ВИДЕО: Бесник Емини нов командант на КО

Врз основа на Указите на претседателот на Република Северна Македонија и врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски, со кои се извршија поставувања на командните позиции на Командата за операции (КО) и Првата пешадиска бригада (1.пбр), денес официјално се изврши примопредавање на командантските должности во овие две команди. Во касарната „Боро Менков“ во Куманово со воена свеченост, согласно Правилото за воен протокол по предавањето на военото знаме се изврши примопредавање на должноста командант на КО, помеѓу генерал-мајор Павле Арсоски и бригаден генерал Бесник Емини.

Бригадниот генерал Емини досега ја извршуваше должноста командант на 1.пбр, а отсега ќе раководи со најголемата оперативна команда во Армијата на Република Северна Македонија, додека генерал-мајор Павле Арсоски беше на оваа должност од мај 2018 година, а во понатамошниот период ќе ја извршува должноста советник на началникот на Генералштабот на Армијата за борбена готовност и операции.

На свеченоста пред стројот на припадниците на потчинетите единици со пригодни говори се обратија: началникот на Генералштабот на Армијата на Република Северна Македонија, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, досегашниот и новопоставениот командант на КО.

Генералот Ѓурчиновски, во своето обраќање на генералот Арсоски му оддаде признание за дадениот придонес и покажаното лидерство, посветеност и професионалност кои ги има вложено во оваа команда и му порача своето знаење и искуство да ги вгради на новата позиција.

Честитајќи му ја новата должност на генералот Емини му посака успешно командување со командата во која и претходно извршуваше должност началник на штаб, притоа очекувајќи да продолжи по исцртаната патека, постигнувајќи успеси со кои ќе се гордее Армијата. На крајот од своето обраќање, генералот Ѓурчиновски на припадниците на оваа команда им изрази благодарност за ангажирањето во изминатиот период во справување со пандемијата, миграциската криза и трансформациските процеси.

Генералот Арсоски во својот говор истакна дека КО и потчинетите команди и единици се исклучително компактен, ефективен и ефикасен орган каде се воспоставени високи стандарди на работа. Притоа искажувајќи дека во овој период сите предизвици беа надминати и беа реализирани сите задачи, осврнувајќи се на успешно изведените вежби и динамичната обука. На припадниците на КО им порача да ја дадат поддршката на новопоставениот командант и да продолжат по патот на успехот.

Новопоставениот командант Емини во своето обраќање истакна дека обврските и задачите ќе му бидат императив во извршување на оваа должност во периодот кој следува, период кој ќе биде исполнет со завршување на процесот на трансформација и градење на способности. Со посветеност и доследност во извршување на задачите ќе се достигне остварување на зацртаните цели и посакуваното ниво на подготвеност.

Бригадниот генерал Бесник Емини во текот на воената кариера извршувал повеќе командантски и штабни должности, меѓу кои и командант на Ренџерскиот баталјон, како и началник на штаб во КО, а претходната должност, командант на 1.пбр ја извршуваше од 2019 година.

Согласно Указите, претходно, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец на ист начин се изврши примопредавање на должноста, командант на 1.пбр, помеѓу бригаден генерал Бесник Емини и полковник Сашко Лавчиски, кој доаѓа од местото началник на одделението за специјални операции во Генералштабот на Армијата, а претходно има извршувано штабни должности во Полкот за специјални операции, а беше и командант на Баталјонот за специјални операции.

На денешните воени свечености покрај началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски присуствуваа и заменикот на министерот за одбрана, Башким Хасани, заменикот на началникот на Генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин, државниот секретар во МО, Драган Николиќ, генералите во Армијата, претставници од кабинетот на Претседателот, од Министерството за одбрана и Генералштабот на Армијата, поранешни команданти и команданти на потчинетите единици.

Командата за операции е најголема команда на оперативно рамниште чија мисија е подготвка на конвенционалните копнени и воздухопловни сили на Армијата за одбрана и заштита на територијалниот интегритет и независноста на државата. Со декларираните сили учествува во операции за поддршка на мирот со што придонесува во заштита на пошироките интереси на Република Северна Македонија.

Првата пешадиска бригада е најголема единица во Армијата, која е препознатлива по досегашните стекнати искуства во мировните операции, големиот број на вежбовни активности, високите резултати од НАТО оценувањата на единиците од нејзиниот состав, справувањето со предизвиците од миграциската криза и асистенција на институциите во справување со пандемијата предизвикана од „Ковид 19“.

 

Коментари

коментар(и)