НЕУСПЕХОТ НА ЕВРОПСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ПОЛИТИКА

Зголемените цени на енергијата кои се случија по руската инвазија на Украина јасно ставија до знаење дека на Европската унија ѝ е потребна посилна, пообединета и покохерентна заедничка енергетска стратегија. Долгогодишното неодговорно и жестоко однесување на клучните играчи, особено на Германија, доведе до тоа случувањето на денешнава криза да биде само прашање на време.

 

Автор: Андерс Ослунд

 

Неуспехот на европската енергетска политика

Коментари

коментар(и)