Јануари- месец за подигање на свесноста за ракот на грлото на матката

Месец јануари е месец за подигање на свесноста за ракот на грлото на матката кој претставува четврт најчест карцином помеѓу жените. Меѓународната агенција за истражување за рак се фокусира на три приоритети кои имаат влијание врз намалувањето на оптоварувањето од ракот на грлото на матката на глобално ниво. Тоа се: (1) вакцинација против ХПВ, (2) навремено лекување на предраковите промени на грлото на матката (3) унапредување на опфатот на жените со скрининг на рак на грлото на матката.

Македонија нема соодветно организиран скрининг за рак на грлото на матката и како последица од тоа, само во 2017 година се изгубени 574 години на живот помеѓу жените, заради предвремена смртност од ова заболување.

Коментари

коментар(и)