Осветена црквата Св. Спас во Долно Којнаре

Во присуство на голем број православни верници вчера на празникот Крстовден, во село Долно Којнаре се одржа мало осветување на црквата Свети Спас. Чинот на осветување на иконите и оспособување на црквата за да се извршуваат богослужби, го изведе кумановско-осоговскиот митрополит Јосиф, во сослужение со свештениците од епархијата.

Новиот храм е изграден со средства на мештаните на Долно Којнаре, а со помош на донатори. Инаку на оваа локација, досега немаше црква.

-Ова е голем ден за населба Долно Којнаре, историски. После 100 години успеавме да направиме еден црковен храм. Пред две години во месната заедница формиравме црковен одбор и одлучивме да ја изградиме црквата Свети Спас. Со помош на Општина Куманово и МПЦ и жителите на месна заедница Долно Којнаре со донација ја изградивме оваа црква-наведе Зоран Петрушевски, претседател на месна заедница Долно Којнаре.

Градоначалникот на Куманово, Зоран Дамјановски истакна дека негувањето на православната вера е најдобар пат за да се врати религијата и моралот кај граѓаните.

-Локалната самоуправа секогаш дава поддршка на граѓанските здруженија кои имаат иницијатива за изградба на храмови. Јас како човек од православна вероисповед учествувам во сите такви иницијативи и лично и како локална самоуправа. Во неколку цркви јас и моето семејство учествуваме со донации во рамки на нашите можности а локалната самоупрва помогна во решавање на комуналната инфраструктура да дојдеме до ова што денеска го гледате, осветлување, приодни патеки и она што е потребно за функцинирање на овој свет храм-наведе Зоран Дамјановски.

На прославата присуствуваа претставници на локалната самоуправа, директори на јавни установи, пратеници и бројни граѓани. Инаку на иницијатива на граѓанските здруженија и кумановско-осоговската епархија досега се изградени шест цркви во кумановско.

Коментари

коментар(и)