Гимназијата слави 70 години постоење

Кумановската Гимназијата одбележа седумдесет години од своето постоење и сто дванаесет години од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев. Пред бистата во училишниот двор цвеќе положија членови на различни политичките партии, претставници на Советот и Општината на Куманово, претставници на основни и средни училишта од градот  и многубројни здруженија. Потоа во холот на училиштето присутните ја проследија ликовната изложба на слики и фотографии изработени од ученици кои за матурскиот испит избрале проектна активност по предметот…

Read More

Излетничките места се подготвуваат за Први Мај

Во тек се последните подготовки на уредување на излетничките места каде ќе заминат граѓаните за претстојните првомајски празници. Во спортско – рекреативниот центар Пелинце со кој стопанисува ЈП „Чистота и зеленило“, исчистени се просторот за кампување и рекрација, исто како и парковите и зеленилото по течението на реката Пчиња. Направени се нови патеки за шетачите и реновиран е детскиот парк, но ресторанот нема да работи поради технички проблеми.Во состав на центарот е и меморијалниот музеј…

Read More

Потрошени 18 насто од буџетот на општината

Во првите три месеци од 2015 година општина Куманово потрошила околу 300 милиони денари или 18 посто од буџетот. Реализитрани се 7 посто од капиталните приходи ,а најголем дел се наменети за изградба и реконструкции на улици, изградба на затворен базен и јавно осветлување во градот.
-За првите три месеци од годината реализирани се 21 насто од буџетот. Има реализација на даночните и неданочните приходи, на приходите од самофинансирачки активности, како и на приходи од донации…

Read More

Стечајците на протести пред државните институции

Стечајните работници од здружението „Унит“ во четврток ќе протестираат пред Владата, министерствата за труд и социјална политика и за финансии. Тие од надлежните бараат да ги обештетат и да ги вработат, бидејќи како што велат, секојдневно се соочуваат со финансиски потешкотии и едвај сврзуваат крај со крај.
-Ќе протестираме по еден час пред Министерството за труд и социјална политика и Министерството за финансии, ќе ги изнесеме нашите барања и ќе бараме прием, потоа ќе продолжиме кон…

Read More

Патронажни сестри дел од проектот „Учиме заедно“

Обука на патронажни сестри за поддршка на семејствата и деца со пречки во развојот е дел од проектот „Учиме заедно“ кој денеска  беше реализиран во Куманово.  Програмата  има цел да ги едуцира патронажните сестри за да посамоуверено и покомпетентно се грижат за децата со посебни развојни потреби и за нивните семејства. Освен патронажните сестри во проектот се вклучени и родители на деца со посебни развојни потреби,  патронажни сестри – едукатори, техничари и акушерки и претставници…

Read More

Средношколскиот бојкот спроведен делумно

Барањето на Средношколскиот пленум за бојкот на наставата, не беше спроведено во сите средни училишта во градот.  Во Гимназијата, техничкото и земјоделското училиште  настава се одвиваше делумно, додека во економското училиште немаше прекини.
Во првата смена имаше делумен бојкот на настава подоцна некои ученици се вратија и се одржа четврти час. Втората смена во која одат учениците од втора и четврта година наставата се одвива со одреден број на отсутни ученици но мислам дека во текот на вториот час ќе…

Read More

Куманово без вода и летово ?

Водостопанство бара од Водовод да го плати заостанатиот долг за потрошена вода за да се одржува водоснабдителниот систем, бидејќи поради големите дефетки и губењето на водата по системот за наводнување Куманово по два месеци може да остане без вода.  Моменталните резерви на вода се над 20 милиони кубни метри, што е доволно за околу два месеци доколку не се интервенира на системот.
Емрла Укшини, раководител на сектор за одржување во Водостопанство информира дека тие од 15…

Read More

Средношколците повторно на протести

Кумановскиот средношколски пленум вчера присуствуваше на протестниот марш во Скопје, против наводната Средношколската унија која не неактивна од 2013 година, а се договори со Министерството за образование и наука математиката да не биде задолжителен предмет за полагање на државната матура. Од Куманово заминале околу 150 средношколци со оранизиран автобуски превоз од сите средни училишта во градот. Членовите на средношколсиот пленум велат дека превозот бил организиран од донации соберени од учениците и наставниците, а дека средношколците не се партиски пиони.
-Отидовме…

Read More

УМС на ВМРО-ДПМНЕ со критики до локалната власт

Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ  го одбележа денот на шегата први април на локацијата каде се гради затвотен базен кој е инвестиција на Општина Куманово. Според нив овој ироничен настан претставува  потсетник за  градоначалникот на градот дека граѓаните не заборавиле на ветувањето дадено пред неколку години за недоправениот базенот кој сеуште е неотворен.
-Денеска со овој настан на свечено отворање на базенот сакаме да го потсетиме градоначалникот и блиските околу него од партијата дека базенот…

Read More

Стартува Дневник на ТВ Плус

Стартува Дневник на ТВ Плус

Од утре ТВ Плус започнува со емитување на информативна програма. Во термините од 18 и 22 часот гледачите ќе можат да го проследат телевизискиот Дневник во кој ќе бидат обработени сите нови и актуелни содржини. Дневникот ќе се емитува од понеделник до сабота исполнет со  објективни, навремени и точни информации. Екипата на ТВ Плус очекува да го задржи вниманието на аудиториумот.
-Како нов медиум ќе дадеме сè од себе да се наметнеме кај гледачите со својата…

Read More
1 8 9 10 11