(ВИДЕО)Поставени контејнери во приградските населби

(ВИДЕО)Поставени контејнери во приградските населби

Поставени се контејнери на видни локации во неколку приградски населби за да можат граѓаните кои што живеат на потесни улички да го изнесуваат сметот. Екипите на ЈП „Чистота и зеленило“ најчесто не влегуваат во тесните улици да го собираат отпадот , бидејќи претпријатието располага со мал број на помали камиони, кои што често не се во исправна состојба. Проблемот ќе се решава преку нов оперативен план за изнесување и управување со отпадот.
 

Read More

Зголемување на цените кое ги засега сиромашните

Зголемување на цените кое ги засега сиромашните

Џајати Гош (Jayati Ghosh)

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии. Сепак, владите на богатите држави недоволно разговараат за истите а тоа доведува до страдање кај оние кои живеат во посиромашните делови од светот.
Прашањето за тоа кој е најдобриот начин да се контролира инфлацијата е прашање кое повторно се поставува на агендата на економската политика, при…

Read More

Што (не) знаеме за омикрон варијантата

Што (не) знаеме за омикрон варијантата

Харис Бабачиќ

Засега нема причина за паника, но треба внимателно да му пристапиме на наративот дека омикрон предизвикува лесна форма на КОВИД-19 која побрзо ќе доведе до крај на пандемијата.
Секое прекопирање на SARS-CoV-2 геномот при неговото намножување во човекот дава можност да настане грешка во процесот. Овие грешки водат до промени во генската секвенца, т.е. мутации. Кога мутациите опстојуваат во некои вирусни линии, линиите ги нарекуваме варијанти. Некогаш мутациите водат до промени во крајниот продукт на…

Read More

Да учиме од грешките во 2021, за да имаме поуспешна 2022 година

Да учиме од грешките во 2021, за да имаме поуспешна 2022 година

Иван Дургутов

Крајно време е целосно да го стабилизираме нашиот пат како држава. Ако преминот од декември кон јануари треба секогаш да симболизира нешто ново, освен нова Влада, нека овој пат тоа биде обединетоста на сите прогресивни сили и заедничката работа, а не само желбите, за многу подобро утре.
Поминаа два пати по 365 дена откако светот пулсира во неизвесност, во тага поради изгубените безмалку 6 милиони животи и со периодични радости на кои повремено сведочиме. Новото нормално –…

Read More

Големите прашања за 2022 година

Големите прашања за 2022 година

Џим О’Нил (Jim O’Neill)

Никој не знае во каква насока ќе се движи актуелната пандемија или дали неодамнешните зголемувања на цените ќе бидат минливи, што значи дека економските прогнози ќе станат уште „поопасни“ од вообичаеното. Сепак, некои од трендовите треба да се следат со поголемо внимание во споредба со други, а некои политики треба да се менуваат без оглед на тоа што ќе се случи.
 
На самиот крај од оваа година, започна „салонската“ игра на преправање дека,…

Read More

Како да го однесеме спортот на повисоко ниво

Како да го однесеме спортот на повисоко ниво

Проф. д-р Иван Анастасовски

Од големо значење е тоа да го подигнеме организациски и функционално спортот на едно повисоко ниво, односно да се направи јасна и цврста конекција помеѓу нашиот врвен спорт и образовниот систем во Македонија.
 
Спортскиот менаџмент како дел од спортските науки претставува систем или вештина на управување. Исто така, спортскиот менаџмент е насочен кон обезбедување на функционалност на спортските организации (федерации, сојузи или клубови).
Спортовите се разликуваат значително во степенот до којшто тие станале „голем…

Read More

Моќта на човековата (и)рационалност

Моќта на човековата (и)рационалност

Анита Јанчевска

Со сите лекции стекнати низ оваа пандемија, се поставува прашањето како да ја искористиме во иднина бихевиоралната економија за креирање на големи промени на глобално ниво?
 
Како реакција на пандемијата, експерти низ целиот свет ги идентификуваа когнитивните пристрасности – дел од човековата рационалност, со цел да го насочуваат однесувањето на луѓето и да се намали ширењето на инфекцијата и ублажување на огромната штета предизвикана од коронавирусот.
Однесување на стадото (Herd behavior)
Индивидуалните избори не ги правиме во изолација. Изборот…

Read More

Сашо Петрушевски во ЈП Куманово паркинг

Сашо Петрушевски во ЈП Куманово паркинг

Сашо Петрушевски ќе биде поставен за нов директор на ЈП Куманово паркинг, дознава од свои извори ТВ Плус.
Петрушевски до 2018 година управуваше со ЈП Чистота и зеленило, а беше и претседател на Општинскиот сојуз на спортиви. По 2018 година беше вработен во Службен весник. На локалните избори во 2021 година беше дел од изборниот штаб на Максим Димитриевски. Инаку Петрушевски во Куманово паркинг ќе го замени Фадиљ Шабани, кој е од редовите на ДУИ. Претходниве…

Read More

Три причини за задолжителна вакцинација против КОВИД-19

Три причини за задолжителна вакцинација против КОВИД-19

Кристијан Фидановски

Со оглед на деветкратно поголемиот ризик од хоспитализација, секој своеволно невакциниран граѓанин би требало да ги обесштети даночните обврзници за потенцијалната штета врз државниот буџет од неговата одлука да не се вакцинира.
 
Вакцините против КОВИД-19 спасуваат животи. Според научните проценки, кои велат дека секои 100,000 вакцинирани луѓе значат 750 помалку смртни случаи, испаѓа дека досега вакцинираните 830 илјади лица во Македонија спасиле околу 6,200 (свои и туѓи) човечки животи.
Сепак, значителен (иако веќе одамна малцински) дел од граѓаните остануваат…

Read More

Време е за ремонт на глобалниот финансиски систем

Време е за ремонт на глобалниот финансиски систем

Џефри Д. Сахс (Jeffrey D. Sachs)
За да можат државите кои се со ниско и средно ниво на приходи да работат во насока на остварување на нивните развојни цели и да го дадат својот удел во справувањето со проблеми како што се климатските промени, тие ќе треба да позајмуваат од сигурни извори и по пристојни пазарни услови. Но сепак, сегашниот двостепен глобален финансиски систем им ја овозможува ваквата привилегија речиси исклучиво само на богатите држави.

На климатскиот…

Read More
1 2 3 97