ВИДЕО: Бесплатниот превоз продолжен до крајот на септември

ВИДЕО: Бесплатниот превоз продолжен до крајот на септември

Жителите на Куманово до крајот на септември ќе имаат бесплатен автобуски превоз. Одлуката ја донесе Советот. Реагираа советниците од опозицијата, нагласувајќи дека се носи одлука иако се уште не е изготвена анализата за оправданоста на субвенционирањето. Кумановци пак коишто ги прашавме задоволни од одлуката.

Read More

ВИДЕО: ЈП „Чистота и зеленило“ ќе вработува општи работници

ВИДЕО: ЈП „Чистота и зеленило“ ќе вработува општи работници

Со Годишниот план за вработување во 2023-та година се предвидува  ЈП „Чистота и зеленило“ да вработи 76 работници. Најголем дел од нив веќе работат ангажирани преку Агенцијата за времени вработувања, велат надлежните потенцирајќи дека новите вработувања се однесуваат на општи работници, а не на административни службеници.

Read More

Српските и руските дезинформации, закана за демократските процеси на Косово

Српските и руските дезинформации, закана за демократските процеси на Косово

Несогласувањата меѓу државите од Западен Балкан за иницијативите како „Отворен Балкан“ и празнините создадени како резултат на неизвесноста на евроинтеграциските процеси,
создаваат терен за надворешните актери како Србија, Русија и Кина да ги истуркаат нивните агенди за дестабилизација.
Автор: Фитим Гаши
 
Српските и руските дезинформации, закана за демократските процеси на Косово

 

Read More

Албанците се уморни од празните ветувања на Брисел

Зборовите како „посветеност“, „соработка“ и „стратешки приоритет“ може да се
слушнат на секоја прес-конференција, изјава и јавна средба во врска со Албанија и
ЕУ, а на луѓето им здодеа да ги слушаат.
Автор: Алис Тејлор
 
Албанците се уморни од празните ветувања на Брисел

Read More

ВИДЕО: Несовесни граѓани уништиле опрема на Спомен Костурница

ВИДЕО: Несовесни граѓани уништиле опрема на Спомен Костурница

Несовесни граѓани ја уништиле урбаната опрема, детското катче и спортскиот објект на Спомен Костурница. Ова не е прв случај на уништување. Неодамна беа уништени и клупи и канти за отпадоци во централното подрачје.

Read More

ВИДЕО: Голем интерес за комедијата „Обвинителка“

ВИДЕО: Голем интерес за комедијата „Обвинителка“

Во центарот за култура „Трајко Прокопиев“  вчеравечер беше одиграна македонско – српската комедија Обвинителка. Во „Обвинителка “ играат Лидија Вукичевиќ, Магдалена Ризова – Черних и Сашо Ристовски, кој воедно е и режисер на претставата. Автор на претставата е Огнен Неделковски.

Read More

Младите не бараат само повисоки плати

Младите не бараат само повисоки плати

Младите си заминуваат од Македонија, а мерките кои се преземаат за да сезадржат не се целосни. Општеството се менува многу брзо и институциите
и државата треба да реагираат уште побрзо за да ги задржат младите.
Автор: Сотир Габелоски
 
Младите не бараат само повисоки плати

Read More

Не е „семејна драма“, фемицид е!

Во трката за поголема читаност, целосно се занемарува суштината на случаите на родово базирано насилство и гласот на жртвата се става во втор план, а многу често и се прави нејзина ревиктимизација.
 
 
Автор: Бојана Јовановска
 
 
Не е „семејна драма“, фемицид е!

Read More

Жешка политичка пролет во Бугарија – Што може да очекуваме на релација Скопје – Софија?

Јазот и поделбата во бугарското општество се толку големи што, голема е веројатноста дека и после овие избори, политичката карта ќе биде толку фрагментирана и хетерогена што практично ќе биде невозможно да се состави стабилна влада, како што беше впрочем ситуацијата и до сега.
Автор: Христијан Илиевски
 
Жешка политичка пролет во Бугарија – Што може да очекуваме на релација Скопје – Софија?

Read More
1 2 3 4 5 116