ВИДЕО: Пешевски: Неопходна поголема едукација на сточарите за африканската чума

Африканската свинска чума не е опасна за луѓето, но економските штети од болеста се големи, бидејќи доколку се појави еден случај во една голема фарма се уништуваат сите свињи. Болеста е високо патогено вирусно заболување кое е 100 отсто смртоносно за дивите и домашните свињи. Ветеринарите апелираат за поголема едукација на сточарите за начинот на пренесување и заштита на одгледувалиштата од африканска чума.

Коментари

коментар(и)