Денеска е Преподобен Мартинијан (Задушница)

Православните верници денеска одбележуваат Задушница, која секогаш е во сабота и е една недела пред Прочка, која секогаш се паѓа во недела.

Во црквите, овој ден отсекогаш бил одбележуван со света Литургија и панихида, на која свештеникот истура вино над житото, а по завршувањето на службата се посетуваат гробиштата.

Коментари

коментар(и)