ВИДЕО: Исчезнуваат обичаите за Василица во кумановско

Православните верници го очекуваат почетокот на новата година по Јулијанскиот календар, но и претстојниот празник Свети Василиј Велики. Со Василица се поврзуваат повеќе обичаи кои се практикувале во минатото во Куманово, но, денеска најголем дел од нив се исчезнати. Единствено етнолозите преку документирање со фотографии и видеозаписи и преку презентирање на јавноста се обидуваат да ги зачуваат од заборав. Еден од обичаите кој останал да се практикува и во денешно време е подготовка на качамак или топеница подготвена со пченкарно брашно.

Коментари

коментар(и)