Едукативно-креативна работилница за повозрасните

Едукативно-креативна работилница за повозрасните

„Здраво старење, благодетите на спокој во стари денови и избегнување на стресни ситуации“ е насловот на првата едукативна трибина на здужението Јустиција, која е во рамки на проектот  “Самодовербата и социјалната инклузија – предуслов за достоинствено стареење”. На работилницата присуствуваа пензионери од кумановското здружение.
-Целта на проектот е да се поттикне самодовербата од социјалната инклузија како еден предулсов за достоинствено стареење бидејќи сите знаеме дека генерално реален проблем кај повозрасната популација е да бидат поактивни и…

Read More

Итно решавање на проблемот со загаденоста

Итно решавање на проблемот со загаденоста

Градоначалникот Максим Димитриевски во најкраток можен рок да превземе кокренти мерки за намалување на загаденоста во градот, побараа денеска советниците од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ. Тие истакнаа дека во изборната кампања Димитриевски имал само обични флоскули како мерки за чист воздух и чиста околина.
-Ситуацијата со загадувањето во општина Куманово во изминативе недели е повеќе од алармантна. Се соочуваме со поразителни и загрижувачки податоци за огромна концентрација на ПМ10 честичките во водухот. Овие бројки се енормно…

Read More

Жените од СДСМ со акција „Дарувај од срце“

Жените од СДСМ со акција „Дарувај од срце“

Форумот на жени на СДСМ и оваа година ја спроведе хуманитарната акција „Дарувај од срце“. Топлата облека, обувки, ќебиња завршија во просториите на општинската организација на Црвеникот крст, а потоа ќе им бидат донирани на социјално загрозени семејства.
-Поводот е зимскиот период а и хуманата димензија која Форумот на жените на СДСМ ја негува традиционално и континуирано. Освен поединечните акции каде што помагаме на конкретни граѓани на кои им е неопходна помош со оваа масовна хуманитарна…

Read More

„Омбудсманот меѓу институциите и граѓаните“

„Омбудсманот меѓу институциите и граѓаните“

На регионалните канцеларии на народниот правобранител им недостастуваат технички и човечки капацитети, беше истакнато на денешната дебата во Куманово, на која се презентираа наодите од извештајот „Омбудсманот – меѓу граѓаните и институциите“, кој го организираше НВО Инфоцентарот и Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. Според истражувањето народниот правобранител е перцепиран како транспарентна и отворена институција, но граѓаните не се доволно информирани за надлежностите и неговата улога во заштитата на човековите слободи и права….

Read More

Земјоделците му даваат двојка на министерството

Земјоделците му даваат двојка на министерството

Земјоделците не се задоволни од работата на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во периодот од 2013 до 2016 година и му даваат двојка, покажува истражувањето на организацијата Рурална коалиција кое денеска беше промовирано во Куманово,  а е спроведено во рамки на проектот „Отчетност за сработеното со парите на граѓаните-реформа на јавната администрација која тешко се достигнува“.  Незадоволството е поради нефункционалноста на работените тела, кои треба да обезбедат учество на земјоделците во креирањето и спроведување…

Read More

Средношколци ја посетија ТВ Плус

Средношколци ја посетија ТВ Плус

Средношколци од економското училиште „Перо Наков“ денеска ја посетија Телевизија Плус. Тие се запознаат со улогата на медиумите во едно општество, начинот на функционирање и предизвиците со кои што се соочуваат новинарите секојдневно на терен. Главниот уредник на телевизијата Драган Ивановски ги информираше на кој начин се создаваат вестите, новинарските стандарди и уредувачката политика. Учениците истакнаа дека се среќни што можат одблизу да се запознаат со функционирање на една локална телевизија и работата на новинарите,…

Read More

„Порака наша“ одбележува 11 години постоење

„Порака наша“ одбележува 11 години постоење

Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години, Порака наша денеска слави 11 години од формирањето.  Дејан Стојановски,  од Порака наша истакна дека во изминатиов период биле реализирани бројни активности преку кои штитениците се стекнале со различни вештини.
-Порака наша како здружение датира од 1966 година тоа е родителско здружение кое својот најгол исчекор го направи на 6-ти декември 2006 година, денеска гордо го одбележуваме постоењето на дневниот центар Порака наша кој што секојдневно…

Read More

Шаховски турнир за Денот на превенција

Шаховски турнир за Денот на превенција

По повод претстојниот 9-ти декември – Денот на превенција во работата на полиција, денеска во просториите на Црвен Крст се одржа традиционален шаховски турнир на кој се натпреваруваат екипи од повеќе институции. На турнирот учествуваат шахисти од МВР, АРМ, здруженијата на армиски и полициски ветерани и пензионери. Турнирот го организира отсекот за первенција при СВР Куманово.
-Традиционално како и секоја година така и оваа по повод прослава за 9-ти декември Денот на превенција, во организација на…

Read More

Политичари се обучуваа за пристап кон лицата со попреченост

Политичари се обучуваа за пристап кон лицата со попреченост

Претставници на политички партии од градот денеска присуствуваа на работилница на тема „Комуникација и пристап кон лицата со попреченост, организирање на пристапни кампањи“, која ја организираше Здружението за промоција и развој на инклузивно општество Инклузива. Целта е оваа категорија граѓани да биде застапена во политиката, со тоа што ќе бидат на листите на пратеници и советници, за да можат понатаму да делуваат за законски измени.
-Сите ние даваме со години напори да се подобри законската рамка…

Read More

Потребна реконструкција на ОУ „Христијан Карпош“ во Пуковско

Потребна реконструкција на ОУ „Христијан Карпош“ во Пуковско

Градоначалникот Максим Димитриевски денеска го посети подрачното училиште Христијан Карпош, во населбата Иго Тричковиќ, помеѓу кумановци попозната како Пуковско. Тој се запозна со лошите услови во коишто работи оваа воспитно образовна установа. Димитриевски се надева дека со поддршка на Советот и надлежното министерство, како и со апликација на проекти ќе успеат да обезбедат средства за реконстркција.
-Овде имаме сериозни проблеми во делот на имотно правните односи за училишниот двор, не е целосно комплетиран, има парцели на…

Read More
1 2 3 4 72