Изложба на графики на Момчило Аврамовски

Академскиот сликар Момчило Аврамовски ги почести љубителите на уметноста со триесетина графики работени во техника линорез и комбинирана техника со наслов ,, Чудесен свет,,. Долгогодишниот уметник и поранешен професор по ликовно образование сеуште активно твори иако се вбројува во групата на академски сликари од  постарата генерација.
 -Во уметноста годините не се најважни човек кој има мерак да твори тој наоѓа време и начин за работење и успева во она што го замислил. Сликите што се поставени…

Read More

Отворен ден со младински организации

15 организации од Куманово, Крива Паланка, Липково и Кратово беа претставени на настанот ,,Младински отворени денови,,  во организација на Центарот за меѓукултурен дијалог и Националниот младински совет на Македонија. Идејата е младите  да ги запознаат одблиску програмите и целите на  младинските  организации и доколку имаат желба да им се приклучат. На овој начин младите се информираат за начинот на работа на граѓанското општество и   функционираат како активни граѓани.
-За прв пат се организира ваков настан  во…

Read More

Со ,,Детски семафор,, до подобра сообраќајната култура

Се одржа работна средба  на која се дискутираше за организација на традиционалната манифестација,,Детски семафор,,.  Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата на Општина Куманово и отсекот за превенција при СВР Куманово ги повикаа претставниците на основните училишта на подрачјето на општина Куманово, Липково и Старо Нагоричане да бидат учесници на средбата. На состанокот  беа дадени упатства за начинот на учество на училиштата на општинските и регионалните натпревари. По одржувањето на општинските натпревари ќе се…

Read More

Влијанието на жената во политиката

Жените се залагаат за родова еднаквост но се чувствуваат помалку моќни од мажите беше потенцирано на работилницата за влијанието на жената во политиката. Проектот е организиран од Националниот демократски институт во соработка со француската амбасада и со невладината организација,, Реактор,, со цел да се зајакне улогата на жената во процесот на одлучување на локално ново.
-Нашите основни начела се зајакнување на родовата еднаквост и подобрување на улогата на жените во политиката. Овој проект го започнавме од…

Read More
1 9 10 11