Дечињата од Браинобраин ја посетија општината

Дечињата од Браинобраин ја посетија општината

Браинобраин генијалците денеска ја посетија Општина Куманово, при што се сретнаа со првиот човек на градот, Максим Димитриевски.

Тие го запознаа градоначалникот со работата на Браинобраин, како единствена програма во Куманово, која работи со талентирани деца.

Read More

Четворица спасители се грижат за капачите на затворениот базен

Четворица спасители се грижат за капачите на затворениот базен

Безбедноста на капачите на градскиот базен во Куманово е на високо ниво бидејќи нив ги надгледуваат четворица обучени спасители. Спасувачот, Фросина Аневска, гостувајќи во емисијата Став на телевизија Плус, укажа дека бројот на спасители е доволен, за да се покрие бројот на капачи. Посочи дека изминативе години како тим функционираат одлично, а во работата им помагаа и едно медицинско лице.
-Мислам дека одлично ни оди. Интервенции во внатршениот базен немаме толку запазено, но во надворешниот имаме…

Read More

Делагации од четири држави гости во „Христијан Карпош“

Делагации од четири држави гости во „Христијан Карпош“

Делагации на ученици и наставници од Романија, Турција, Словачка  и Полска, неделава се на размена во основното училиште Христијан Карпош, во рамки на проектот „Under the same sky“, кој е од Еразмус плус програмата.  Темата на работилниците коишто ќе се одржат неделава е разводот на родителите.  Истражувањата покажале дека една од главните причини за проблемите во однесувањето или нискиот академски успех на учениците се кријат во разводот на родителите.
-Како што знаеме голем број деца во…

Read More

,,Анализа на јавни политики и стратешки документи од сфера на социјална заштита на три нивоа, со посебен осврт на ПВР за законот за социјална заштита‘’

,,Анализа на јавни политики и стратешки документи од сфера на социјална заштита на три нивоа, со посебен осврт на ПВР за законот за социјална заштита‘’

Промоција на ,, Анализа на јавни политики и стратешки документи од сфера на социјална заштита на три нивоа, со посебен осврт на ПВР за законот за социјална заштита ‘’ Куманово 07.12.2018
Проценка на влијанието на регулативата (ПВР) е клучен процес за креирање добри закони кој се заснова на консултации на засегнати страни, истражување и избор на најдобра опција. Со поквалитетно спреведени ПВР процеси ќе се подобри квалитетот на легислативата, ќе се зголеми учеството на граѓаните, ќе…

Read More

„Ожалостена фамилија“се изведе во Центарот за култура

„Ожалостена фамилија“се изведе во Центарот за култура

Драмската аматерска група синоќа премиерно во Центарот за култура Трајко Прокопиев ја изведе комедијата „Ожалостена фамилија“. Претставата која е  по текстот на Бранислав Нушиќ, овој пат беше во режија на  Тони и Христина Станковски. Младите актери комедијата која е напишана пред 80-тина години, а изгледа како да е пишувана денес, во преполната сала на Центарот за култура ја изведоа на кумановски дијалект. Во претставата учествуваа Мики Јаневски, Јована Стоилковска,  Стефан Тасиќ, Марко Ѓорѓиевски, Јована Давиткова,…

Read More

Куманово веднаш до Скопје по малолетничка деликвенција

Куманово веднаш до Скопје по малолетничка деликвенција

Претставници од образованието, Министерството за внатрешни работи, судот, обвинителството, јавните институции но и ученици, денеска присустуваа на трибина на која се дебатираше за законот за детска правда, како и програмата која треба да започне да се имплементира насловена „Вештини за тинејџери“.
Членот на државниот совет за превенција од детско пристапништво како и националниот координатор на програмата, Миле Гиновски, кој по професија е криминолог, истакна дека поттик за овој настан биле загрижувачките податоци, односно бројките на прекршоци…

Read More

Средношколци од „Перо Наков“ ја посетија ТВ Плус

Средношколци од „Перо Наков“ ја посетија ТВ Плус

Средношколци од економското училиште „Перо Наков“ денеска ја посетија Телевизија Плус. Тие се запознаат со улогата на медиумите во едно општество, начинот на функционирање и предизвиците со кои се соочуваат новинарите секојдневно на терен.
Главниот уредник на телевизијата Драган Ивановски ги информираше на кој начин се создаваат вестите, новинарските стандарди и уредувачката политика. Зборуваа и за медиумската писменост, но и за лажните вести.
Учениците истакнаа дека се среќни што можат одблизу да се запознаат со функционирање на…

Read More

Во „Перо Наков“ се одржа државниот натпревар лидер на струка

Во „Перо Наков“ се одржа државниот натпревар лидер на струка

Во средното економско училиште Перо Наков денеска се одржа државен натпревар Лидер на струка. Натпреварот беше наменет за економско-правна и трговска струка, односно учествуваа ученици од четири образовни профили економски техничар, деловен секретар, банкарски техничар и правен техничар.
-Се натпреваруваат четири образовни профили и се избира најдобар на профилот а врз основа на тоа потоа се избира најдобар на економско правна и трговска струка.  Денеска зедоа учество 38 ученици од сите економски училишта од државата. Најдобрите…

Read More

Заврши кампањата „Доста! Надмини ги предрасудите, запознај ги Ромите“

Заврши кампањата „Доста! Надмини ги предрасудите, запознај ги Ромите“

Уметнички дела изработени од ученици од основни и средни училишта од Куманово денеска беа изложени на изложбата, која е завршна манифестација од имплементација на активностите од кампањата Доста! Надмини ги предрасудите, запознај ги Ромите, која ја реализираше Националниот ромски центар. На настанот се доделија и сертификати за ученисците во кампањата.
-Ефектот од кампањата доста е да влијаеме кон предрасудите, стереотипите во образовниот систем кои се свртени кон ромите и ромските деца а воедно преку кампањата сакаме…

Read More

Утре ќе се промовира „Последната книга на планетата земја“

Утре ќе се промовира „Последната книга на планетата земја“

Во Националната установа Центар за култура „Трајко Прокопиев“ утре вечер, со почеток во 19 часот ќе се одржи промоција на книгата „Последната книга на планетата земја“ од Филип Петровски. Делото ќе го промовира Горан Стевчевски-Џина, а манифестацијата ќе ја води Љубиша Петровски.
-„Последната книга на планетата земја“ е насловот на новиот роман, се работи за постапокалитичен криминолошки трилер. Ова дело е плод на една моја длабока визија и ги поканувам сите љубители на пишаниот збор да…

Read More
1 2 3 89