Угостителските услуги поскапи од лани

Цените на угостителските услуги во мај годинава, во споредба со април, се зголемени за 1.2 %. Во однос на мај лани, пак, растот на цените е 13,4 %. Кумулативно, во периодот јануари − мај 2023, во споредба со истиот период од минатата година, цените на угостителските услуги се покачени за 13.5 %,

Споредено по групи на услуги, во мај во однос на април зголемување е забележано во групите храна за 0.7 %, алкохолни пијалаци за 0.1 %, безалкохолни пијалаци за 0.9 % и ноќевања за 3.7 %.

Коментари

коментар(и)