Библиотеката збогатена со 350 нови наслови

Библиотеката збогатена со 350 нови наслови

Градската библиотека „Тане Георгиевски“ го збогати библиотечниот фонд со 350 различни наслови на македонски, албански, српски и англиски јазик односно вкупно 1.101 книга. Библиотеката претходно во текот на минатата година набави нови наслови од белетристика, а обновен е и фондот на лектири за средношколците и основците.

Во оваа посебна набавка од 9 издавачки куќи набавени се книги од вкупен износ од 470.000 денари од кои поголем дел се на македонски јазик и останатите се на српски,…

Read More

Промовиран романот „Ние сме лудаци“ на Кокаланов

Промовиран романот „Ние сме лудаци“ на Кокаланов

„Ние сме лудаци“ е насловот на политичко сатиричниот роман на авторот Сашо Кокаланов, кој синоќа беше промовиран во градската библиотека Тане Георгиевски.  Жанрот е инспириран од општественото секојдневие, а е во издание на издавачката куќа Или-или. Кокаланов истакна дека во македонската нова современа литература нема многу ракописи кои се занимаваат со сатира, па затоа се надева дека неговиот роман ќе биде поттик и за останатите.
-Насловот знам дека провоцира внимание, знам и кои се првите асоцијации…

Read More

Затворена изложбата на четири српски уметници

Затворена изложбата на четири српски уметници

Во галеријата на Македонската академија на науки и уметности викендов свечено беше затворена изложбата на слики насловена Добровиќ, Шумановиќ, Коњовиќ, Шупут- Европски контексти, која ја реализираше Галерија Матица српска во рамки на меѓународна соработка.  Љубителите на уметноста имаа можност да видат 40-ина дела на значајни српски уметници Петар Добровиќ, Сава Шумановиќ, Милан Коњовиќ и Богдан Шупут, благодарение на соработката помеѓу МАНУ, Српската академија на науки и уметности, Амбасадата на Република Србија во Македонија, со поддршка…

Read More
1 2 3 22