Средношколци се запознаа со функционирањето на ТВ Плус

Средношколци се запознаа со функционирањето на ТВ Плус

Средношколци
од економското училиште „Перо Наков“ денеска ја посетија Телевизија Плус, во
рамки на петтиот Медиумски ден кој го организира Институтот за комуникациски
студии,.

Учениците се запознаа со начинот на подготвување на вестите, почитувањето на новинарските стандарди, предизвиците со кои што секојдневно се соочуваат новинарите на терен, но и со улогата на медиумот во општеството.

Главниот уредник, Драган Ивановски зборуваше со нив за медиумската писменост, препознавањето на лажните вести, но и со темите кои што ги обработува кумановската…

Read More

Изложба и поетска средба „Лет и пев“

Изложба и поетска средба „Лет и пев“

Во Центарот за култура синоќа се отвори изложбата и поетската средба, насловена „Лет и пев“, на ликовните автори Наташа Радосављевиќ – Нара од Србија и Мирослав Трендафиловски – Мики од Куманово. Љубителите на уметноста имаа можност да проследат изложба на слики и цртежи.  

-Голема е честа и задоволство што имам можност да изложувам во вашиот град, заедно со колегата. Јас сум сликар-поет и поет-сликар, тоа се двете мои деца кои еднакво ги сакам и…

Read More

Промовирани активните мерки за вработување

Промовирани активните мерки за вработување

Претставници на бизнис секторот и невладините организации денеска се запознаа со активните мерки за вработување и другите можности што им се нудат на работовачите за 2019-та година, во рамки на настанот што го организираа Општина Куманово, односно Одделението за локален економски развој и Агенцијата за вработување Куманово.

Присутните се информираа за активните мерки, но и оние кои што следат, меѓу кои поддршка и раст на правни субјекти, обука кај познат работодавач, практиканството, обуки за дигитални…

Read More