален проблем, меѓутоа жалењето би било попусто губење на скапоцено време.
Одлагањето на почетокот на преговорите со ЕУ заради бугарското вето носи разочарување, меѓутоа не смее да резултира во инертност. Северна Македонија има потпишано Спогодба за стабилизација и асоцијација (ССА) со ЕУ – полноправен документ со кој тековно се регулирани односите помеѓу двете страни. Спогодбата останува на…

Read More

Лекции од земјата што ја тестираше цела нација

Лекции од земјата што ја тестираше цела нација

Михаела Ружичкова

Погрешно е да се смета дека масовното тестирање беше неуспешно, но мора да се напомене дека резултираше со само привремено намалување на ширењето на вирусот. Од друга страна, ширењето дезинформации имаше поголеми последици.
На крајот на месец октомври бевме сведоци на досега несекојдневен настан во Словачка: масовно тестирање на ниво на целата држава во кое доброволно можеше да учествува секој граѓанин постар од 10 години. Целта на ваквото тестирање беше да се откријат евентуални скриени „епидемии“…

Read More

Смртта што предизвика протести на генерацијата која изгуби надеж

Смртта што предизвика протести на генерацијата која изгуби надеж

Нертила Махо

Иронично, мерките против пандемијата што имаат за цел да спасат животи, за првпат предизвикаа трагична смрт на еден млад човек.
На 8 декември, од два истрели згасна животот на 25-годишниот Клодијан Раша. Оружјето било испукано од полицаец, а околностите сè уште не се разјаснети. Во известувањето за конфронтацијата, Државната полиција информираше дека полициска патрола му наредила на младиот човек да сопре, но Раша не ја послушал наредбата. Настанала пресметка во која полицаецот го застрелал, тврдејќи дека животот…

Read More

„Новото нормално“ е одамна секојдневие за илјадници наши сограѓани

„Новото нормално“ е одамна секојдневие за илјадници наши сограѓани

Андреј Павловски

Во ова лудо (не)време на пандемија и изолација, имаме шанса да сториме нешто за оние кои цел живот се во секаква изолација.
Флоскулата дека коронавирусот ни го промени животот од корен се покажува како безмилосно точна. Требаше да ни се случи оваа голема несреќа па да почнеме да ги гледаме работите и од друг агол, со сочуство, со повеќе емпатија и меѓусебно разбирање. Преку ноќ моравме да се навикнуваме на нови односи и навики.
Мерките за…

Read More

Дали во моментов постои доверба во политиката на проширување на ЕУ?

Дали во моментов постои доверба во политиката на проширување на ЕУ?

Јована Маровиќ

Земјите од Западен Балкан не се запознаени со конкретните елементи и рамки што треба да го обликуваат новиот пристап за проширување на ЕУ во пракса, додека сегашниот примат на политичкото во однос на одлучувањето (засновано на принципот на заслуга) го зголемува евроскептицизмот во регионот.
Политиката на Европската унија кон Западен Балкан само во последните три години имаше многу подеми и падови. Позитивните работи во нивниот пристап главно се сведуваат на презентирање на нови документи и рамки кои се добри…

Read More

Европа мора да им се спротивстави на Унгарија и Полска

Европа мора да им се спротивстави на Унгарија и Полска

Џорџ Сорос (George Soros)

Европската унија не може да си дозволи отстапување од одредбите за владеење на правото што важат при распределбата на средства за земјите членки. Според начинот на кој ЕУ ќе одговори на актуелното оспорување на тие одредби од страна на Унгарија и Полска, ќе се утврди дали таа ќе преживее како отворено општество кое е верно на вредностите врз кои е основано.
Унгарија и Полска ставија вето на предложениот седумгодишен буџет на Европската унија од…

Read More

Под лупа: евиденцијата на државниот недвижен имот

Под лупа: евиденцијата на државниот недвижен имот

Тинка Китеска

Како државата го евидентира и се грижи за својот имот?
Дали некогаш сте се запрашале каков недвижен имот има нашата држава, колку вреди, кој го користи и како самата држава се грижи за навремена и целосна евиденција на објектите во државна сопственост? Постојат ли објекти кои се надвор од таа евиденција, има ли напуштени, празни, дотраени објекти кои со децении не служат за својата намена и претставуваат закана за животната средина и опасност за граѓаните.
Иако…

Read More

Создавање вакцини за луѓето, а не за профит

Создавање вакцини за луѓето, а не за профит

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato), Хенри Лиши Ли (Henry Lishi Li), Елс Тореел (Els Torreele)

И покрај сета надеж што се роди со објавите за докажана ефикасност на неколку кандидати за вакцини за КОВИД-19, има долг пат пред нас што треба да се изоди за да се дојде до универзална и лесно достапна „вакцина за луѓето“. Како што стојат работите, националните и приватните интереси се поставуваат над принципот на здравствена правда.
Со неодамнешните вести за докажана ефикасност во испитувањата…

Read More

Собраниски реформи за реформирана демократија

Собраниски реформи за реформирана демократија

Лука Павичевиќ

Демократијата е двонасочна улица.
Ниту една држава не може да се пофали со совршени политики. Секое решение има свои добри и лоши страни, но се чини дека модерните парламентарни демократии понекогаш знаат да застранат од своите зачетоци, заборавајќи го нивниот основен постулат, за кој се бореле американските револуционери – no taxation without representation – нема оданочување без застапување! Во демократиите на 21. век секој граѓанин редовно плаќа даноци, а мнозинството граѓани на ниту еден начин не учествува…

Read More

Од корупција до клиентелизам, или „Сè по старо на Западен Балкан“

Од корупција до клиентелизам, или „Сè по старо на Западен Балкан“

Владимир Џорџевиќ

Дали Брисел е доволно сериозен во своите напори регионот еден ден да стане дел од ЕУ?
Книгата „Балканизирање на европеизацијата: Борбата против корупцијата и регионалните односи на Западниот Балкан“ (“Balkanizing Europeanization: Fight against Corruption and Regional Relations in the Western Balkans”) што имав чест да ja уредувам со мојот колега Владимир Вучковиќ од Универзитетот Масарик, беше делумно насоченa кон испитување на перспективата на владеењето на правото во регионот, a намерата на тимот автори со кои…

Read More
1 2 3 4 5 7