Кокино-најпосетено туристичко место

Мегалитската опсераваторија Кокино е најпосетено туристичко место во кумановскиот регион последнава деценија. Иако националната установа Музеј се уште не располага со конкретна бројка , надлежните сметаат дека овој локалитет годишно го посетуваат неколку илјади туристи.

– Потребно е да се постави билетара која што би била контрола на протокот на туристи , меѓутоа слободна проценка е од средствата кои што се уплатени , но многу повеќе од луѓето кои што доаѓаат самоиницијативно во контакт со чуварите секако дека бројката се движи над три илјади годишно, значи мислам дека до 4 илјади годишно имаме посетители, изјави Дејан Ѓорѓиевски, директор на НУ „Музеј “

Дел од посетителите на Кокино доаѓаат индивидуално , но има и туристи кои што го посетуваат локалитетот преку организирани групи. Без разлика за каков вид на посета станува збор, надлежните препорачуваат Кокино да не се посетува без претходна подготoвка и предзнаење за локалитетот, бидејќи во спротивно ќе видат само карпа.

– До пред некое време многу повеќе не контактираа нас од музеј , а на нас ни беше многу тешко да им излеземе во пресрет затоа што имаме и други тековни обврски меѓутоа направиве бесплатна обука преку која што се лиценцираа над 50 туристички водичи од Македонија и се надевам дека тие исто така ќе бидат контактирани за да ги водат овие туристички групи , исто така голем придонес за кокино е што се направи апликација за аудио водење, значи апликацијата можќе да се симне од кокино.мк , сега контактибилно е само на андроид системот, но секако дека непосредниот контакт со туристичкиот водич е многу подобар меѓутоа ако дојдете така неподготвени тогаш оваа апликација ви нуди супер можност да го запознете кокино, изјави Ѓорѓиевски

Наплатниот систем на Кокино функционира од минатата година.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Коментари

коментар(и)